ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

Χαρακτηριστικό στοιχείο της εποχής του Φθινοπώρου αποτελούν τα κίτρινα φύλλα που πέφτουν και μας θυμίζουν το πέρασμα από το καλοκαίρι στη νέα εποχή. Ξεκινώντας η σχολική χρονιά σκεφτήκαμε να αξιοποιήσουμε τα φύλλα του φθινοπώρου για να κατακτηθούν από τους μαθητές μας οι χωρικές έννοιες πάνω-κάτω. Μέσα από μία κατασκευή θα μάθουν ευχάριστα να χρησιμοποιούν σωστά τις έννοιες αυτές εμπλουτίζοντας και τον προφορικό τους λόγο. Είναι γνωστό ότι κατά τη μαθησιακή διαδικασία είναι αναγκαία η αξιοποίηση εποπτικών μέσων όπως κατασκευές, φωτογραφίες, διαφάνειες, παιχνίδια, κ.α. τα οποία οφείλουν να επιλέγονται με κριτήριο το νοητικό επίπεδο, την ηλικία και τα ενδιαφέροντα των εκπαιδευομένων (ΥΠΕΠΘ-Π.Ι., 2004). 

 

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Όλες τις βαθμίδες Ειδικής Αγωγής, σε Ενηλίκους με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, στο Νηπιαγωγείο και στην Α/βάθμια εκπαίδευση.

ΣΤΟΧΟΙ:

Εκμάθηση χωρικών εννοιών (πάνω-κάτω)

Λεπτή κινητικότητα

Εμπλουτισμός λεξιλογίου

ΥΛΙΚΑ:

Χαρτόνι

Φύλλα

Κόλλα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:

1) Συζητάμε με τα παιδιά για την εποχή του Φθινοπώρου και τα χαρακτηριστικά της. Τι καιρό έχει, τι παθαίνουν τα φύλλα; Τι χρώμα έχουν;

2) Φτιάχνουμε το περίγραμμα των χεριών στο χαρτόνι και το στηρίζουμε ώστε να παραπέμπει σε δέντρο.

3) Κόβουμε σε χαρτόνι φύλλα ή συλλέγουμε αληθινά φύλλα που έχουν πέσει στην αυλή του σχολείου μας.

4) Στη συνέχεια ο εκπαιδευτής ζητά από τα παιδιά να πάρουν ένα κίτρινο φύλλο και να το κολλήσουν πάνω στο δέντρο ή να πάρουν ένα καφέ φύλλο και να το κολλήσουν κάτω από το δέντρο κοκ.

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης: ΝΑ ΕΝΑ ΜΗΛΟ… ΠΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΥΠΕΠΘ – Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (2004). Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών και Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, για μαθητές με ελαφρά και μέτρια νοητική καθυστέρηση. Αθήνα.

 

 

 Γεωργοβρεττάκου Σταματίνα 

Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50 & ΠΕ01.50

  M.Ed. Παιδαγωγικής ψυχολογίας  

M.Ed. Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Κοντού Σοφία,

Β. Βρεφονηπιοκόμων