μελετη-δυσλεξια-πωσ-να-βοηθησω-το-παιδι-μου

ΜΕΛΕΤΗ & ΔΥΣΛΕΞΙΑ: ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;

 

ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

 

Στη σχολική ζωή, το να κάνει το παιδί «τα μαθήματά του» ανάγεται σε αποκλειστικό στόχο της οικογένειας και πολλές φορές μεταφράζεται σε πρακτικές που δεν είναι τόσο ευνοϊκές για την ψυχική υγεία των παιδιών. Σήμερα με την αύξηση των ερευνών προτείνονται λύσεις που λαμβάνουν υπόψη τους και το συναισθηματικό παράγοντα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στο παιδί και στην οικογένειά του (Τανός, 2004).

Η συνεργασία με την οικογένεια και στον τομέα της αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών θεωρείται απολύτως αναγκαία και για να αποφευχθούν αλληλοσυγκρουόμενοι τρόποι αντιμετώπισης από το σχολείο και από το σπίτι. Το είδος της συνεργασίας καθορίζουν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα άτομα, αλλά και οι δυνατότητες που έχει η οικογένεια (Κασσωτάκη, 2005).

Οι γονείς καλό θα είναι να μην έχουν το ρόλο του κριτή αλλά να μιλούν ανοιχτά με το παιδί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ώστε να βρίσκουν μαζί εναλλακτικές λύσεις. Η ενθάρρυνση του παιδιού για ενασχόληση με αθλήματα και χόμπι που αγαπά, οδηγεί σε αισθήματα επιτυχίας σε αντίθεση με τις συνεχείς αποτυχίες στο σχολείο που οδηγούν τους μαθητές με δυσλεξία στο συμπέρασμα ότι είναι εντελώς ανάξιοι, αφού σε σύγκριση με άλλους συμμαθητές τους φαίνονται ότι υστερούν.

Είναι απαραίτητη η ψυχραιμία και η υπομονή ειδικά σε περιόδους κούρασης για αυτό η αποδοχή των λαθών και η επιβράβευση της ελαχιστοποίησής τους είναι απαραίτητη ( Bourcier, 1986). Η αποδοχή και η αγάπη για το παιδί δεν πρέπει να εξαρτώνται από την επίδοση ή τη συμπεριφορά του. Την αναγνώριση το παιδί μπορεί να την κερδίσει και μέσα από την προσπάθεια και τη βελτίωσή του, και την συγκέντρωση σε ό,τι είναι θετικό σχετικά με αυτό και τον κόσμο του. Αν οι γονείς θέτουν μικρούς, ρεαλιστικούς και πραγματοποιήσιμους στόχους για το παιδί τότε το ενθαρρύνουν να συνεχίσει αυξάνοντας την αυτοεκτίμησή του (Αθανασιάδη, 2001).

 

ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ

Η υποστήριξη του παιδιού από την οικογένεια, κατά τη διάρκεια της μελέτης του, αν γίνει με σωστό και μεθοδικό τρόπο θα βοηθήσει πραγματικά το παιδί όχι μόνο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για το σχολείο αλλά και να πετύχει και τους μαθησιακούς του στόχους. Η οργάνωση μέσα στο σπίτι και η εξασφάλιση ήσυχου μέρους για τη μελέτη με το άκουσμα μουσικής σε χαμηλή ένταση, θα βοηθήσει στη συγκέντρωση του παιδιού.

Οι γονείς καλό θα είναι να ελέγχουν αν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και αν υπάρχουν απορίες. Η υπομονή και η απουσία πίεσης για να τελειώσει γρήγορα το παιδί το γράψιμο ή το διάβασμα είναι απαραίτητο ενώ για τον αναγκαίο χρόνο εργασίας είναι σκόπιμο να υπάρχει ενημέρωση από τον εκπαιδευτικό.

Επειδή υπάρχει δυσκολία στην αντιγραφή από τον πίνακα καλό θα είναι οι ασκήσεις να δίνονται και φωτοτυπημένες (ασκήσεις, τραγούδια, σχεδιαγράμματα) ενώ επιτρέποντας τη μαγνητοφώνηση του μαθήματος διευκολύνεται η καθημερινή μελέτη του παιδιού (π.χ ιστορία). Σε ώρες χαλάρωσης η προσπάθεια καλλιέργειας του γραφικού χαρακτήρα χρησιμοποιώντας ευχάριστα κείμενα της επιλογής του παιδιού ή χρωματιστά μολύβια κ.α. και εξασκεί το παιδί και το διασκεδάζει. Επίσης, η χρήση αριθμομηχανής διευκολύνει στις μαθηματικές πράξεις.

Η καθιέρωση μιας ρουτίνας στο διάβασμα που θα τηρείται αυστηρά χωρίς εξαιρέσεις, βοηθάει το μαθητή να συγκεντρωθεί για π.χ.: πρώτα θα διαβάσει τα δυσκολότερα μαθήματα, θα γράψει και θα τελειώσει τις ασκήσεις του και μετά θα δει τηλεόραση ή θα βγει έξω. Συχνές διακοπές και διάσπαση της προσοχής εμποδίζουν τη συγκέντρωση και την επίδοση (Ματή- Ζήση, 2004, ˙Αθανασιάδη, 2001 ˙ Κασσέρης, 2002).

 

 

Βιβλιογραφία

Αθανασιάδη, Ε. (2001). Η δυσλεξία και πως αντιμετωπίζεται. Διαφορετικός τρόπος μάθησης διαφορετικός τρόπος διδασκαλίας. Αθήνα: Καστανιώτης

Bourcier, A. (1986). Αντιμετώπιση της δυσλεξίας : για χρήση των γονιών, των δασκάλων και των παιδαγωγών , Αθήνα: Κέρδος

Κασσέρης, Χ. (2002). Η δυσλεξία : θεωρητική προσέγγιση, παιδαγωγική αντιμετώπιση. Αθήνα: Σαββάλας

Κασσωτάκη, Α. (2005). Δυσκολίες μάθησης. Ψυχοπαιδαγωγική προσέγγιση. Αθήνα: Ελ Ματή- Ζήση, Ε. (2004). Σχολικο- Μαθησιακές δυσκολίες: Ανάγνωση, Ορθογραφημένη Γραφή, αριθμητική. Στο: Α. Καλαντζή- Αζίζι & Μ. Ζαφειροπούλου ( Επιμ ), Προσαρμογή στο σχολείο- Πρόληψη και αντιμετώπιση δυσκολιών (σελ. 162-191). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα

Τανός, Χ. (2004). Η δυσλεξία και η αντιμετώπιση του δυσλεκτικού μαθητή : ένα συνοπτικό βοήθημα για τον εκπαιδευτικό. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα

 

 

Βασιλά Ελπίδα         

 Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50

M.Ed. Ειδικής Αγωγής  

   

 Γεωργοβρεττάκου Σταματίνα 

Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50 & ΠΕ01.50

  M.Ed. Παιδαγωγικής ψυχολογίας  

M.Ed. Εκπαίδευσης Ενηλίκων