ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ-ΑΦΗΓΗΣΗΣ

Τα μυστικά που θα κάνουν τους ακροατές να κρέμονται από τα χείλη σας!

Όταν κάνουμε ανάγνωση ενός κειμένου ή όταν αφηγούμαστε μια ιστορία στόχος είναι να κάνουμε τους ακροατές

α. να κατανοήσουν την ιστορία και β. να μην χάσουν το ενδιαφέρον τους για αυτήν.

Πολλές φορές ενώ η ιστορία μας μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα, ο τρόπος με τον οποίο την αφηγούμαστε την κάνει βαρετή προς τους ακροατές μας.

Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού μας….

1) Για αρχή δίνουμε μεγάλη σημασία στα σημεία στίξης του κειμένου, τα οποία έχουν συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης. Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας μας καθοδηγεί για το πώς θα κινηθούμε φωνητικά. Για παράδειγμα όπου υπάρχει τελεία σταματάμε κατεβάζοντας τη φωνή μας στο τέλος της πρότασης. Αντίθετα, όταν έχει ερωτηματικό τότε ανεβάζουμε τη φωνή και την τραβάμε. Στην περίπτωση που έχει θαυμαστικό λέμε τη φράση/λέξη πιο αργά-και με την ανάλογη διάθεση (θαυμασμός, δέος, απορία…).

2) Αλλάζουμε τη χροιά της φωνής μας ανάλογα με το τι λέμε κάθε φορά. Αν για παράδειγμα περιγράφουμε μια ευχάριστη εικόνα-κατάσταση τότε θα πρέπει να έχουμε και την ανάλογη διάθεση.

3) Φροντίζουμε να τονίζουμε, να δίνουμε δηλαδή έμφαση σε κάποιες λέξεις ή φράσεις προκειμένου να ¨ζωντανέψουμε¨ το διάλογο, όπως για παράδειγμα: «ποτέ δε θα το έκανα», «είναι το καλύτερο δώρο», «τι είπες!». Έτσι ο λόγος αποκτά αμεσότητα.

4) Αλλάζουμε τον ρυθμό καθώς και την ένταση της φωνής μας ώστε να μην είναι επίπεδη. Έτσι οι ακροατές δε χάνουν το ενδιαφέρον τους για τη συνέχεια της ιστορίας που αφηγούμαστε.

5) Όταν έχουμε τον ρόλο του αφηγητή φροντίζουμε να κρατάμε έναν ουδέτερο τόνο στη φωνή μας ώστε να αναδεικνύονται αλλά και να διαφέρουν από τον αφηγητή οι ρόλοι που ακολουθούν. Παρόλα αυτά δημιουργούμε αγωνία για τη συνέχεια της ιστορίας και την κάνουμε πιο ελκυστική για τους ακροατές μας.

6) Για τον κάθε ρόλο που ακολουθεί, αλλάζουμε τη φωνή μας δίνοντάς της στοιχεία από αυτόν. Αλλιώς μιλά μια γιαγιά ή ένα παιδάκι ή ένας αυστηρός κύριος.

7) Και τέλος, ας μην ξεχνάμε να μιλάμε αργά και καθαρά. Αν ο ακροατής δεν καταλαβαίνει τι λέμε τότε όλα τα παραπάνω έχουν λίγη σημασία!!!

 

Δείτε επίσης: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΣΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

 

ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΖΩΗ

Ηθοποιός, Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού