Η Παπαδάτου – Κοντού Ντένια γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Είναι απόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας  Παιδιών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες καθώς και Κινεζικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Κίνας  BLCU –  北京语言大学.Έχει λάβει επιμόρφωση στη Παράλληλη στήριξη στο Ίδρυμα Λασκαρίδη. Επίσης, έχει λάβει πιστοποίηση εξειδίκευσης στις Μαθησιακές Δυσκολίες/Διδασκαλία της φωνολογικής Επίγνωσης κατά Σ. Παντελιάδου καθηγήτρια Α.Π.Θ.

Είναι πτυχιούχος με υποτροφία στο Δια-Ιδρυματικό- Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νέες Τεχνολογίες και Ειδική Αγωγή-Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης» του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Ι.Π.&Τ.) του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος.

Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων στην Ειδική Αγωγή και την Εκπαίδευση Ανηλίκων-Ενηλίκων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον αυτισμό και τις μαθησιακές δυσκολίες και δουλεύει ως παράλληλη στήριξη. Τον τελευταίο χρόνο ξεκίνησε να εργάζεται και σε δομές εκπαίδευσης ατόμων με αναπηρίες ως Κοινωνική Ανθρωπολόγος – Ειδική Παιδαγωγός.