ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ

Οι περισσότεροι γονείς, ειδικά αν έχουν παιδί σε μικρή ηλικία, ανησυχούν και δυσκολεύονται για το πώς θα διαβάσει το παιδί, αν θα τα κάνει σωστά, αν θα βαριέται, αν θα ζητήσει βοήθεια, κλπ. Δεν είναι κακό να συμμετέχουν στη διαδικασία του «διαβάσματος» στο σπίτι, όμως χρειάζεται να γίνεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις για να μάθει το παιδί να είναι ανεξάρτητο.

ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ

Αρχικά, θα πρέπει να καταλάβει ο γονέας γιατί το παιδί δυσκολεύεται να διαβάσει μόνο του και χρειάζεται τη βοήθειά του. Είναι θέμα ανασφάλειας ή μήπως μαθησιακών δυσκολιών; Αν είναι το 2ο, τότε θα ήταν πολύ βοηθητικό να απευθυνθεί σε ένα κέντρο ειδικών θεραπειών ή να υποστηρίζει το παιδί μια δασκάλα ειδικής αγωγής στο σπίτι. Αν είναι θέμα ανασφάλειας για το ότι δε θα τα καταφέρει, θα το αναλύσουμε παρακάτω.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Αν λοιπόν δεν υπάρχει κάποια μαθησιακή δυσκολία τότε, μπορεί ο γονέας να συζητήσει πριν αρχίσει το σχολείο με το παιδί ότι ναι μεν στην αρχή θα το βοηθά, όμως στην πορεία θα χρειαστεί να διαβάζει και να κάνει μόνο του τις ασκήσεις του, φυσικά με όποια βοήθεια χρειαστεί. Μπορεί ο γονιός να τονίσει πως σίγουρα θα υπάρξουν φορές που θα κάνει λάθη ή ίσως δυσκολευτεί λίγο παραπάνω αλλά δεν πειράζει.

Βοήθεια μπορεί να υπάρξει ανά πάσα στιγμή και δε χρειάζεται να φοβάται να κάνει κάποιο λάθος γιατί όλα διορθώνονται. Ούτε οι συμμαθητές του θα το κοροϊδέψουν, ούτε ο δάσκαλος/α θα του φωνάξει, αλλά και να γίνει κάτι τέτοιο, είναι γεγονότα που συμβαίνουν και ίσως τα δει πολλές φορές στη σχολική του πορεία. Δε φταίει όμως εκείνο. Αυτά πρέπει να τονιστούν στο παιδί.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ

Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να έχει μια ρουτίνα και ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το κάνει να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά για τις κινήσεις του. Το να φτιάχνει την τσάντα του από το προηγούμενο βράδυ, να ξυπνάει συγκεκριμένη ώρα, να έχει το πρόγραμμα των μαθημάτων στο γραφείο, είναι συνθήκες πολύ βοηθητικές για να μπει το παιδί σε μια σχολική ρουτίνα,

Όσον αφορά το χρόνο διαβάσματος, είναι καλό να υπάρχουν διαλείμματα, ειδικά όταν υπάρχει όγκος μαθημάτων. Μπορεί ανά κάποια ώρα (ανάλογα την ηλικία) να κάνει ένα 5λεπτο διάλειμμα για να ξεκουραστεί λίγο, να κάνει μια αγκαλιά τη μαμά/μπαμπά και να πάρει δυνάμεις να συνεχίσει. Επίσης, είναι αρκετά βοηθητικό να μη ξεκινά το διάβασμα αμέσως μόλις γυρνάει από το σχολείο. Όπως και ένας ενήλικας χρειάζεται ξεκούραση μετά τη δουλειά για λίγο, έτσι και το παιδί. Και σίγουρα θα βοηθήσει πολύ αν ο γονέας του το θυμίσει με ενθουσιασμό, πχ:

«Είσαι έτοιμος να συνεχίσεις;; Τέλεια!!! Και επειδή βλέπω πως τα κάνεις όλα με πρόγραμμα και ήρεμα, θα δούμε μετά μαζί μια ταινία». Ουσιαστικά, μπαίνει και η ανταμοιβή στο πρόγραμμα και είναι σημαντική για παιδιά όλων των ηλικιών.

ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΓΟΝΕΑΣ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην μπορέσει αμέσως το παιδί από την πρώτη μέρα να τα κάνει όλα μόνο του και να τα κάνει και σωστά. Σε πολύ μικρή ηλικία, πχ όταν μαθαίνει τα γράμματα είναι χρήσιμο να είναι δίπλα του για να αποκτήσει γερές βάσεις μαθαίνοντάς τα σωστά. Όσο περνάνε οι εβδομάδες όμως σιγά σιγά ο γονιός απομακρύνεται. Στην αρχή, μπορεί να βρίσκει δικαιολογίες, πχ να βάλει ένα πλυντήριο, να κάνει ένα τηλεφώνημα, να μαγειρέψει, πηγαίνοντας όμως στο παιδί ανά κάποια ώρα.

Επίσης, δεν είναι καλό και για το ίδιο το παιδί να είναι ο γονιός συνεχώς από πάνω του και να του λύνει τις ασκήσεις, γιατί το παιδί δε θα μπορεί μεγαλώνοντας να αποβάλει εύκολα τη βοήθεια αυτή. Εννοείται ενημερώνεται το παιδί από την αρχή ότι οποιαδήποτε απορία έχει θα λυθεί και ότι ο γονιός είναι εκεί!

Ένα άλλο κολπάκι που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να του εξηγείτε καλά και σωστά την εκφώνηση και να δοκιμάσετε να κάνετε την αρχή της άσκησης, παρέα.

ΟΦΕΛΗ

Η αυτοπεποίθηση ανεβαίνει όταν το παιδί διαβάζει μόνο του. Στην πορεία είναι πιο σίγουρο για τις απαντήσεις του και αποκτά δυνατή αυτοεκτίμηση, έτσι ώστε και έναν κακό βαθμό να πάρει, και λάθη να κάνει, να το αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και να μην πανικοβληθεί ή να μη στενοχωρηθεί πάρα πολύ. Τέλος, επειδή έχει μάθει να κάνει τη διαδικασία μόνο του, είναι πολύ πιο εύκολο για εκείνο, να διορθώσει τα λάθη του, αν κάνει.

Μαρούσα Μελισσαράτου

Κλινική Ψυχολόγος

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Dawson, P. & Guare, R. (2016). Έξυπνα Παιδιά αλλά…πώς θα Αποκτήσουν τη Συγκρότηση που τους λείπει. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη

Παπαναστασίου, Φ. (2019). ΔΕΠΥΡΑΖΕΙ. Αθήνα: Εκδόσεις Πεδίο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ