Ζυμες με διαφορετικα υλικα για πλασιμο και παιχνιδι!

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Βρέφη και νήπια μαζί με τους γονείς ή τους φροντιστές.

ΣΤΟΧΟΙ:

Να πειραματιστούμε με την υφή, την αφή, το πλάσιμο και το χρώμα!

Να εξασκηθούμε στις τεχνικές και τα υλικά της πλαστικής στην προσχολική ηλικία, εξελίσσοντας την αδρή και τη λεπτή κινητικότητα μας.

Να παίξουμε με υλικά που έχουμε όλοι σπίτι μας!

Να διασκεδάσουμε, να λερωθούμε και να μάθουμε βιωματικά!

ΥΛΙΚΑ:

Αφρόλουτρο, κορνφλαουρ, χρώμα της επιλογής μας (δαχτυλομπογιές ή χρώμα ζαχαροπλαστικής), σόδα, αλεύρι, αλάτι, λάδι, νερό.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Για την 1η ζύμη: αφρόλουτρο, κορνφλάουρ, χρώμα

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε: 1/3 της κούπας αφρόλουτρο, μαζί με 1 κουταλιά χρώμα της επιλογής μας, ώστε να χρωματιστεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά κορνφλάουρ, ώστε να πήξει και να γίνει μία ομοιογενής, μαλακιά ζύμη, που πλάθεται στο χέρι μας. Θα χρειαστείτε περίπου μισή κούπα κορνφλάουρ, αλλά έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσετε με τα μικρά παιδιά, πως αλλάζει η υφή της ζύμης, όσο προσθέτουμε κορνφλάουρ, μέχρι το τελικό αποτέλεσμα!

2η ζύμη: σόδα και αφρόλουτρο

Σε ένα μπολ προσθέτουμε μισή κούπα σόδα και σταδιακά προσθέτουμε 1/3 της κούπας αφρόλουτρο. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας, μέχρι να ομογενοποιηθεί και προσαρμόζουμε τις δοσολογίες ανάλογα το πόσο σταθερή θέλουμε τη ζύμη.

3η ζύμη: αλεύρι, αλάτι, λάδι, νερό κ χρώμα

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μία κούπα αλεύρι, μισή κούπα ζεστό νερό, μία κουταλιά λάδι, 2 κουταλιές αλάτι και χρώμα της επιλογής μας. Ανακατεύουμε με το χέρι μας μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αν κολλάει η ζύμη μας προσθέτουμε παραπάνω αλεύρι.

4η ζύμη: κορνφλάουρ και κρύο νερό.

Σε ένα μπολ αδειάζουμε ένα φακελάκι κορνφλάουρ και προσθέτουμε σταδιακά μισό ποτήρι κρύο νερό, ανακατεύοντας με το χέρι μας. Δημιουργείται ένα μείγμα που όταν το πιέζεις είναι στερεό και όταν το αφήνεις τρέχει σαν υγρό (oobleck)! Μπορούμε επίσης να του προσθέσουμε χρώμα η χρυσόσκονη για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα!

Αφού δημιουργήσουμε τις ζύμες μας, τις βάζουμε όλες σε ένα μεγάλο δίσκο και είμαστε έτοιμοι για παιχνίδι! Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία πλαστελίνης ή πλαστικά μαχαιράκια και πιρούνια και να πειραματιστούμε με την αφή, την υφή τους και την αντίδραση του κάθε υλικού! Να μιλήσουμε για έννοιες όπως: το μαλακό, το σκληρό, το στερεό, το υγρό και να παρατηρήσουμε τα χρώματα και τις αναμείξεις τους παίζοντας!

Φυσικά τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε όλα τα στάδια παρασκευής της ζύμης!

Λερωθείτε, πειραματιστείτε, παίξτε και δημιουργήστε!

 

Καλές Δημιουργίες!

Δείτε επίσης: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙ!

 

Ιωάννα Γράψα, Δασκάλα Εικαστικών