ΚΑΣΤΡΑ ΑΠΟ ΑΧΡΗΣΤΑ ΥΛΙΚΑ

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με βοήθεια από ενήλικα

ΣΤΟΧΟΙ:

Να δημιουργήσουμε τα δικά μας κάστρα και να παίξουμε μαζί τους!

Να εξασκηθούμε στις έννοιες της ανακύκλωσης και της επανάχρησης υλικών, χρησιμοποιώντας «άχρηστο υλικό» για την κατασκευή μας, υλικό δηλαδή που υπό άλλες συνθήκες θα πετούσαμε.

Να εξελίξουμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας, μετατρέποντας τα καθημερινά υλικά σε μία τρισδιάστατη δική μας κατασκευή.

Να εξασκήσουμε τη συνθετική και αισθητική μας ικανότητα, αναμειγνύοντας, συνδυάζοντας και ταιριάζοντας αρμονικά χρώματα, σχήματα, υλικά και όγκους.

Να εξασκήσουμε λεπτή και αδρή κινητικότητα, καθώς για τη δημιουργία του κάστρου μας θα χρειαστεί να κόψουμε, να κολλήσουμε, να ενώσουμε, να χρωματίσουμε με λεπτομέρειες κλπ.

ΥΛΙΚΑ:

Χαρτόκουτο, 2 ρολά από χαρτί κουζίνας, 2 ρολά από χάρτη υγείας, αυγοθήκη, πολύχρωμα χαρτόνια (προαιρετικά), ψαλίδι ή κοπίδι, κόλλα υγρή στιγμής ή σιλικόνη, τέμπερες, πινέλα, διακοσμητικά για το κάστρο πχ. χάντρες, πετρούλες κλπ., μολύβι.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

  1. Διαλέγουμε τα υλικά μας: μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χαρτόκουτο για το κυρίως μέρος του κάστρου και τα ρολά χαρτιά για τους μικρούς και μεγάλους πύργους γύρω του. Από τις αυγοθήκες κόβουμε τις μύτες, καθώς θα μας χρησιμεύσουν για το πάνω μέρος των πύργων μας.
  2. Κολλάμε τα υλικά μεταξύ τους: Με κόλλα στιγμής ή σιλικόνη, ενώνουμε τα στοιχεία του κάστρου μας. Κολλάμε τις κορυφές των πύργων (αυγοθήκες) στα ρολά, κολλάμε τους πύργους πάνω στο κυρίως κάστρο (χαρτόκουτο), έτσι ώστε να είναι ενωμένο και να στέκεται σταθερό.
  3. Κόβουμε ανοίγματα: Σχεδιάζουμε με μολύβι πόρτες και παράθυρα, και τα κόβουμε με ψαλίδι ή κοπίδι, ώστε να ανοίγουν.
  4. Βάφουμε: Χρωματίζουμε με τέμπερες και χρώματα της επιλογής μας το κάστρο μας! Χρησιμοποιούμε φαρδύ πινέλο για τις μεγάλες επιφάνειες (πχ. τοίχοι) και λεπτό πινέλο για τις λεπτομέρειες.
  5. Διακοσμούμε: Μπορούμε να κολλήσουμε διακοσμητικά της επιλογής μας ή να σχεδιάσουμε κάτι! πχ. κολλάμε χάντρες στην κορυφή των πύργων και σχεδιάζουμε πέτρες στο κάστρο, ώστε να φαίνεται πέτρινο!

Συμβουλή! Μπορείτε να δημιουργήστε φιγούρες από χρωματιστό χαρτόνι για να τοποθετήσετε στο κάστρο σας, ή να βάλετε τις δικές σας φιγούρες από τα παιχνίδια σας.

Δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:

https://www.facebook.com/iongrapsa/videos/3159229490962148/

 

Καλή διασκέδαση!

 

Δείτε επίσης: ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΑΚΕΤΑΣ ΑΠΟ ΑΧΡΗΣΤΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ!

 

Ιωάννα Γράψα, Δασκάλα Εικαστικών