«ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΟΥ»
Μια από τις αγαπημένες μου θεματικές αποτελεί η γνωριμία μας με το πρόσωπο μας αλλά και τα χαρακτηριστικά του. Έχω επιλέξει έναν βιωματικό τρόπο προσέγγισης ο οποίος μπορεί να γίνει αρκετά διασκεδαστικός και μέσα από το παιχνίδι, το θεατρικό παιχνίδι αλλά και τις τέχνες τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν ακριβώς το πρόσωπό τους καθώς και την μοναδικότητά τους. Η παρακάτω δράση απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και σε παιδιά α’ και β’ δημοτικού. Επίσης, απευθύνεται σε παιδιά με ειδικές/γενικές μαθησιακές δυσκολίες και σε άτομα (παιδιά και ενηλίκους) με σύνδρομο Down και Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος.
ΣΤΟΧΟΙ:
• Παρατηρητικότητα
• Ενίσχυση Οπτικής Αντίληψης
• Διερεύνηση – Διάκριση
• Ενίσχυση Φαντασίας
• Αναγνώριση και θέση χαρακτηριστικών του προσώπου
ΥΛΙΚΑ:
• Εκτύπωση χαρακτηριστικών προσώπου (μάτια, μύτη, στόμα, κ.α.) από το ίντερνετ σε μεγέθυνση
• Καλαμάκια από σουβλάκι ή γλωσσοπίεστρα
• Διάφορα υλικά για κολάζ επίπεδο ή ανάγλυφο
• Καθρεφτάκια ή ένα καθρέφτη μεσαίου-μεγάλου μεγέθους
1ο ΠΑΙΧΝΙΔΙ : «ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ»
Καθόμαστε σε κύκλο και ο/η παιδαγωγός κρατώντας ένα ταμπουρίνο παίζει ρυθμούς και ζητάει από τα παιδιά όσο η μουσική παίζει να κάνουν αστείες γκριμάτσες με το πρόσωπό τους. Όταν η μουσική σταματήσει φοράνε την φανταστική μάσκα που ο/η παιδαγωγός θα πει, δηλαδή του θυμωμένου, του λυπημένου, του χαρούμενου, του τρομαγμένου κ.α. Αν θέλουν τα παιδιά μπορούν ανάλογα με το συναίσθημα που έχουν φορέσει στο πρόσωπό τους να μας πουν πότε νιώθουν έτσι. Για παράδειγμα «Νιώθω χαρούμενη, λυπημένος, φοβισμένη όταν…)
2ο ΠΑΙΧΝΙΔΙ: «ΚΟΙΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ!»
Όπως είμαστε καθισμένοι στον κύκλο ο/η παιδαγωγός μοιράζει στα παιδιά από έναν μικρό καθρέφτη ή τοποθετεί έναν πιο μεγάλο στη μέση του κύκλου. Ζητάει από τα παιδιά να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να πουν στην ομάδα τι βλέπουν. Τι χρώμα έχουν τα μάτια τους? Η μύτη τους είναι μεγάλη, μικρή, παράξενη? Πώς είναι το στόμα και τα δόντια τους? Έχουν όλοι φρύδια? Αμέσως μετά χωρίζονται σε ζευγάρια και ο ένας γίνεται ο καθρέφτης του άλλου, ότι κάνει το ένα παιδί χρειάζεται να το κάνει και ο «καθρέφτης» του. Όμως η οδηγία είναι να παίξουν μόνο με το πρόσωπο παίρνοντας όσο πιο περίεργες εκφράσεις μπορούν. Μετά το παιχνίδι συζητάμε με τα παιδιά για το αν ήταν εύκολο ή δύσκολο να κουνήσουν τα μάτια τους, τη μύτη τους κ.λ.π. και γιατί. Για να είναι πιο διασκεδαστικό μπορείτε να συνοδέψετε το παιχνίδι με μουσική.
3ο ΠΑΙΧΝΙΔΙ: «ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΟΥ»
Ο/η παιδαγωγός έχει τοποθετήσει στο τραπέζι μεγάλα, μικρά και αστεία μάτια, αυτιά, μύτες, στόματα τα οποία είναι κολλημένα σε ένα καλαμάκι(σουβλάκι). Το κάθε παιδί διαλέγει όποιο θέλει, η μουσική αρχίζει και το θεατρικό παιχνίδι ξεκινά! Πώς θα βλέπαμε αν είχαμε ένα τόσο μεγάλο μάτι; Μπορούμε με αυτήν την τεράστια μύτη να φιλήσουμε κάποιον στο μάγουλο; Έχοντας αυτό το μικροσκοπικό στόμα μπορούμε να μιλήσουμε δυνατά; Μπορούμε να φωνάξουμε; Και άλλα πολλά που μπορεί να πει ο/η παιδαγωγός αλλά και τα παιδιά με τη φαντασία τους σε αυτό το παιχνίδι μπορούν να πουν και να κάνουν πολλά!
4ο ΠΑΙΧΝΙΔΙ: «ΕΝΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ»
Αφού έχουμε παίξει τα παραπάνω παιχνίδια είναι η στιγμή να παρουσιάσουμε το Πρόσωπο μέσα από την εικαστική τέχνη, ο πιο κατάλληλος γι’ αυτό είναι ο Πικάσο. Παρουσιάζουμε με λίγες πληροφορίες στα παιδιά τον Πικάσο, την ζωή και το έργο του. Βρίσκουμε πρόσωπα του Πικάσο και τα προβάλλουμε στα παιδιά ή τους τα δίνουμε εκτυπωμένα. Τους δίνουμε χρόνο να τα παρατηρήσουν και στη συνέχεια συζητάμε για τα χαρακτηριστικά αυτών των προσώπων, για τις εκφράσεις και τα συναισθήματά τους καθώς και για το αν αυτά τα πρόσωπα έχουν επάνω τους όλα τα μέλη. Μερικές ερωτήσεις που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά είναι:
• Τι πιστεύεις ότι έχει ζωγραφίσει ο Πικάσο, ένα αγόρι ή ένα κορίτσι;
• Από πού το καταλαβαίνεις;
• Αναγνωρίζεις κάποια σχήματα στο πρόσωπο αυτό? Ποιά σχήματα;
• Πόσα μάτια μπορείς να βρεις στα πρόσωπα του Πικάσο;
• Εσύ πόσα μάτια έχεις;
Μόλις τελειώσουμε την συζήτηση γι’ αυτά τα παράξενα πρόσωπα είναι η σειρά των παιδιών να δημιουργήσουν το δικό τους. Τους φέρνουμε υλικά όπως μακαρόνια, ξυλάκια, pom-pom, χαρτόνια διαφόρων ειδών που μπορούν να τα κόψουν όπως θέλουν και τους δίνουμε και σελίδες περιοδικών, εφημερίδων ή από το ίντερνετ για να κόψουν μάτια, μύτες, αυτιά κ.α! Η δημιουργία των προσώπων ξεκινά και σίγουρα θα σας ενθουσιάσει γιατί θα είναι τα πιο παράξενα πρόσωπα που έχετε δει!
Δείτε επίσης: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΑΖΛ…
Πουλιάση Σπυριδούλα
Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας -Μουσικός