ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Μια συχνή επιθυμία σε πολλά παιδιά διαφόρων ηλικιών είναι να έχουν στο σπίτι κάποιο κατοικίδιο. Τις περισσότερες φορές, η πρώτη αντίδραση που έρχεται στο μυαλό του γονέα είναι να αρνηθεί, σκεπτόμενος τις ευθύνες που έχει ένα ζωάκι και το πώς θα αλλάξει η καθημερινότητα της οικογένειας με εκείνο στο σπίτι. Υπάρχουν όμως αρκετά οφέλη για ένα παιδί, που θα έχει παρέα ένα κατοικίδιο, τα οποία ο γονιός μπορεί να κρατήσει στο νου του.
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΘΕΣΗ
Έχει αποδειχθεί πως η παρέα ενός κατοικίδιου σε ένα παιδί, μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, ορμόνης υπεύθυνης για το άγχος. Το χαλαρώνει και του ανεβάζει τη διάθεση, καθώς μειώνει το αίσθημα της μοναχικότητας και μπορεί να παίξει, να κοιμηθεί μαζί του και να το φροντίσει. Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου το παιδί έχει κάποια βαριά διαταραχή διάθεσης (π.χ. κατάθλιψη), του δίνει ένα αίσθημα σκοπού και νόημα για να οργανώσει και να προχωρήσει την ημέρα του.
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Είτε μέσα από το καθημερινό παιχνίδι, είτε μέσα από τις βόλτες, το παιδί βρίσκεται σε συνεχή κίνηση. Με αυτόν τον τρόπο διατηρεί το βάρος του και γενικά τη φυσική του κατάσταση (π.χ. αίσθημα κόπωσης) σε πολύ καλά επίπεδα. Επίσης, αν το παιδί πρέπει να μπει σε διαδικασία συγκεκριμένης διατροφής, ο γονιός μπορεί να παραλληλίσει το καθημερινό αυτό πρόγραμμα, με εκείνο του ζώου και έτσι το παιδί να νιώθει ότι προσπαθούν να καταφέρουν κάτι μαζί. Με αυτόν τον τρόπο, θα το κάνει πιο ευχάριστα και πιο εύκολα, γιατί το κατοικίδιο αποτελεί σύμμαχο για εκείνο.
ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ
Τις περισσότερες φορές, οι γονείς φοβούνται πως το παιδί δε θα ασχοληθεί με το κατοικίδιο και οι ευθύνες του θα καταλήξουν σε εκείνους. Αν όμως από πριν, έχει γίνει συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα και με το που έρθει το ζωάκι στο σπίτι, ό,τι ειπώθηκε, εφαρμόζεται, τότε το παιδί θα συνηθίσει από νωρίς να ασχολείται μαζί του. Θα μάθει να είναι περισσότερο υπεύθυνο και πιο πειθαρχημένο, καθώς το ζωάκι αποτελεί δέσμευση, έχει συγκεκριμένες ανάγκες που δεν μπορεί να τις καλύψει μόνο του, συν το ότι το παιδί θα μάθει και θα θέλει να φροντίζει και κάποιον άλλον.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΗΤΑ
Η φιλία αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι στην παιδική και εφηβική ηλικία. Μέσα από τις παρέες τους, τα παιδιά, δημιουργούν την ταυτότητά τους και ανακαλύπτουν τα κριτήρια, με τα οποία θα εξελίξουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις σε αυτές τις ηλικίες, αλλά και μεγαλώνοντας. Πέραν από το σχολείο και τις δραστηριότητες, ένα μοναχικό, από τη φύση του, παιδί, είναι δύσκολο να ξεκινήσει και να διατηρήσει φιλίες και γενικότερα να εξελίξει την κοινωνικότητά του. Έχοντας όμως ένα ζωάκι, είτε μέσα από τις βόλτες , είτε μέσα από συζητήσεις για αυτό με άλλα παιδιά που έχουν κατοικίδια, θα μπορέσει να έρθει πιο κοντά με εκείνα και να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ
Πέραν από τη γενικότερη σωματική υγεία και βελτίωση της φυσικής κατάστασης του παιδιού, έρευνες έχουν δείξει ότι το να υπάρχουν ζώα μέσα στο σπίτι, βοηθάει στο να θωρακίσει το παιδί το ανοσοποιητικό του σύστημα, καθώς έρχεται σε επαφή με διάφορα βακτήρια, τα οποία το δυναμώνουν. Ταυτόχρονα, έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που έχουν ζώα μέσα στο σπίτι, δεν εμφανίζουν εύκολα αλλεργίες και είναι πιο λίγες οι πιθανότητες να παρουσιάσουν αλλεργικό άσθμα.
Κλινική Ψυχολόγος
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Alper, L. S. (1993). Chapter 19 The Child-Pet Bond. Progress in self psychology, 9, 257-270.
Crawford, K. M., Zhu, Y., Davis, K. A., Ernst, S., Jacobsson, K., Nishimi, K., … & Dunn, E. C. (2021). The mental health effects of pet death during childhood: is it better to have loved and lost than never to have loved at all?. European Child & Adolescent Psychiatry, 30(10), 1547-1558.
Kaminski, M., Pellino, T., & Wish, J. (2002). Play and pets: The physical and emotional impact of child-life and pet therapy on hospitalized children. Children’s health care, 31(4), 321-335.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΩΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΜΕΛΟΥΣ