ΠΩΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΜΕΛΟΥΣ

Το να έρχεται ένα μωράκι σε μια οικογένεια, φέρνει γλυκά και όμορφα συναισθήματα. Είναι πολλές φορές όμως που το μεγαλύτερο παιδί δεν μπορεί εύκολα να συνηθίσει στην ιδέα αυτή. Πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε στο να προετοιμαστεί και να νιώσει καλά με τον νέο ερχομό στην οικογένεια;

Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ

Στη διαδικασία της ανακοίνωσης θα ήταν βοηθητικό να βρίσκονται με το παιδί και οι 2 γονείς (αν είναι εφικτό) και να πουν στο παιδί ότι έρχεται το μικρό του αδερφάκι. Δε χρειάζεται να το ενημερώσετε σε πολύ αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης, λόγω του ότι ίσως να υπάρξει κάποια επιπλοκή αργότερα που θα δυσκολέψει την ψυχική ισορροπία του παιδιού. Τον εισάγετε στο ρόλο του μεγάλου αδερφού/της μεγάλης αδερφής, τονίζοντάς του, όμως πως θα μεγαλώνετε όλοι μαζί, αφού είστε μια αγαπημένη οικογένεια, για να μη νιώσει κάποιο βάρος ευθυνών.

Τη στιγμή εκείνη τα συναισθήματα μπορεί να ποικίλλουν. Ίσως κλάψει, χαρεί, θυμώσει. Αφήστε το παιδί να εκφραστεί όπως ακριβώς θέλει, ακόμα και αν αποχωρήσει από το δωμάτιο. Οι συζητήσεις είναι καλύτερο να αναβληθούν για αργότερα.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Είναι σημαντικό για το παιδί να νιώθει πως εκτός από τους γονείς, και το ίδιο συμμετέχει στη διαδικασία του να μεγαλώσει με αγάπη το μωρό, ακόμα και στην κοιλιά της μαμάς του. Μπορείτε να το πάρετε μαζί σε κάποιο υπερηχογράφημα, να διαβάζετε μαζί παραμύθια λέγοντας του ότι αρέσει στο μωρό να του διαβάζει το αδερφάκι του, κλπ. Με λίγα λόγια, είναι σημαντικό να νιώθει σημαντικό κομμάτι όλου αυτού που συμβαίνει.

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ

Είναι απόλυτα φυσιολογικό, το παιδί, να φοβάται ότι οι γονείς του θα σταματήσουν να ασχολούνται, να παίζουν μαζί του, να το φροντίζουν, να το αγαπάνε, και γι αυτό ίσως να ζηλεύει και να θυμώνει. Συχνές συζητήσεις με το παιδί είναι πολύ βοηθητικές όπως:

«Είμαι σίγουρη πως το αδερφάκι σου θα χαρεί που θα έρθει σε μια οικογένεια που όλοι αγαπιόμαστε το ίδιο, ό,τι και να γίνει»

«Να είσαι σίγουρος/η πως δε θα αλλάξει τίποτα στην αγάπη μας για σένα με το μωράκι που θα έρθει»

«Σ’ ευχαριστούμε που ήρθες στη ζωή μας και μας έκανες να νιώσουμε τόσο όμορφα που είμαστε γονείς. Είδες; Είμαστε τόσο χαρούμενοι που θέλαμε να μεγαλώσουμε κι άλλο την οικογένειά μας»

«Το αδερφάκι σου, θα είναι το πιο τυχερό μωρό του κόσμου που θα έχει εσένα δίπλα του»

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Αρχικά, για να νιώθει το παιδί ότι συμμετέχει, θα βοηθούσε να δει φωτογραφίες από το μωρό από την κλινική, λέγοντάς του πως το μωρό ανυπομονεί να το γνωρίσει! Στην πρώτη γνωριμία μπορούμε να κάνουμε στο παιδί ερωτήσεις τύπου:

«Πώς σου φαίνεται;»

«Μα κοίτα πώς σου μοιάζει!»

«Πιστεύεις πως θα μπορούσες σιγά σιγά να του μάθεις όλα αυτά τα ωραία πράγματα που ξέρεις να κάνεις;»

Αφήνουμε το παιδί να συμμετέχει στις διαδικασίες, πχ να βοηθήσει με το γάλα, με την αλλαγή πάνας, ή ακόμα και στο μπάνιο του μωρού.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΧΡΟΝΟ ΜΟΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΙΔΙ

Ακόμα και τώρα που το μοναχοπαίδι έγινε μεγαλύτερο αδερφάκι, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ακόμα παιδί και μας χρειάζεται. Οπότε μοιραζόμαστε χρόνο μαζί του ανεξάρτητα από τις ώρες που θα περνάμε όλοι μαζί σαν οικογένεια. Διαβάζουμε, παίζουμε, συζητάμε, βγαίνουμε για δραστηριότητες εκτός, πχ ποδήλατο, κούνιες, για να του δώσουμε κιόλας να καταλάβει πως μπορεί να προστέθηκε ένα ακόμη μέλος, αλλά δεν παύει να είναι παιδί και θα ζήσει την ηλικία του όπως θα ήθελε.

Μαρούσα Μελισσαράτου

Κλινική Ψυχολόγος

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Gottman, J. (2011). Η Συναισθηματική Νοημοσύνη των Παιδιών. Αθήνα: Εκδόσεις Πεδίο

Plummer, D. M. (2010). Αλλαγές, Άγχος, Αγωνίες: Πώς να Βοηθήσετε το Παιδί να τα Αντιμετωπίσει. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΕ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ