ζωγραφιζω-και-αγγιζω-φθινοπωρινο-φυλ

ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΚΑΙ ΑΓΓΙΖΩ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΦΥΛΛΟ

 

Μέσα από μια ευχάριστη διαθεματική δραστηριότητα για το Φθινόπωρο, τα παιδιά  έχουν την ευκαιρία, να γνωρίσουν τους μήνες του Φθινοπώρου, να μάθουν τα ονόματά τους, να γνωρίσουν τα χρώματα αυτού και να αναπτύξουν την παρατηρητικότητά τους (Δεσύπρη Ευαγγελία, 2008).

Επιλέξαμε αυτή τη δραστηριότητα για ανήλικα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Αρχικά βγήκαμε βόλτα και παρατηρήσαμε τα φύλλα του Φθινοπώρου. Πώς ένα φύλλο μπορεί να σου δώσει το κίνητρο να σκεφτείς νεράιδες και πρίγκιπες μέσα από το βαθύ πορτοκαλί και κίτρινο και πώς όλα αυτά αποτυπώνονται στα μάτια των παιδιών;

Απευθύνεται σε:

Όλες τις βαθμίδες Ειδικής Αγωγής και στην Α/Βάθμια εκπαίδευση.

Στόχοι:

Ενίσχυση οπτικής αντίληψης και παρατηρητικότητας

Εκμάθηση των χρωμάτων του φθινοπώρου

Αισθητηριακή ολοκλήρωση αντικειμένων (φύλλο)

Υλικά:

Χαρτί

Μαρκαδόροι

Χρωματιστό χαρτί Α4

Διαδικασία:

1. Ενημερώνουμε τους εκπαιδευόμενους ότι το Φθινόπωρο είναι εποχή και σε αυτήν ανήκουν οι παρακάτω μήνες : Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος.

2. Αρχικά, βγαίνουμε βόλτα για να παρατηρήσουμε τα φύλλα και στη συνέχεια το χρώμα τους.

3. Στη συνέχεια, λέμε στους εκπαιδευόμενους να πιάσουν τα φύλλα και να αισθανθούν την υφή ώστε μετά να μπορέσουν να το αποτυπώσουν στο χαρτί.

4. Τώρα που έχουν «συναντήσει» τα φύλλα του Φθινοπώρου τους δίνεται το πατρόν με το φύλλο.

5. Έπειτα, μπορούν να τα ζωγραφίσουν με μαρκαδόρους (κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί, καφέ) στο χαρτί και στη συνέχεια να τα κόψουν.

6. Εφόσον ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τα τσαλακώνουν στο χέρι τους για να νιώσουν το ίδιο συναίσθημα του φύλλου, του δένδρου με αυτό που τα ίδια δημιουργούν.

7. Τέλος, κολλούν το κομμένο φύλλο σε μια επιφάνεια χρωματιστού χαρτιού Α4 και γύρω από αυτό ζωγραφίζουν τα φύλλα που είδαν.

Μόλις ολοκληρώθηκε η δραστηριότητα και τα τοποθετήσαμε στην γωνία του Φθινοπώρου συζητήσαμε μαζί με τους μαθητές ότι η κάθε εποχή έχει κάποιο στοιχείο που την κάνει μοναδική. Εσείς τι λέτε θα ανακαλύψετε με τους μαθητές σας τι την κάνει ξεχωριστή;

 

Η δραστηριότητα εφαρμόστηκε στο κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας

Η ΑΡΓΩ

Βιβλιογραφία:

Δεσύπρη, Ε., (2008). Γνωρίζω το φθινόπωρο, Αθήνα