τι-κανετε-οταν-το-παιδι-σασ-δεν-τρωει-φρ

Τι ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ;

10+1 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΞΕΤΕ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ!

 

Τα φρούτα και λαχανικά είναι γνωστό ότι αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πηγές θρεπτικών συστατικών. Τροφοδοτούν τον οργανισμό με απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, διαιτητικές ίνες και περιέχουν άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες. Διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην υγεία και βοηθούν στην πρόληψη της παχυσαρκίας καθώς και στην πρόληψη διαφόρων νοσημάτων (καρδιαγγειακών, υπέρτασης κλπ).

Για αυτό είναι σημαντικό να τα εντάξουμε στο καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών μας με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, ώστε σιγά σιγά να γίνουν γι’ αυτά αγαπημένη επιλογή. Πώς όμως;

1. Αρχικά, Γίνετε το Παράδειγμα! Το παιδί καθημερινά παρακολουθεί και μιμείται τις συμπεριφορές των γονέων, δασκάλων, φίλων και συγγενών του. Οι διατροφικές συνήθειες των γονέων επηρεάζουν και κατευθύνουν τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού. Γι’ αυτό, καταναλώστε μπροστά στο παιδί φρέσκα φρούτα και σαλάτες κάθε μέρα, τονίστε πόσο νόστιμα και θρεπτικά είναι, ενημερωθείτε για τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων και λαχανικών και εμπλουτίστε την καθημερινή σας διατροφή με ποικιλία φρούτων και λαχανικών, αρχικά εσείς ως πρότυπο και έπειτα τα παιδιά σας.

2. Θετική Ενίσχυση και επιβράβευση! Συνοδεύστε την κατανάλωση των φρούτων με θετικά σχόλια όπως το πόσο νόστιμα είναι ή πόσο ωραία μυρίζουν. Όταν τα παιδιά καταναλώσουν φρούτα και λαχανικά μην ξεχνάτε να τα επιβραβεύεται λεκτικά. Αλλά και όταν δεν θέλουν να φάνε κάποιο φρούτο, λαχανικό ή φαγητό, μην το σχολιάσετε και ποτέ μην χρησιμοποιείτε επιδοκιμαστικά λόγια ή ύφος. Προσπαθήστε με άλλες πρακτικές να εντάξετε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή των παιδιών πάντα με θετική ενίσχυση και όχι με εκφοβιστικές πρακτικές.

3. Προσθέστε αθόρυβα τα φρούτα και λαχανικά στα γεύματα!

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;

Προσθέστε στο πρωινό γεύμα φρούτα και λαχανικά. Στα δημητριακά πρωινού με γάλα να ψιλοκόψετε κομμάτια από αγαπημένα φρούτα του παιδιού, μπανάνα, φράουλες, αποξηραμένα φρούτα.

Στο τοστ για το σχολείο εκτός από τυρί και γαλοπούλα βάλτε λαχανικά, ντομάτα, μαρούλι, αγγούρι. Για κολατσιό στο σχολείο μαζί με το σάντουιτς, να υπάρχει πάντα ένα φρούτο, καθαρισμένο κομμένο, ώστε να μη βαρεθεί να το καταναλώσει, αλλά να φάει έστω και το μισό.

Στο απογευματινό γιαουρτάκι κόψτε μέσα μικρά κομματάκια φρούτων. Μην είστε καταπιεστικοί και απαιτητικοί. Αφήστε το παιδί να δοκιμάσει και να φάει όσο θέλει, είτε ένα κομματάκι, είτε το μισό, μην το πιέσετε να φάει ολόκληρο το φρούτο και μην ξεχνάτε ότι η αρχή είναι «το ήμισυ του παντός».

Δεν τρώει λαχανικά; Εντάξτε τα κρυφά στο φαγητό, χωρίς να το αναφέρετε αρχικά στο παιδί. Στο αγαπημένο φαγητό των παιδιών που είναι συνήθως τα μακαρόνια, μπορείτε να περιχύσετε από πάνω σάλτσα ντομάτας με ψιλοκομμένα μανιτάρια, κρεμμύδι, σκόρδο, φρέσκα φύλλα βασιλικού.

Το κοτόπουλο μπορείτε εναλλακτικά να το κάνετε γεμιστό, με σπανάκι-φέτα, ή ντομάτα πιπεριά-φέτα. Στο ρύζι που συνοδεύει πολλά από τα κύρια γεύματα των παιδιών μπορείτε να προσθέσετε διάφορα λαχανικά, καρότο, ντομάτα, μανιτάρια, μπιζέλι, παρά να το προσφέρετε σκέτο.

Σε όλα τα μαγειρευτά γεύματα μπορείτε να εντάξετε λαχανικά μαγειρεμένα και ψιλοκομμένα μέσα στο φαγητό ώστε να μην μπορεί να τα αποφύγει το παιδί. Οι σούπες βελουτέ αποτελούν επίσης εύκολη λύση, καθώς μπορείτε να προσθέσετε μέσα πολλά και διαφορετικά λαχανικά μαζί με το κοτόπουλο, μοσχάρι ή ψάρι.

Κυρίαρχος στις προτιμήσεις των παιδιών είναι και ο πουρές, όμως εσείς μπορείτε να φτιάξετε εναλλακτικό πουρέ, όπως πουρέ καρότου, ή στον πουρέ πατάτας να προσθέσετε κάποια πολτοποιημένα λαχανικά!

1.Αυξήστε την προσβασιμότητα!

Να έχετε πάντα στο τραπέζι ένα μεγάλο μπολ με διάφορα φρούτα, ενώ κάθε γεύμα να συνοδεύεται με σαλάτα, ωμά, βραστά ή ψητά λαχανικά. Με την καθημερινή επαφή το παιδί θα δοκιμάσει. Ταυτόχρονα, καθώς διαβάζει τα μαθήματα του τοποθετείστε δίπλα ένα μπολ με κομμένα φρούτα ή στικς λαχανικών ώστε κάποια στιγμή να τσιμπολογήσει ή να φάει όταν θα κάνει διάλειμμα από το διάβασμα. Ακόμη, στα μεσαία και χαμηλά ράφια του ψυγείου που έχει μεγαλύτερη προσβασιμότητα το παιδί να κυριαρχούν φρούτα – λαχανικά και όχι σάλτσες αναψυκτικά ή γλυκά, ώστε όταν πεινάει η πρώτη ματιά να είναι πάντα υγιεινές επιλογές φρούτων ή λαχανικών.

2. Μαζί στο σουπερμάρκετ!

Επιλέξτε μαζί με το παιδί διάφορα φρούτα και λαχανικά. Αφήστε το να επιλέξει τα αγαπημένα του σύμφωνα με τις γευστικές του προτιμήσεις ώστε να είναι πιο εύκολο να τα καταναλώσει μετά. Ζητήστε από το παιδί να προσθέσει στο καρότσι ένα φρούτο και ένα λαχανικό για κάθε χρώμα του ουράνιου τόξου, ώστε να επιτευχθεί ποικιλία από επιλογές φρούτων και λαχανικών. Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε και αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα, σταφίδες, μπανάνες, δαμάσκηνα ή cranberries χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

3. Φτιάχνουμε φρουτοσαλάτα!

Μετά το σουπερμάρκετ τοποθετήστε τα φρούτα στο τραπέζι και επιλέξτε μαζί ένα από το κάθε είδος, ψιλοκόψτε τα, προσθέστε λίγο μέλι, κανέλα και γιαούρτι και η φρουτοσαλάτα είναι έτοιμη! Καταναλώστε την μαζί τονίζοντας πόσο ωραία και υγιεινή είναι και πόσο εύκολα και γρήγορα τη φτιάξατε.

 

4. Δημιουργήστε Δραστηριότητες!

Διαβάστε ένα παραμύθι με θέμα τα φρούτα ή λαχανικά, ώστε να γνωρίσει το παιδί τα φρούτα και λαχανικά. Βρείτε παιχνίδια! Υπάρχουν πολλοί τρόποι ώστε να κεντρίσετε το ενδιαφέρον του παιδιού και να εισχωρήσει στο μυαλό του η σημασία των φρούτων και των λαχανικών. Παιχνίδια όπως χρώμα και φρούτο ή λαχανικό βοηθάει στη σύλληψη της ιδέας. Για κάθε εποχή βρείτε και αντιστοιχήστε τα φρούτα και λαχανικά που ευδοκιμούν.

Γράψτε μαζί τα χρώματα του ουράνιου τόξου και για κάθε χρώμα προσθέστε ένα φρούτο και μετά ένα λαχανικό. Την επόμενη φορά που θα πάτε σουπερμάρκετ διαλέξτε τα φρούτα και λαχανικά όλων των χρωμάτων που είχατε καταγράψει. Βρείτε ήρωες των παραμυθιών που αγαπούν τα παιδιά και έχουν ως σύμβολο δύναμης ένα φρούτο ή λαχανικό.(π.χ.o Popay έτρωγε σπανάκι, o Bugs Bunny έτρωγε καρότα).

Φυτέψτε στην αυλή δέντρο που παράγει φρούτα (π.χ. πορτοκαλιά, μηλιά κλπ), ποτίστε και φροντίστε το μαζί με το παιδί, έτσι ώστε να περιμένει με αγωνία να δοκιμάσει τους πρώτους καρπούς.

5. Κολλήστε πάνω στο ψυγείο μια πινακίδα με τα φρούτα και λαχανικά της εποχής και όποτε αλλάζει εποχή αλλάζετε και την πινακίδα. Με την καθημερινή επαφή, το παιδί θα γνωρίσει τα φρούτα και λαχανικά που ευδοκιμούν κάθε εποχή, θα τα επιλέξει και θα τα δοκιμάσει.

6. Πιείτε τα φρούτα και λαχανικά!

Ναι! Κάντε τα ρόφημα! Με την υγρή μορφή το παιδί δεν αντιλαμβάνεται τι τρώει. Φτιάξτε φυσικούς χυμούς με 2-3 φρούτα επιλογής του παιδιού. Φτιάξτε τα αγαπημένα smoothies των παιδιών! Προσθέστε και λαχανικά! Γάλα, γιαούρτι μέλι και φρούτα ή λαχανικά όπως μπανάνα, σπανάκι, αγγούρι, φράουλες, μούρα, πορτοκάλι, ανανάς, ρόδι και ότι άλλο φρούτο ή λαχανικό αγαπάει το παιδί σου, αναμείξτε τα και σ’ ένα ελκυστικό ποτήρι σερβίρετε τα κάθε απόγευμα στο παιδί.

    

7. Σοκολατένια Φρούτα;

Ναι μπορείτε να τα συνδυάσετε! Και ποιο παιδί δεν ζητάει με κάθε ευκαιρία σοκολάτα! Συνδυάστε το αγαπημένο γλυκό των παιδιών με Φρούτα!! Πώς; Ζεστάνετε σε ένα μπεν-μαρί σοκολάτα (μαύρη κουβερτούρα ή γάλακτος) και μόλις μετατραπεί σε υγρή μορφή τοποθετήστε τη σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο πιάτο κόψτε διάφορα φρούτα σε μικρά κομματάκια και αφήστε τα παιδιά να κάνουν βουτήγματα.

8. Βάλτε Φαντασία στη Διακόσμηση!

Κεντρίστε τους το ενδιαφέρον, προσεγγίστε τα παιδιά δημιουργώντας ελκυστικά πιάτα, μπολ, ποτήρια που περιέχουν τα φρούτα και λαχανικά. Δημιουργήστε σάντουιτς – φατσούλα, με μάτια ελιές, μύτη αγγουράκι και γλώσσα τη ντομάτα, βάλτε σε ένα ποτήρι με τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών το φρέσκο χυμό ή το smoothie και τοποθετήστε περίεργα και πολύχρωμα καλαμάκια ή διακοσμητικά στα ποτήρια και στα πιάτα τους.

Μετά από όλους αυτούς τους εναλλακτικούς τρόπους, ένα είναι το σίγουρο… Το παιδί σας θα καταναλώνει φρούτα και λαχανικά και θα λαμβάνει όλα τα σημαντικά και απαραίτητα για την υγεία του θρεπτικά συστατικά, είτε με μυστικό είτε με φανερό τρόπο!!!

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

J. L. Slavin, B. Lloyd (2012) “Health Benefits of Fruits and Vegetables”, Advances in Nutrition, International Review Journal: Page: 506–516.

H.Boeing, A.Bechthold, A.Bub, S.Ellinger, D.Haller, A.Kroke, E.Leschik-Bonnet, M. J. Müller, H.Oberritter, M.Schulze, P.Stehle, B.Watzl (2012) “Critical review: vegetables and fruit in the prevention of chronic diseases”, European Journal of Nutrition: Page: 637–663.

 

Κασή Μαργαρίτα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος