ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ
Τα έξυπνα και χαρισματικά παιδιά πολλές φορές χαρακτηρίζονται από ανυπομονησία για να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν μια δραστηριότητα, όπως επίσης και από τελειομανία για το τελικό αποτέλεσμά της. Με τον καιρό, η κατάσταση αυτή, δημιουργεί στο παιδί ένα μεγάλο άγχος αποτυχίας που το δυσκολεύει συναισθηματικά, αλλά και πρακτικά στην καθημερινότητά του.
Το να τα «παρατάνε» στην πρώτη δυσκολία είναι συχνό φαινόμενο για τα παιδιά αυτά. Μπορεί να νιώσουν θυμό, ενοχή, ντροπή, στενοχώρια, συναισθήματα που θα τα εμποδίσουν να ολοκληρώνουν ό,τι χρειάζεται και θα τα ακολουθούν και στην υπόλοιπη ζωή τους. Πώς μπορούν όμως οι γονείς να βοηθήσουν το παιδιά να απαλλαγεί από αυτό το άγχος;
ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
Αν δούμε ότι το παιδί μας δυσκολεύεται να ολοκληρώσει κάτι που του έχει ανατεθεί ή αγχώνεται πριν καν το ξεκινήσει σκεπτόμενο την περίπτωση που δε θα το καταφέρει τέλεια, τότε μπορούμε να «σπάσουμε» αυτό που πρέπει να κάνει σε μικρότερα κομμάτια. Έτσι, ακόμα και αν δεν κάτι του αρέσει ή δεν το καταφέρει, θα είναι πιο εύκολο να αρχίσει πάλι από την αρχή ή απλά να το διορθώσει. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο σιγουρεύει κάθε βήμα και στάδιο της διαδικασίας και το μαθαίνει πιο σωστά και με τον δικό του τρόπο και ρυθμό.
ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ
Είτε σε κάτι μικρό, είτε σε κάτι μεγάλο, είναι πολύ χρήσιμο να επιβραβεύουμε το παιδί. Όχι τόσο για το αποτέλεσμα, αλλά για την προσπάθειά του. Σίγουρα, αν ολοκληρωθεί κάτι, η επιβράβευση θα είναι λογική και σίγουρη για το ίδιο, όμως πρέπει να μάθει πως και η ίδια η προσπάθεια από μόνη της είναι χρήσιμη και είναι πραγματικά υπέροχο που προσπάθησε! Μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την περίπτωση φράσεις όπως:
Φαίνεται ότι προσπάθησες πάρα πολύ για να το φτιάξεις αυτό. Μα πόσο περήφανη με κάνεις που έχεις τέτοιο πείσμα να προσπαθήσεις!
Εξαιρετική προσπάθεια! Τώρα θα ξέρεις πιο σίγουρα τι θα πρέπει να αποφύγεις την επόμενη φορά, για να το φτιάξεις όπως θες εσύ!
Μου φαίνεται πως σε κούρασε όλη αυτή η δουλειά! Τα πήγες όμως εκπληκτικά. Είμαι τόσο χαρούμενη για σένα που προσπαθείς να φτιάξεις κάτι τόσο όμορφο! Λέω να πάμε για ένα παγωτό να το γιορτάσουμε!
ΜΙΜΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ
Τα παιδιά μιμούνται τα άτομα με τα οποία συναναστρέφονται, ειδικά τους φροντιστές τους, οπότε είναι χρήσιμο για αυτά να γίνουμε οι ίδιοι υγιή πρότυπα! Αν μας βλέπουν να γκρινιάζουμε και να αγχωνόμαστε υπερβολικά για το αν θα καταφέρουμε κάτι τέλεια, τότε θα πάρουν το μήνυμα πως έτσι πρέπει να γίνονται όλα. Αν όμως γελάμε με τα λάθη μας, κάνουμε υπομονή και προσπαθούμε, τότε θα μάθουν πως αυτός είναι πολύ σωστός τρόπος για να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους καταστάσεις. Φράσεις που θα ήταν καλό να ακούγονται στο σπίτι, θα μπορούσαν να είναι:
Προσπαθούσα χτες όλο το απόγευμα να φτιάξω τη βιβλιοθήκη, αλλά μου φαίνεται δεν κατάφερα και πολλά. Ξέρεις τι πήγα και έκανα; Έβαλα το αγαπημένο μου CD και το χόρεψα στη διαπασών! Έπρεπε να το γιορτάσω!
Ωχ αμάν.. πάλι δεν μπορώ να στερεώσω τον πίνακα όπως θέλω. Ε, καλά! Δε θα σκάσουμε κιόλας! Μου φαίνεται στραβός είναι πολύ καλύτερος, εσύ τι λες; Θα είναι πολύ αστείος για τους επισκέπτες; Μακάρι να τους κάνει να γελάσουν!
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε με τα παιδιά από πολύ μικρή κιόλας ηλικία. Θα τα βοηθήσει πολύ αν ανακαλύψει μαζί μας τι κρύβεται πίσω από τον φόβο και το άγχος για την πιθανή «αποτυχία» τους. Τους θυμίζουμε πως κάθε άνθρωπος έχει τον δικό τον τρόπο και παίρνει τον δικό του χρόνο για να κάνει το κάθε τι και αυτό θα πρέπει να είναι σεβαστό και από τους γύρω του. Και πως φυσικά δεν είναι κακό να ζητάμε βοήθεια στις δυσκολίες!!
Κλινική Ψυχολόγος
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Gottman, J. (2011). Η Συναισθηματική Νοημοσύνη στα Παιδιά. Αθήνα: Εκδόσεις Πεδίο
Passer, M. W. (1983). Fear of failure, fear of evaluation, perceived competence, and self-esteem in competitive-trait-anxious children. Journal of Sport and Exercise Psychology, 5(2), 172-188.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΘΕΩΡΙΑ ΔΕΣΜΟΥ KAI AΓΧΟΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ