ΚΥΒΙΣΤΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΜΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ PICASSO!

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας

Ο Pablo Picasso είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα και μπορεί να εμπνεύσει πολλές δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά. Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα προσεγγίζουμε τον κυβισμό, που εμφανίζεται στη ζωγραφική και τα κολλάζ του καλλιτέχνη, πειραματιζόμαστε με σχήματα και χρώματα και διασκεδάζουμε δημιουργώντας τα δικά μας παράξενα πορτραίτα!

ΣΤΟΧΟΙ:

Γνωριμία με το έργο ενός πολύ σημαντικού καλλιτέχνη της μοντέρνας τέχνης, συζήτηση, προσέγγιση και επαφή με τα έργα του.

Προσέγγιση στοιχείων του κυβισμού στην τέχνη, που αναπαριστά αντικείμενα με γεωμετρικά σχήματα και φόρμες και από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες, κατακερματίζοντας τη ζωγραφική επιφάνεια.

Ανάπτυξη παρατηρητικότητας: παρατηρούμε πολύ καλά ένα πρόσωπο και το απλοποιούμε σε απλά γεωμετρικά σχήματα για να μπορέσουμε να το ζωγραφίζουμε.

Ανάπτυξη αισθητικής και συνθετικής ικανότητας: Πειραματιζόμαστε με τη χρήση των χρωμάτων, το συνδυασμό των σχημάτων, το συνολικό αποτέλεσμα.

Εξάσκηση στα γεωμετρικά σχήματα: αναγνωρίζουμε, ζωγραφίζουμε, κόβουμε και κολλάμε βασικά γεωμετρικά σχήματα τα οποία χρησιμοποιούμε συνθετικά, για να «χτίσουμε» μία εικόνα, ένα πορτραίτο.

Εξερεύνηση διαφορετικών υλικών και μέσω των εικαστικών τεχνών: τέμπερες ή ακρυλικά χρώματα, μαρκαδόροι, κολλητική ταινία, πολύχρωμα χαρτιά, χαρτόνια, ακόμα και άμμος και χαλίκι για δημιουργία υφής στον πίνακα.

Αντιστοίχιση χρωμάτων με συναισθήματα, διαχωρισμοί χρωμάτων: θερμά, ψυχρά χρώματα και παρατήρηση του τί αποτέλεσμα δίνει το καθένα στο έργο μας.

ΥΛΙΚΑ:

Χαρτιά ακουαρέλας η χαρτόνια, τέμπερες, λαδοπαστέλ, μαρκαδόροι για συνδυασμούς υλικών, ψαλίδι, κόλλα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Παρατηρούμε πολύ καλά ένα πρόσωπο (το δικό μας ή του φίλου μας). Προσπαθούμε να σκεφτούμε από τι σχήματα αποτελείται: πχ. κύκλος το κεφάλι, τρίγωνη μύτη, οβάλ μάτια κλπ) και το σχεδιάζουμε.

Σχεδιάζουμε στο χαρτί μας πρόσωπα από διαφορετικές οπτικές γωνίες (ανφάς, προφίλ δεξί – αριστερό, πίσω μέρος) και το χρωματίζουμε με έντονα χρώματα και υλικά της επιλογής μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τέμπερες και μαρκαδόρους, για να πειραματιστούμε με το διαφορετικό αποτέλεσμα.

Κόβουμε τα σχέδια μας σε διάφορα σχήματα της επιλογής μας πχ. μπορούμε να κόψουμε το πρόσωπο στη μέση ή να αφαιρέσουμε το μάτι, να κόψουμε ένα τριγωνικό κομμάτι κλπ.

Σε ένα καθαρό χαρτόνι κολλάμε όλα τα κομμάτια του προσώπου που κόψαμε ξανά, δημιουργώντας μία νέα εικόνα, ένα νέο χρωματιστό, γεωμετρικό πρόσωπο!

Μπορούμε τώρα να προσθέσουμε λεπτομέρειες, όπως χαλίκια για πιο τραχιά υφή στο φόντο ή να ζωγραφίσουμε χρωματιστά μοτίβα, όπως ο Picasso στα έργα του!

Καλή διασκέδαση!

Δείτε επίσης: ΓΛΥΠΤΑ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΣ!

 

Ιωάννα Γράψα, Δασκάλα Εικαστικών