ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΑΠΟ ΙΩΣΕΙΣ

Ήρθε ξανά αυτή η εποχή του χρόνου όπου οι ιώσεις… ευδοκιμούν! Δε χρειάζεται να ανησυχούμε όμως καθώς η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία! Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και εμείς και οι μικροί μας φίλοι για να προστατευτούμε!

ΙΩΣΗ Ή ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ;

Πολλοί μπερδεύουν την ίωση με το απλό κρυολόγημα και μπορεί να πάρουν ισχυρά φάρμακα χωρίς λόγο. Το κύριο σύμπτωμα της ίωσης είναι ο δυνατός πυρετός που δεν πέφτει. Το σώμα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον ιό ανεβάζοντας τη θερμοκρασία του. Επίσης χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ίωσης είναι οι έντονοι πόνοι.

Αυτά δε συμβαίνουν συχνά στο εποχικό κρυολόγημα. Πολλοί όμως τα μπερδεύουν καθώς έχουν και κοινά συμπτώματα όπως το φτέρνισμα, ο πονόλαιμος ή ο βήχας. Αν τα συμπτώματα επιμείνουν πάνω από τις 3 ημέρες, συνήθως είναι ίωση και χρειάζεται συγκεκριμένη φροντίδα.

ΠΛΕΝΩ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΜΟΥ!

Η παραπάνω συμβουλή είναι και η πιο σημαντική οδηγία-προφύλαξη για τις ιώσεις. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται μεγάλο ποσοστό μικροβίων που συγκεντρώνεται στα χέρια από δημόσιους χώρους.

Οι μικροί μας φίλοι συχνά δε θέλουν να πλύνουν τα χέρια τους γιατί βαριούνται. Εκεί ο γονιός και ο παιδαγωγός πρέπει να γίνουν εφευρετικοί! Υπάρχουν πολλά βιβλία με ιστορίες για την καθαριότητα που έχουν και τραγούδια που βοηθούν τα παιδιά να μπουν στο ρυθμό της…καθαριότητας! Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε και μικρές φιγούρες (από χαρτόνι ή ακόμα και μαριονέτα από κάλτσα) που θα είναι η συντροφιά του μικρού μας κάθε φορά που πάει να πλύνει τα χέρια του.

ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βάζουμε στη ζωή μας τα φρούτα και τα λαχανικά! Μια ισορροπημένη διατροφή δυναμώνει τον οργανισμό και βοηθά σημαντικά στην πρόληψη ιώσεων αλλά και απλού κρυολογήματος. Πολλές φορές όμως είναι δύσκολο να πείσουμε το μικρό μας να τα φάει. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνδυάσουμε αγαπημένα του φαγητά με λαχανικά, πχ μπιφτεκάκι με μπρόκολο, ή σουφλέ με λαχανικά και τυρί.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Όπως είπαμε η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία! Άτομα που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και κυρίως με παιδιά, πχ νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, γιατροί κλπ, είναι πολύ σημαντικό να εμβολιάζονται φυσικά επικοινωνώντας πρώτα με το γιατρό τους και ακολουθώντας τις δικές του συμβουλές.

ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΩ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΟΥ!

Η μύτη και το στόμα είναι οι είσοδοι για το πέρασμα των μικροβίων στον οργανισμό. Ακόμα και αν πλένουμε τα χέρια μας συχνά, καλό είναι σε περιόδους εξάρσεων ιώσεων να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας και να περάσουμε αυτή την ιδέα και στο παιδί από μικρή ηλικία. Τραγουδάκια που μπορούμε να φτιάξουμε μαζί με το μικρό μας και φιγούρες-φίλοι καθαριότητας, σίγουρα θα το πείσουν να κρατήσει τις υγιεινές του συνήθειες.

ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΣΧΟΛΕΙΟ!

Σε περίπτωση που το παιδί είναι άρρωστο ή ξέρουμε πως παιδιά με ίωση είναι στην τάξη του και έρχονται στο μάθημα, καλό θα είναι να το κρατάμε σπίτι γιατί οι οργανισμοί των παιδιών είναι πιο αδύναμοι και σε χώρο με μικρόβια είναι πιο εκτεθειμένοι και ευαίσθητοι.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Eccles, R. (2005). Understanding the symptoms of the common flu and Influenza. The Lancet, 5 (11), pp. 718-725. doi: https://doi.org/10.1016/S1473-3099(05)70270-X

https://www.iatronet.gr/ygeia/paidiatriki/article/28736/paidi-kai-sxoleio-pws-den-tha-kollisei-iwsi.html

https://www.in2life.gr/wellbeing/health/article/554808/pos-tha-profylahto-apo-griph-kai-ioseis.html

 

Μαρούσα Μελισσαράτου,

Ψυχολόγος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΜΟΥ