Ο ΤΡΥΓΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ!

Η αξιοποίηση της άμεσης εμπειρίας και στη συνέχεια η επεξεργασία του εκάστοτε θέματος φαίνεται να οδηγεί τους εκπαιδευόμενους πιο εύκολα στο στάδιο των συσχετίσεων (Decroly, 1934). Στην προτεινόμενη δραστηριότητα για την άμεση εμπειρία αξιοποιείται η αίσθηση της αφής και της γεύσης ώστε οι εκπαιδευόμενοι να κατανοήσουν τη διαδικασία του τρύγου και να γνωρίσουν το αγαπημένο φθινοπωρινό φρούτο.

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Παιδιά προσχολικής ηλικίας, στο Νηπιαγωγείο και σε όλες τις βαθμίδες Ειδικής Αγωγής

ΣΤΟΧΟΙ:

Ενίσχυση λεπτής κινητικότητας και οπτικοκινητικού συντονισμού

Αισθητηριακή ολοκλήρωση 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

1) Ενημερώνουμε τους εκπαιδευόμενους ότι στις αρχές του Φθινόπωρου γευόμαστε ένα αγαπημένο φρούτο, το σταφύλι! Συζητάμε με τους εκπαιδευόμενους για το σταφύλι λέγοντας ότι τρώγεται ως φρούτο, γίνεται γλυκό του κουταλιού αλλά και από αυτό βγαίνει το κρασί! Σήμερα λοιπόν θα συλλέξουν τις ρώγες από τα τσαμπιά και θα γίνουν μικροί οινοποιοί!

Σε δύο καλάθια τοποθετούμε τα τσαμπιά διαχωρίζοντας τα χρώματά τους. Χωρίζουμε τα παιδιά σε δύο ομάδες (την κόκκινη και την κίτρινη). Δίνουμε σε κάθε ομάδα από μία τρυπητή και ένα σκεύος συλλογής (λεκανάκι). Γίνεται ανάθεση ρόλων, οι αμπελουργοί θα φέρνουν το σταφύλι, οι οινοποιοί θα το “πατούν” (πιέζουν) με τα χέρια. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να γεμίσουν όσο πιο γρήγορα μπορούν τα ποτηράκια που έχουν μπροστά τους. Στο παιχνίδι αυτό είναι όλοι νικητές γιατί στο τέλος όλοι θα τσουγκρίσουν τα ποτήρια τους και θα γευτούν τον φυσικό χυμό που έφτιαξαν!

 

 

 

2)Το παιχνίδι με το σταφύλι δεν σταματά εδώ! Τα ποτήρια μέθυσαν από το πολύ κρασί και έγιναν τρελές φατσούλες! Φτιάχνουμε μια υπέροχη κατασκευή με τα ποτηράκια μας και αξιοποιούμε το σταφύλι για να φτιάξουμε τα μαλλιά των προσώπων! Έτσι θα γυρίσουμε στο σπίτι μας με ένα υπέροχο σνακ!

 

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Decroly, Ο., & Boon, G.,  (1934). Vers l’ ecole renovee, Bruxelles, (Μτφ. Α. Μεταλλινού), Αθήνα

 

 

Δείτε επίσης: ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

 

 Γεωργοβρεττάκου Σταματίνα 

Φιλόλογος-Θεολόγος, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

  M.Ed. Σχολικής ψυχολογίας- M.Ed. Εκπαίδευσης Ενηλίκων

 

Κοντού Σοφία,

Β. Βρεφονηπιοκόμων