ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΤΡΑΥΛΙΣΜΟ;
Ο τραυλισμός εξηγείται επιστημονικά ως μια διαταραχή φυσιολογικής ροής του λόγου και της ρυθμικής διαμόρφωσης της ομιλίας (η οποία δε συνάδει με την ηλικία του παιδιού). Πολλές φορές, όταν το παιδί απλά κολλάει σε κάποια λέξη ή επαναλαμβάνει συλλαβές, οι γονείς και οι φροντιστές μπαίνουν στη διαδικασία να καταλάβουν αν το παιδί πάσχει από τραυλισμό. Πώς μπορούμε λοιπόν να ξεχωρίσουμε τη διαταραχή αυτή;
ΗΛΙΚΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ
O τραυλισμός γίνεται αντιληπτός ήδη από την προσχολική ηλικία και συγκεκριμένα μπορεί να φανεί και από την ηλικία των 18 μηνών. Το απλό «κόλλημα» στην ομιλία του παιδιού, θα εμφανιστεί σε μικρή ηλικία αλλά αργότερα θα υποχωρήσει.
Αν το «κόλλημα» αυτό εμφανιστεί απότομα και έντονα, τότε είναι πιθανόν το παιδί να υπέστη μεγάλο άγχος από ένα γεγονός και το σύστημά του να το εκφράζει έτσι.
ΑΠΟ ΤΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ;
Ο τραυλισμός χαρακτηρίζεται με την επίμονη παρουσία ενός από τα ακόλουθα:
• Επαναλήψεις ήχων και συλλαβών
• Επιμηκύνσεις ήχων
• Επιφωνήματα
• Διακοπτόμενες λέξεις
• Ηχηρές ή σιωπηλές αναστολές
• Περιφράσεις
• Παραγωγή λέξεων με υπέρμετρη ένταση
• Επαναλήψεις ολόκληρων μονοσύλλαβων λέξεων
ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΛΟ «ΚΟΛΛΗΜΑ»
Η δυσκολία του παιδιού να μιλήσει σωστά, αν δεν πληρούνται τα κριτήρια για τον τραυλισμό τότε μπορεί να οφείλεται, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, σε σωματοποιημένο άγχος του παιδιού, σε δυσχέρεια της ροής της ομιλίας, σε κάποιο τραύμα στο κεφάλι ή να προκλήθηκε από τη μίμηση κάποιου προσώπου που τραυλίζει (αξίζει να σημειωθεί ότι στο παιδί δε θα «δημιουργηθεί» τραυλισμός από τη μίμηση αυτή).
ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ;
Η αλήθεια είναι πως ο τραυλισμός μπορεί να βρει «φωλιά» σε ένα περιβάλλον με φτωχό λεξιλόγιο. Επίσης, παίζει ρόλο αν κάποιος στην οικογένεια έχει τραυλισμό και αυτό μας δείχνει ότι έχει να κάνει και με γενετικούς παράγοντες.
ΩΣ ΓΟΝΙΟΣ, ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;
Αρχικά, δεν πιέζουμε το παιδί να μιλήσει σωστά. Μπορούμε εμείς να χρησιμοποιούμε πλούσιο σε λεξιλόγιο προτάσεις αλλά με απλές λέξεις που θα τις προφέρουμε καθαρά για να συνηθίσει το παιδί στον τρόπο αυτό. Θα κάνουμε πολύ κουβέντα μαζί του κυρίως για την έκφραση συναισθημάτων, μιας και τα παιδιά αυτά αναστατώνονται και αγχώνονται πολύ εύκολα.
Επίσης, είναι καλό, να επισκεφθούμε με το παιδί έναν λογοθεραπευτή, ο οποίος θα κρίνει αν το παιδί χρειάζεται τέτοιου είδους βοήθεια και αν πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεων.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
American Psychiatry Association. (2015). Διαγνωστικά Κριτήρια από DSM-5. Αθήνα: Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας
Κακούρος, Ε. & Μανιαδάκη, Κ. (2006). Ψυχοπαθολογία Παιδιών και Εφήβων. Αθήνα: ΤΥΠΩΘΗΤΩ
https://www.iatronet.gr/ygeia/paidiatriki/article/17838/travlismos.html
ΔΕΙΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΥΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ ΤΙΚ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΟΥΜΕ;
Ψυχολόγος