ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Ο ΓΟΝΙΟΣ ΤΗΝ ΑΣΧΗΜΗ ΣΧΕΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Όλοι λίγο πολύ θυμόμαστε πως κάποιες χρονιές ήταν δύσκολες στο σχολείο, λόγω κάποιου συγκεκριμένου δασκάλου που είχαμε. Πέραν από ακραίες περιπτώσεις, δε σημαίνει αναγκαστικά ότι φταίει το παιδί ή ο δάσκαλος, όμως ο γονιός, σαφώς, θα πρέπει να βοηθήσει την κατάσταση για να διευκολυνθεί και το παιδί του και ο δάσκαλος. Τι μπορεί να γίνει λοιπόν;

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Αρχικά, πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση με το παιδί για να δούμε τι συμβαίνει και τι το ενοχλεί. Άλλα παιδιά θα μιλήσουν πιο ανοιχτά, κάποια άλλα όμως θα είναι πιο κλειστά και δε θα είναι το ίδιο εύκολο να μοιραστούν με το γονιό τους τις σκέψεις του. Ειδικά αν το παιδί είναι μικρό, τότε «τα παράπονα» μπορεί να είναι λίγο μπερδεμένα και να εκφράζονται με πράξεις πχ. να μη θέλει να πάει στο σχολείο.

Για να μπορέσουμε λοιπόν να το βοηθήσουμε να εκφραστεί, μπορούμε να πούμε φράσεις όπως:

«Βλέπω τελευταία ότι γυρνάς στενοχωρημένος από το σχολείο, έγινε κάτι που σε ενόχλησε;»

«Νομίζω άκουσα φωνές από την τάξη σου όταν ήρθα να σε πάρω, συμβαίνει κάτι με κάποιο παιδί ή τη δασκάλα/ο;»

«Με προβλημάτισε που δεν ήθελες να πας σχολείο σήμερα. Συγνώμη αν σε πίεσα αλλά δεν ήθελα να μείνεις πίσω στα μαθήματα σου. Αν θες αύριο όμως μπορείς να μην πας και να πάμε παρέα για ένα ωραίο παγωτό!»

Επίσης, πολύ βοηθητικά είναι τα παιχνίδια ρόλων, όπου μπορεί ο γονέας να παίξει με το παιδί «σχολείο» και εκείνο να κάνει τη δασκάλα/ο και ο γονιός να κάνει το μαθητή που δε νιώθει άνετα μέσα στην τάξη,

Τέλος, είναι πολύ καλό να επικοινωνήσουμε στα παιδιά μας τρόπους αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων στο σχολείο. Φράσεις όπως:

«Θα έρθουν διάφορες στιγμές στη ζωή μας που δεν τα πάμε καλά με τους ανθρώπους που πρέπει να συνεργαστούμε. Δεν πειράζει όμως, όλα στο τέλος πάνε καλά.»

«Δε χρειάζεται να πιστεύεις κάθε άσχημο χαρακτηρισμό που ακούς για εσένα στο σχολείο. Όλοι εμείς που είμαστε γύρω σου σ’ αγαπάμε γι’ αυτό που είσαι!»

«Πολλές φορές μπορεί κάποιος να σου φωνάξει. Αυτό δε σημαίνει ότι έχει κάτι προσωπικό μαζί σου, απλά ίσως δεν είχε καλή μέρα,».

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΠΗΓΩΝ

Σίγουρα, αν το παιδί περνάει μια δύσκολη περίοδο στο σχολείο του, θα φανεί. Όμως, για να γλυτώσει από παρατηρήσεις ή αν είναι μικρό, υπάρχει μεγάλη περίπτωση, είτε να πει ψέματα, είτε να διαστρεβλώσει κάποια γεγονότα.

Σε αυτή την περίπτωση ο γονέας μπορεί να έρθει σε επαφή με άλλους γονείς που αντίστοιχα θα ρωτήσουν τα παιδιά τους αν συμβαίνει κάτι δυσάρεστο στην τάξη, είτε προς ένα παιδί, είτε προς όλα. Με όσους περισσότερους μιλήσουν, τόσο περισσότερο θα καταλάβουν τι ισχύει , γιατί πολλές φορές μπορεί να μην έχει γίνει απολύτως τίποτα.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΔΑΣΚΑΛΑ/Ο

Τέλος, μετά τη συζήτηση με άλλους γονείς, αν αντιληφθούν πως όντως υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα πρέπει οι γονείς να έρθουν σε επαφή με τον εκπαιδευτικό. Αν το πρόβλημα αφορά γενικότερα όλα τα παιδιά, τότε μπορούν να ζητήσουν ομαδική συνάντηση. Αν τα γεγονότα αφορούν ένα παιδί, τότε ο γονέας ή και οι 2 γονείς ζητούν προσωπική συνάντηση.

Καλό είναι να υπάρχει ηρεμία, ψυχραιμία γιατί μην ξεχνάμε, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, μπορεί να μην έχει συμβεί και απολύτως τίποτα. Αν όμως και ο εκπαιδευτικός επικοινωνήσει κάποιο παράπονο για το παιδί ή τα παιδιά τότε θα πρέπει να γίνει μια ήρεμη συζήτηση και να βρεθεί μια μέση λύση. Φυσικά, ούτε ο γονέας θα κρίνει τον εκπαιδευτικό, ούτε το αντίστροφο. Θα συζητήσουν ήρεμα και θα προσπαθήσουν να βρουν μια λύση.

Μαρούσα Μελισσαράτου

Κλινική Ψυχολόγος

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ashirbekova, A. B. (2022). CHILD:” I DON’T WANT TO GO TO SCHOOL!”. Miasto Przyszłości, 24, 207-209.

Gottman, J. (2011). Η Συναισθηματική Νοημοσύνη των Παιδιών. Αθήνα: Εκδόσεις Πεδίο

Stallard, P. (2011). Σκέφτομαι Σωστά, Νιώθω Καλά: Χρησιμοποιώντας τη Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Θεραπεία σε Παιδιά και Νέους. Αθήνα: Τυπωθήτω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ & Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ