Η ΦΩΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΠΟΥΣ

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας

ΣΤΟΧΟΙ:

Να δημιουργήσουμε και να παίξουμε με τα χρώματα και τις μυρωδιές του φθινοπώρου!

Να εξασκήσουμε λεπτή και αδρή κινητικότητα (προσθήκη υλικών, ανακάτεμα, ζύμωμα, πασπάλισμα, διαμόρφωση με χρήση δακτύλων ή εργαλείων).

Να εξελίξουμε τη φαντασία μας μέσα από την επαφή με νέα υλικά (υλικά από τη φύση, υλικά από την κουζίνα μας) αλλά και το παιχνίδι ρόλων που ακολουθεί αυτήν την κατασκευή.

Να αναπτύξουμε τις αισθήσεις μας! Αφή(ζύμη, φύλλα, χώμα, πλαστελίνη, πλάσιμο), Όραση (χρώματα, σχήματα) Όσφρηση (ζυμάρι, κανέλα, φθινοπωρινά φύλλα) Ακοή (θρόισμα φύλλων κατά τη δημιουργία και το παιχνίδι). Η επαφή με την πλαστική έχει πάντα ψυχοθεραπευτική δράση!

Να μάθουμε χρώματα και μυρωδιές του φθινοπώρου αλλά και το τί κάνουν τα ζώα το φθινόπωρο! (πχ. χτίζουν φωλιές και μαζεύουν τροφή για το χειμώνα)

ΥΛΙΚΑ:

Αλεύρι, αλάτι, νερό, κανέλα,

Τέμπερες στα χρώματα του φθινοπώρου,

Φύλλα δέντρων που έχουν πέσει, λίγο χώμα,

Κόλλα ατλακόλ,

(προαιρετικά: πλαστελίνη)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Φτιάχνουμε το σπιτικό ζυμάρι μας χρησιμοποιώντας:

1 κούπα αλεύρι

½ κούπα αλάτι

½ κούπα νερό

1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Πλάθουμε το ζυμάρι μας και το χωρίζουμε σε 3 μπάλες. Την πρώτη την αφήνουμε σκέτη με το χρώμα της κανέλας, στις άλλες δύο προσθέτουμε λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής ή τέμπερας στα χρώματα του φθινοπώρου πχ. πορτοκαλί, καφέ (κόκκινο+κίτρινο+μπλε). Η κανέλα αναδίδει το άρωμα της σε όλα τα ζυμαράκια μας!

Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, την πλάθουμε σε μορφή σπηλιάς (σαν καμάρα). Βάζουμε το ένα ζυμάρι πάνω στο άλλο και τα ενώνουμε για να στερεώσουμε τη σπηλιά μας.

Μαζεύουμε φυλλαράκια που έχουν πέσει από το φθινοπωρινό αεράκι και τα κολλάμε πάνω στη σπηλιά που φτιάξαμε με την κόλλα ατλακόλ. Πασπαλίζουμε και με λίγο χώμα για πιο αληθοφανές αποτέλεσμα!

Τοποθετούμε τη φωλιά σε μία σκληρή επιφάνεια (πχ. σουπλά, χαρτόνι, χαρτόκουτο) και το βάφουμε πράσινο να θυμίζει χορτάρι.

Μπορούμε να προσθέσουμε μικρά καφέ και γκρίζα μπαλάκια από πλαστελίνη για να θυμίζουν καρπούς, πέτρες και χώματα!

Ρίχνουμε μερικά φυλλαράκια και χώμα, γύρω του και…έτοιμος ο χώρος για παιχνίδι! Μία δημιουργία στα χρώματα και στις μυρωδιές του φθινοπώρου!

Καλή διασκέδαση!

 

Δείτε επίσης: ACTION PAINTING! ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕ…ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ JACKSON POLLOCK!

Ιωάννα Γράψα, Δασκάλα Εικαστικών