δημιουργω-ανακαλυπτω-το-σωμα-μου-μεσα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΑΖΛ…

 

 

Απευθύνεται σε:

Παιδιά προσχολικής ηλικίας γενικής τάξης.

Το σχήμα του σώματός μας είναι η εικόνα που έχουμε για το ίδιο μας το σώμα. Στα πλαίσια της σωματογνωσίας είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν τα μέρη του σώματος, πως να τα συντονίζουν και τις λειτουργίες αυτών.

Για τα παιδιά δε με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές είναι ιδιαίτερα σημαντικό και χρήσιμο και κυρίως για τα παιδιά με περιορισμένο λεξιλόγιο να μπορούν να επικοινωνούν με το σώμα ή να γνωρίζουν πως και που πάνω σε αυτό να υποδεικνύουν για παράδειγμα την όποια πηγή πόνου.

 

Στόχοι:

Ανάπτυξη λεπτής κινητικότητας.

 Ανάπτυξη προφορικού λόγου.

 Ανάπτυξη της ικανότητας της οργάνωσης.

 Ανάπτυξη της ικανότητας για συνεργασία.

 Ανάπτυξη χωρικού προσανατολισμού.

 Ανάπτυξη της αίσθησης της αφής.

Υλικά:

 Μαρκαδόροι

 Χαρτόνια, ένα μεγάλο χαρτόνι

 Πλαστικοποιητής

 Ψαλίδια

 Μαντήλι

Χρήση υλικών:

1. Τα παιδιά χρωματίζουν βάσει πατρόν τα μέρη του σώματος.

2 .Κόβουν τα μέρη του σώματος.

3. Πλαστικοποιούν τα μέρη του σώματος.

4. Το μεγάλο χαρτόνι θα χρησιμοποιηθεί ώστε να σχηματιστεί περιμετρικά το ανθρώπινο σώμα ως περίγραμμα. (Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον ένας μαθητής ξαπλώσει πάνω σε αυτό και οι συμμαθητές του με τη βοήθεια του εκπαιδευτή το σχηματίσουν περιμετρικά).

 

Πώς παίζεται:

Ο εκπαιδευτής ενημερώνει τα παιδιά ότι:

1. Θα πρέπει να σχηματίσουν καθιστοί έναν κύκλο. Μέσα σε αυτόν θα βρίσκεται το σχηματισμένο σε περίγραμμα ανθρώπινο σώμα. Ο κάθε μαθητής που θα λαμβάνει μέρος στο παιχνίδι πρέπει να έχει για λίγα δευτερόλεπτα τα μάτια του κλειστά με ένα μαντήλι.

2. Θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένα ώστε με κλειστά μάτια και εφόσον τα μέρη του σώματος θα βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στον κύκλο να επιλέξουν ένα μέρος του σώματος και ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθος και αφού μαντέψουν ποιο είναι να το ονοματίσουν και να το τοποθετήσουν με τη σωστή καθοδήγηση των συμμαθητών τους και του εκπαιδευτή στο σωστό μέρος του σώματος. π.χ μάτι στο κεφάλι.

3. Ο επόμενος στη σειρά μαθητής επαναλαμβάνει τη διαδικασία αφού πρώτα έχει ανακατέψει τα πλαστικοποιημένα μέρη του σώματος που βρίσκονται στη μέση του κύκλου για να ξεκινήσει πάλι η τυχαία επιλογή.

4. Ο εκπαιδευτής εξηγεί στα παιδιά πως κανείς δεν χάνει ή κερδίζει. Πρόκειται καθαρά για μια ομαδική δουλειά που χρειάζεται τη συνεργασία και την προσοχή όλων.

5. Στο τέλος γίνονται οι πιθανές διορθώσεις πάνω στο σώμα και όλοι μαζί με αφορμή αυτή τη δραστηριότητα συζητούν για τα μέρη του σώματος και τις λειτουργίες αυτών.

 

Παραλλαγές:

Διαφοροποιημένη διδασκαλία για παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές.

Τα παιδιά προηγουμένως έχουν μιλήσει και έχουν δει αντίστοιχα τα μέρη του σώματος μέσα από φωτογραφίες ή κάρτες.

Κάποια από τα μέρη του σώματος προηγουμένως μπορούν να έχουν ήδη ψηλαφιστεί από τα ίδια πάνω τους ή σε συμμαθητές τους.

Έχουν εντοπίσει τα μέρη του σώματος σε κούκλα.

Μπορούν να περιοριστούν στην εκμάθηση ενός μέρους του σώματος πχ κεφάλι.

Δεν έχουν κλειστά τα μάτια.

Σαφώς και η ανωτέρω δραστηριότητα προσαρμόζεται ανάλογα με το δυναμικό των παιδιών ενώ στηρίζεται και ενδυναμώνεται και μέσα από άλλες δραστηριότητες και ασκήσεις στα πλαίσια της σωματογνωσίας.

Το σπουδαιότερο όλων η εν λόγω δραστηριότητα είναι να πραγματοποιηθεί με τον απαιτούμενο ενθουσιασμό εκ μέρους του εκπαιδευτή που θα οργανώνει και θα εμψυχώνει το κέφι όλης της ομάδας ώστε να πραγματοποιηθεί πετυχημένα η δραστηριότητα και σε επίπεδο γνώσης και σε επίπεδο ψυχαγωγίας.

Τέλος, προτείνεται ο εκπαιδευτής, κυρίως για τα παιδιά με ΔΑΔ να διατηρεί ένα πρόγραμμα καταγραφής επίτευξης στόχων για κάθε μαθητή και ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επανέρχεται σε αυτό για ανατροφοδότηση.

 

Ροδαμάνθη Γαρμπή,

Ειδική Παιδαγωγός