ΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ!

Πολλές φορές τα άτομα με νοητική αναπηρία δυσκολεύονται να κατανοήσουν γραπτά κείμενα, πόσο μάλλον ποιήματα. Δεδομένου ότι ίσως και κάποια άτομα να μην έχουν κατακτήσει τη δεξιότητα της ανάγνωσης, αξιοποιώντας δύο ποιήματα και τη μέθοδο της οπτικοποίησης θελήσαμε να παρουσιάσουμε τα χαρακτηριστικά της άνοιξης. Άλλωστε είναι γνωστό ότι κατά τη μαθησιακή διαδικασία είναι αναγκαία η αξιοποίηση εποπτικών μέσων όπως φωτογραφίες, διαφάνειες, παιχνίδια, βίντεο κ.α. τα οποία οφείλουν να επιλέγονται με κριτήριο το νοητικό επίπεδο, την ηλικία και τα ενδιαφέροντα των εκπαιδευομένων (ΥΠΕΠΘ-Π.Ι., 2004). Με αυτόν τον τρόπο τα παιχνιδίσματα με ανοιξιάτικα ποιήματα θα βοηθήσουν τους εκπαιδευόμενους να μάθουν διασκεδάζοντας.

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Όλες τις βαθμίδες Ειδικής Αγωγής και στην Α/Βάθμια εκπαίδευση.

 

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ:

• Οπτικοκινητικός συντονισμός

Κατανόηση και παραγωγή προφορικού λόγου

 Βελτίωση της μνήμης

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ:

1. Ενημερώνουμε τους εκπαιδευόμενους ότι θα μιλήσουμε για τις εποχές και θα παίξουμε ένα παιχνίδι με ανοιξιάτικα ποιήματα. Διαβάζουμε τα δύο ποιήματα.

ΜΑΡΤΗ, ΜΑΡΤΗ ΒΡΟΧΕΡΕ

Μάρτη, Μάρτη βροχερέ
και Απρίλη δροσερέ,
τα πουλάκια κελαηδούν,
τα δεντράκια φύλλα ανθούν,
τα πουλάκια αυγά γεννούν
κι αρχινούν να τα κλωσούν.

 

ΧΕΛΙΔΟΝΑΚΙ ΜΟΥ ΓΟΡΓΟ!

– Χελιδονάκι μου γοργό

που ‘ρθες απ’ την έρημο,

τι καλά μας έφερες;

-Την υγειά και τη χαρά

και τα κόκκινα αυγά.

(Δημοτικά)

2. Στη συνέχεια οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως:

– Ποιον μήνα έχουμε; Τι καιρό κάνει τον Μάρτιο;

-Ποιοι 2 μήνες θα έρθουν μετά; Πώς είναι ο καιρός τον Απρίλιο και τον Μάιο;

-Ποια εποχή έχουμε τώρα; Πώς είναι η φύση την άνοιξη;

Σε περίπτωση που οι εκπαιδευόμενοι αντιμετωπίζουν δυσκολία στην απάντηση των ερωτήσεων δίνουμε οπτικό υλικό.

3. Ήρθε η ώρα του παιχνιδιού! Μοιράζουμε σε κάθε εκπαιδευόμενο ένα σετ με τις παρακάτω εικόνες ανακατεμένες. Ο εκπαιδευτής ξεκινά την ανάγνωση των ποιημάτων και οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να βάλουν σε σωστή σειρά τις εικόνες ανάλογα με τους στίχους που ακούν. Σε κάθε στίχο ο εκπαιδευτής καλό είναι να κάνει μία παύση ώστε να έχουν χρόνο οι εκπαιδευόμενοι να επιλέξουν τη σωστή εικόνα. Επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί ώστε να κατανοήσουν την αντιστοίχιση στίχου και εικόνας.

Κατεβάστε το αρχείο με τις εικόνες ΕΔΩ

4. Ανάλογα με τις δυνατότητες των εκπαιδευομένων μπορεί να ζητηθεί περιγραφή των εικόνων αφού έχουν τοποθετηθεί στη σωστή σειρά.

5. Τέλος, χωριζόμαστε σε δύο ομάδες, “πουλάκια και δεντράκια”. Δίνουμε οδηγίες σε κάθε ομάδα. Μόλις ξεκινήσει το παρακάτω τραγούδι τα “πουλάκια” θα κουνάνε τα χεράκια σαν να πετούν, θα κάνουν ήχους με το στόμα σαν να κελαηδούν και θα περπατούν δεξιά αριστερά. Τα “δεντράκια” θα είναι ακίνητα και θα έχουν τα χέρια σηκωμένα σαν κλαράκια και θα τα κουνάνε ελαφρά στο δροσερό αεράκι. Υπάρχει όμως μία μαγική λέξη! Μόλις ο εκπαιδευτής πει “άνοιξη” τότε οι ρόλοι αντιστρέφονται. Τα “πουλάκια” θα γίνουν “δεντράκια” και τα “δεντράκια” θα γίνουν “πουλάκια”. Εναλλακτικά, μπορεί ο εκπαιδευτής να επιλέγει ποιος εκπαιδευόμενος θα αλλάξει ρόλο ακουμπώντας τον στον ώμο και λέγοντας τη μαγική λέξη.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Δημοτικά, (1975). Aνθολόγιο Δημοτικού, α’ μέρος, ΟΕΔΒ,

ΥΠΕΠΘ – Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (2004). Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών και Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, για μαθητές με ελαφρά και μέτρια νοητική καθυστέρηση. Αθήνα.

 

 Γεωργοβρεττάκου Σταματίνα 

Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50 & ΠΕ01.50

  M.Ed. Παιδαγωγικής ψυχολογίας  

M.Ed. Εκπαίδευσης Ενηλίκων

 

Βασιλά Ελπίδα

 Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50

M.Ed. Ειδικής Αγωγής 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ