μαντεψε-τι-βλεπω

ΜΑΝΤΕΨΕ ΤΙ ΒΛΕΠΩ!

 

Ένα ευχάριστο παιχνίδι αισθήσεων για παιδιά, που καλλιεργεί τη φαντασία και ενισχύει την αυτοέκφραση.

 

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού καθώς και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής

ΣΤΟΧΟΙ:

Επικοινωνία

Παρατήρηση

Φαντασία

Συγκέντρωση

Έκφραση μέσα από την κίνηση

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ:

1. Καθόμαστε σε κύκλο και εξηγούμε πως σήμερα θα παίξουμε ένα παιχνίδι που στόχο έχει να παρατηρήσουμε τις διαφορές και τις ομοιότητες στην έκφρασή μας αλλά και τις αντιδράσεις μας, ανάλογα με το τι βλέπουμε! Μπορούμε δηλαδή να καταλάβουμε τι ή ποιον βλέπει κάποιος μέσα από την αντίδρασή του καθώς και μέσα από τις εκφράσεις του;

2. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν παράδειγμα το πως αντιδρούμε βλέποντας κάτι στην τηλεόραση.

3. Καθόμαστε όλοι μαζί σαν να καθόμαστε σε έναν καναπέ και ο εκπαιδευτής κρατά το “τηλεκοντρόλ” λέγοντας: «Και τώρα θα δούμε τι παίζει στο κάθε κανάλι».

4. Ο εκπαιδευτής που κρατά το “τηλεκοντρόλ” κάνει την χαρακτηριστική κίνηση καθώς αλλάζει κανάλι και δηλώνει τι είναι αυτό που θα δουν κάθε φορά οι εκπαιδευόμενοι. Π.χ. «Ας δούμε μια κωμωδία», «Α! Εδώ παίζει την αγαπημένη σας παιδική ταινία», «εδώ παίζει ένα δραματικό έργο».

5. Καθώς βλέπουμε όλοι μαζί μια κωμωδία δίνεται το έναυσμα για έντονο γέλιο, όταν βλέπουμε ένα δραματικό έργο η έκφρασή μας αλλάζει, αν ξαφνικά δούμε κάτι τρομακτικό αντιδρούμε ανάλογα κ.ο.κ

6. Το ίδιο μπορεί να γίνει και αντίστροφα. Δηλαδή οι εκπαιδευόμενοι παίρνουν μια έκφραση και οι υπόλοιποι μαντεύουμε τι μπορεί να βλέπουν εκείνη τη στιγμή. Ποια εικόνα δηλαδή μπορεί να προκαλεί τη συγκεκριμένη αντίδρασή τους.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ:

Μπορούμε επίσης να παρατηρήσουμε τις αντιδράσεις μας όταν για παράδειγμα βλέπουμε τυχαία τον καλύτερό μας φίλο στο δρόμο, τη δασκάλα μας όταν μας πιάνει να μιλάμε στο μάθημα, τη μητέρα μας όταν επιστρέφει από τη δουλειά, δημιουργώντας αυτοσχεδιαστικά τους ρόλους ανά δυάδες ή με όσα μέλη απαιτεί ο κάθε αυτοσχεδιασμός. Σε αυτή την παραλλαγή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λεκτική επικοινωνία για να ενισχύσουμε τα εκφραστικά μας μέσα.

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:

Στο παιχνίδι αυτό ενισχύεται και καλλιεργείται η φαντασία. Τα παιδιά διασκεδάζουν ενώ ταυτόχρονα ανακαλούν εκφράσεις και αντιδράσεις που προέρχονται από συγκεκριμένες δράσεις. Τους δίνεται η δυνατότητα αρχικά να παρατηρήσουν και έπειτα όλοι μαζί να βρούμε ομοιότητες και διαφορές, αλλά και να αναγνωρίσουμε μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου και του σώματος διαφορετικά συναισθήματα.

Επίσης, τίθεται και αναλύεται το ερώτημα: Πώς θα δείξουμε στο κοινό μας αυτό που θέλουμε να του πούμε; Αποτελεί λοιπόν μία σημαντική άσκηση που αξιοποιείται στα πλαίσια της Θεατρικής Αγωγής και μέσω του θεατρικού παιχνιδιού εισαγάγει τους μαθητές στην τέχνη του θεάτρου.

 

 

ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΖΩΗ

Ηθοποιός- Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού