ΑΥΤΙΣΜΟΣ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στην αναγκαιότητα της εκμάθησης κολύμβησης σε άτομα με αυτισμό. Αυτό βέβαια προϋποθέτει το σωστό σχεδιασμό προγράμματος.
Οι δραστηριότητες μέσα στο νερό παρέχουν στα αυτιστικά παιδιά ιδιοδεκτικά ερεθίσματα αφής. Τα παιδιά με αυτισμό έχουν σημαντικές αισθητηριακές δυσκολίες και είναι πολύ διασπαστικά. Αντιδρούν είτε υπερβολικά είτε υποτονικά στα ερεθίσματα από το περιβάλλον τους, ενώ έχουν και πολύ έντονες αντιδράσεις σε ορισμένες υφές. Το ζεστό νερό δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον και τους παρέχει υδροστατική πίεση, η οποία πραγματικά τα ηρεμεί.
Οι δραστηριότητες που γίνονται στο νερό είναι μια διασκεδαστική και απολαυστική εμπειρία που έχει πολλές φυσικές, ψυχολογικές, κοινωνικές, γνωστικές και ψυχαγωγικές παροχές. Το νερό είναι το ιδανικό μέσο για την άσκηση και την αποκατάσταση του σώματος, παρέχει ένα περιβάλλον, το οποίο μειώνει το σωματικό βάρος κατά 90%, μειώνει το στρες και τις επιπτώσεις του στο σώμα. Το ζεστό νερό μειώνει επίσης και την σπαστικότητα και χαλαρώνει τους μυς.
Για να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα κολύμβησης πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και φέρει το δικό του αυτισμό. Όταν το πρόγραμμα περιλαμβάνει δραστηριότητες μέσα στο νερό πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τους παρακάτω παράγοντες:
• Τα παιδιά με αυτισμό έχουν πλήρη άγνοια κινδύνου, έτσι η ασφάλεια πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα.
• Σε κάθε αλλαγή παραστάσεων ή καθημερινής ρουτίνας τα άτομα με αυτισμό μπορεί να παρουσιάσουν υπερδιέγερση και ανεξέλεγκτη συμπεριφορά. Είναι καλό αυτή η συμπεριφορά να ελέγχεται προκαταβολικά.
• Μπορεί να εμφανιστούν φοβίες π.χ. για το νερό, περιοχές της πισίνας, το περιβάλλον ή το πλήθος των λουομένων. Το κάθε παιδί χρειάζεται το χρόνο του και τον τρόπο του. Άλλα πρέπει να προσεγγίσουν το νερό προσεκτικά με σταδιακά βήματα ενώ άλλα ωφελούνται μπαίνοντας άμεσα στο νερό.
• Ο φόβος για το άγνωστο μπορεί να κάνει το παιδί να εμφανίσει ιδιότυπες συμπεριφορές όπως νευράκια, νευρικό γέλιο, ηχολαλία ή χτύπημα των χεριών. Αυτό μπορεί να οφείλεται επίσης στο νέο περιβάλλον ή την αισθητηριακή υπερφόρτωση. Η ήρεμη αντιμετώπιση, η προσωρινή απόσυρση σε ένα λιγότερο απαιτητικό περιβάλλον και η εφαρμογή μιας ρουτίνας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά να μειωθεί το άγχος του αυτιστικού ατόμου.
• Τα παιδιά με αυτισμό δυσκολεύονται στη βλεμματική επαφή, τη συγκέντρωση και το συντονισμό των κινήσεων τους. Είναι, επομένως, απαραίτητο οι εντολές να διατυπώνονται με σαφή και απλό τρόπο ενώ έχει εξασφαλιστεί η συγκέντρωση του παιδιού. Επίσης, πρέπει να βοηθούνται να εκτελέσουν τις απαιτούμενες κινήσεις.
• Μερικά παιδιά με αυτισμό ανταποκρίνονται ασυνήθιστα στη σωματική επαφή, άρα είναι απαραίτητο να καθοδηγούνται με ήρεμες και απλές κινήσεις.
• Το φως παρέχει οπτικά ερεθίσματα στα παιδιά με αυτισμό. Έτσι, για περισσότερη οπτική διέγερση, μπορούμε να τοποθετήσουμε στο κάτω μέρος της πισίνας αυτοκόλλητα (ανακλαστήρα) με διαφορετικά χρώματα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Huettig, C. & Darden-Melton, B. (2004). Acquisition of Aquatic Skills by Children with Autism. Palaestra, 20, 20-27.
Pan, C. Y. (2011). The efficacy of an aquatic program on physical fitness and aquatic skills in children with and without autism spectrum disorders. Research in Autism Spectrum Disorders, 5, 657–665.
https://blog.intheswim.com/health-you-autism-and-swimming/
Αγγελάκου Ελίνα
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Δείτε επίσης το άρθρο: ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΙΣΜΟΣ