φροντιζω-τα-χερακια-μου

ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΜΟΥ!

 

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Πλυσίματος των χεριών (15 Οκτωβρίου) μπορούμε να εφαρμόσουμε μια δραστηριότητα ανάλογη ώστε να προβάλλουμε την αξία της υγιεινής των χεριών μας. Η ατομική υγιεινή των ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες εντάσσεται στους εκπαιδευτικούς στόχους των αναλυτικών προγραμμάτων. Δεδομένου ότι η παρατήρηση και η μίμηση βοηθούν στην εκμάθηση αντίστοιχων δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης (Ardic & Cavkayatar, 2014) επιλέχθηκε η μέθοδος της μοντελοποίησης για να παρουσιαστεί ο τρόπος που φροντίζουμε τα χέρια μας. Πιο συγκεκριμένα, επιλέχθηκε η παρουσίαση να γίνει από έναν ειδικό, ώστε η δραστηριότητα να είναι πιο ενδιαφέρουσα για τους εκπαιδευόμενους.

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Όλες τις βαθμίδες Ειδικής Αγωγής, σε Ενηλίκους με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, στο Νηπιαγωγείο και στην Α/βάθμια εκπαίδευση.

ΣΤΟΧΟΙ:

Εξοικείωση με την περιποίηση των χεριών και των νυχιών

Εκμάθηση του σωστού τρόπου πλυσίματος των χεριών 

 

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

 

Στο πρώτο μέρος της διαδικασίας ο εκπαιδευτής ή ο ειδικός που έχουμε καλέσει εξηγεί ότι για την περιποίηση των χεριών χρειάζεται να:

Πλένουμε τα χέρια πολλές φορές για να φύγουν τα μικρόβια.

Τα πλένουμε με προσοχή και υπομονή

α)   Το πρωί

β)   Πριν από το φαγητό

γ)   Μετά την τουαλέτα

δ) Μετά από κάθε δραστηριότητα

Βάζουμε κρέμα για να μην ξεραίνεται το δέρμα και να είναι απαλό.

 



 

Στο σημείο αυτό προτείνεται ο εκπαιδευτής ή ο ειδικός να δείξει πώς πλένουμε τα χέρια μας σωστά και στη συνέχεια όσες φορές κρίνεται απαραίτητο να επαναληφθεί η διαδικασία από κάθε εκπαιδευόμενο. Κρίνεται σκόπιμο οι οδηγίες να δοθούν και οπτικοποιημένες για μελλοντική αξιοποίησή τους και στον νιπτήρα.

 

Η εικόνα από το ΚΕΕΛΠΝΟ προσαρμόστηκε στις ανάγκες των εκπαιδευομένων.

 

 

 

Στη συνέχεια, εξηγεί πώς προσέχουμε τα νύχια για να έχουμε καλή εμφάνιση.

Τα μακριά νύχια μαζεύουν μικρόβια για αυτό τα κόβουμε συχνά και φτιάχνουμε το σχήμα τους.

Δεν πρέπει να τα τρώμε αλλά να τα κόβουμε με προσοχή, για αυτό χρησιμοποιούμε ψαλιδάκι, νυχοκόπτη και λίμα για να τα φροντίσουμε.

  Βάζουμε ασετόν για να βγάλουμε το μανό.

Σε αυτό το στάδιο προτείνεται να ακολουθήσει περιποίηση των νυχιών των εκπαιδευομένων από τον ειδικό ώστε να εξοικειωθούν με τη διαδικασία και να τη συνδέσουν με ένα θετικό συναίσθημα.

 

Στο τέλος της δραστηριότητας προτείνεται να δοθούν δωράκια όπως: πετσετούλα χεριών, αντισηπτικά μαντηλάκια χεριών, σαπουνάκι χεριών, λίμα, ενυδατική κρέμα κτλ. ή εναλλακτικά μασάζ στα χέρια και το πρόσωπο, ώστε να νιώσουν ότι η διαδικασία της περιποίησης είναι ευχάριστη και ότι η αίσθηση της καθαριότητας μας φτιάχνει τη διάθεση!

 

Ευχαριστούμε θερμά την αισθητικό Εμμανουέλα Αλεξανδρίδη από το Dermacare Clinic που μας έδειξε τον τρόπο και μας έδωσε τις κατάλληλες συμβουλές για να έχουμε καθαρά χεράκια και λαμπερή επιδερμίδα!

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

https://keelpno.gr/wp-content/uploads/2019/01/plirofories_gia_epaggelmaties_ygeias_gia_tin_ygieini_ton_xerion_vs2.pdf

 Ardic, Α, & Cavkayatar, Α. (2014)Effectiveness of the Modified Intensive Toilet Training Method on Teaching Toilet Skills to Children with Autism. Education and Training in Autism and Developmental Disabilities, 2014, 49(2), 263–276

 

 

Βασιλά Ελπίδα

 Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50

M.Ed. Ειδικής Αγωγής  

 

 Γεωργοβρεττάκου Σταματίνα

Ειδική Παιδαγωγός, Φιλόλογος – Θεολόγος

  M.Ed. Παιδαγωγικής ψυχολογίας  

M.Ed. Εκπαίδευσης Ενηλίκων