ΤΙ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς δυσκολεύονται πολύ με το θέμα του ύπνου στα παιδιά. Ανάμεσα στις δυσκολίες αυτές, υπάρχει και το ζήτημα του να μπορέσει να κοιμηθεί το παιδί μόνο του χωρίς εκείνους. Για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό και πώς μπορούν οι γονείς να το διαχειριστούν; Είναι όντως τόσο κακό τελικά να κοιμάται ένα παιδί με τους γονείς του;
ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΣΤΗ ΗΛΙΚΙΑ;
Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές ανάγκες, οπότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ακρίβεια για κάποια συγκεκριμένη ηλικία. Σε γενικές γραμμές, μέχρι την ηλικία των 2 ετών, δεν υπάρχει ιδιαίτερο ζήτημα να κοιμάται ένα παιδί με τους γονείς του.
Όμως, από εκείνη την ηλικία και έπειτα, το παιδί ξεκινά να αναπτύσσει μια σχετική αυτονομία στην καθημερινότητα και στις ανάγκες του, ενώ μέχρι τότε η παρουσία των γονιών ήταν πιο αναγκαία. Οπότε, είναι αρκετά βοηθητικό για το παιδί να μάθει να αυτονομείται σιγά σιγά και στο θέμα του ύπνου.
ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
Ένας από τους πιο κλασικούς λόγους που ένα παιδί δε θα θέλει να κοιμηθεί μόνο του, είναι γιατί φοβάται το σκοτάδι. Η λύση μπορεί να είναι απλή, δηλαδή να υπάρχει ένα μικρό φως στο δωμάτιό του, ή στο δωμάτιο έξω από αυτό, όμως πρακτικά η διαδικασία παίρνει συνήθως περισσότερο χρόνο. Είναι πολύ βοηθητικό το να νιώσει το παιδί προστατευμένο και ασφαλές στο χώρο του, ενδεχομένως να έχει κάποιο λούτρινο κοντά του, και σε συνδυασμό με ένα ζεστό μπάνιο και ένα ήρεμο παραμύθι από τον γονιό να το βοηθήσει περισσότερο.
ΑΓΧΟΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι σημαντικό για το παιδί να νιώθει ασφαλές στο χώρο του, ώστε να μη νιώθει πως χρειάζεται ο γονιός του να το προστατεύσει. Γι αυτό είναι βοηθητικό, να περνά διαστήματα μέσα στη μέρα στο δωμάτιό του (πχ. για παιχνίδι ή για συζητήσεις για τη μέρα του), ώστε να νιώθει πιο οικείο τον χώρο. Επίσης, βοηθά αρκετά το να περνά χρόνο μόνο του σιγά σιγά με δραστηριότητες που το ευχαριστούν, όπως και να συνηθίσει να τακτοποιεί όσο μπορεί το χώρο του από μόνο του για να νιώθει ότι έχει τον έλεγχο εκεί.
ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Η διαδικασία του να ξεκινήσει το παιδί να κοιμάται στον δικό του χώρο μόνο του χρειάζεται να γίνει σταδιακά. Θα είναι δύσκολο για ένα παιδί μέσα σε μια νύχτα να ξεπεράσει φοβίες και σκέψεις και να φερθεί σαν ενήλικας αποζητώντας το δικό του χώρο για το βράδυ. Ακόμα και αν κάποιο βράδυ δει κάποιον εφιάλτη και πάει στο δωμάτιο των γονιών, καλό είναι, αφού το ηρεμήσουν να επιστρέψει πάλι πίσω για να καταλάβει κιόλας και το ίδιο ότι δεν έχει να φοβάται τίποτα.
ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΤΟΣΟ ΚΑΚΟ;
Σε πολλούς γονείς αρέσει να κοιμούνται με τα παιδιά τους ακόμα και σε πιο μεγάλη ηλικία των μικρών. Δεν είναι απαραίτητα κακό. Όμως, θα πρέπει να έχουν στο νου, πως αν αυτό γίνει συνήθεια, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος (πχ.. λόγω ενός εφιάλτη ή αδιαθεσίας του παιδιού), τότε η αλλαγή χώρου θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Φυσικά, κάποιο βράδυ, μια φορά στο τόσο, δε θα φέρει την καταστροφή, όμως είναι καλό πάντα ο γονιός να συζητάει με το παιδί, από μια ηλικία και έπειτα, τους λόγους για τους οποίους κοιμήθηκαν μαζί, για να μπορέσει να καταλάβει γιατί βγήκε εκτός προγράμματος.
Κλινική Ψυχολόγος
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Plummer, D. M. (2010). Αλλαγές, Άγχος, Αποχωρισμοί: Πώς να Βοηθήσετε το Παιδί να τα Αντιμετωπίσει. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΘΕΩΡΙΑ ΔΕΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ