καλωσηρθατε-στο-μουσειο

ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ!

 

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει ορίσει την 18η Μαΐου ως τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, σκεφτήκαμε λοιπόν να γιορτάσουμε  και εμείς με μία δραστηριότητα στην τάξη!

Τα προγράμματα που βασίζονται στον βιωματικό τρόπο μάθησης με δραστηριότητες που επικεντρώνονται σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα με αξιοποίηση μιας μορφής τέχνης όπως ζωγραφική, δραματοποίηση, προβολή εικόνων και ανάγνωση ιστοριών (λογοτεχνία) κινητοποιούν τους εκπαιδευόμενους κάνοντας τη μαθησιακή διαδικασία ευχάριστη και αποδοτική.

 

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Όλες τις βαθμίδες Ειδικής Αγωγής, σε Ενηλίκους με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, στο Νηπιαγωγείο και στην Α/βάθμια εκπαίδευση.

ΣΤΟΧΟΙ:

Κατανόηση της έννοιας του μουσείου & του ρόλου του

 Εμπλουτισμός λεξιλογίου

 Φαντασία

Λεπτή κινητικότητα

Έκφραση μέσα από την κίνηση

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

1. Ο εκπαιδευτής δείχνει στα παιδιά εκθέματα από μουσεία και τα ρωτά:

Τι νομίζετε ότι είναι; Πού βρίσκονται;

2. Στη συνέχεια ρωτά  αν έχουν πάει ποτέ σε μουσείο και τι έχουν δει εκεί. Ανάλογα με τις δυνατότητες των εκπαιδευομένων μπορούμε να αναφέρουμε και σε ποια κατηγορία μουσείων ανήκουν αυτά που έχουν επισκεφθεί.

3. Έπειτα, ενημερώνει τα παιδιά ότι υπάρχουν και πολλά διαφορετικά μουσεία εκτός από αρχαιολογικά, πολεμικά κλπ που ήδη έχουμε αναφέρει στην προηγούμενη ερώτηση. Δείχνει τις παρακάτω εικόνες και αφού παρατηρήσουν τα εκθέματα και βρουν τι είναι, τους ζητά να δώσουν ένα όνομα στο κάθε μουσείο.

 

 

 

 

 

 

4. Αφού οι εκπαιδευόμενοι έχουν  γνωρίσει τα είδη των μουσείων καλούνται να δημιουργήσουν το δικό τους μουσείο.

Τι μουσείο θα θέλατε να δημιουργήσετε;

Ζωγραφίστε ένα αντικείμενο/ έκθεμα από το μουσείο σας!

Πώς θα το ονομάσετε;

Τα δικά μας παράξενα μουσεία: Μουσείο νομισμάτων, Μουσείο για πορτοφόλια, Μουσείο για κέτσαπ, Μουσείο για παιδάκια στη θάλασσα!

5. Ήρθε η ώρα για διασκέδαση!Ο εκπαιδευτής καλεί τους μαθητές να αναλάβουν ρόλους επισκεπτών και αγαλμάτων! Η ομάδα που θα αναλάβει να μιμηθεί τα αγάλματα στέκεται ακίνητη σε διαφορετικές στάσεις. Η ομάδα των επισκεπτών, περπατά ανάμεσα στα εκθέματα, τα φωτογραφίζει και προσπαθεί να μαντέψει τι αναπαριστά το κάθε άγαλμα!

 

Οι εκπαιδευόμενοι έδειξαν ενδιαφέρον για τα μουσεία και φάνηκαν να είναι ιδιαίτερα θετικοί σε μελλοντική επίσκεψή τους σε μουσείο.

Καλή διασκέδαση!

 

Η δραστηριότητα εφαρμόστηκε στο κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας

Η ΑΡΓΩ

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

 

Χατζηχρήστου, Σ., Δημητροπούλου, Π., Λαμπροπούλου, Αικ., & Λυκιτσάκου Κ. (2009). Νικολόπουλος, Δ.,  (Επιμ. Εκδ.), Παρεμβατικά προγράμματα στη σχολική κοινότητα: η εμπειρία του Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σχολική Ψυχολογία: Εφαρμογές στο Σχολικό Περιβάλλον (σ. 283-306). Αθήνα: Εκδόσεις Τόπος.

 

 

 Γεωργοβρεττάκου Σταματίνα 

Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50 & ΠΕ01.50

  M.Ed. Παιδαγωγικής ψυχολογίας  

M.Ed. Εκπαίδευσης Ενηλίκων

 

ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΖΩΗ

Ηθοποιός- Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

 

Βασιλά Ελπίδα         

 Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50

M.Ed. Ειδικής Αγωγής