οι-αισθησεισ-των-παιδιων-με-αυτισμο

ΟΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

 

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά με αυτισμό παρουσιάζουν δυσλειτουργίες τόσο στην ακοή, όσφρηση και όραση όσο στην αφή και τη γεύση. Πιο συγκεκριμένα, δείχνουν ασυνήθιστη αδιαφορία ή δεν αντιλαμβάνονται ορισμένα ερεθίσματα (Susan R., 2006).

ΑΚΟΗ:

Όσον αφορά την ακοή τα παιδιά με αυτισμό παρουσιάζουν:

Ευαισθησία σε ακουστικά ερεθίσματα (ένας ξαφνικός ήχος μπορεί να του δημιουργήσει ένταση ειδικά αν αυτός ο ήχος έχει υψηλή ένταση και μεγάλη διάρκεια).

«Παράδοξη» αντίδραση σε ερεθίσματα (προτιμά κάποιους συγκεκριμένους οικείους ήχους).

Περιορισμένη ικανότητα προσανατολισμού σε ακουστικά ερεθίσματα (μπορεί ο ήχος να ακούγεται από το δίπλα δωμάτιο και όμως έχουν την αίσθηση ότι ο ήχος έρχεται από αλλού).

Μπορεί να μην αντιδρούν στο κάλεσμα με το όνομά τους.

ΟΡΑΣΗ:

Η οπτική ευαισθησία που παρουσιάζουν δείχνει:

  Ασυνήθιστη αδιαφορία σε οπτικά ερεθίσματα.

  Τρέχουν σε εμπόδια και δεν παρεκκλίνουν έγκαιρα.

•  Υπερευαισθησία, όταν παρατηρούν μικρές αλλαγές σε συνηθισμένους χώρους και αντιδρούν έντονα.

  Αντιδρούν φοβισμένα σε περίπτωση αλλαγών στο φωτισμό.

  Επεξεργάζονται συντομότερα και λιγότερο εντατικά τα μέρη οπτικών ερεθισμάτων, τα συγκρίνουν ανεπαρκώς και αφήνουν ασύνδετες τις οπτικές πληροφορίες που προσλαμβάνουν.

 
 



 

 

ΑΦΗ:

Σε σχέση με την αφή:

Τα παιδιά με αυτισμό παρουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό απτική ευαισθησία όπως:

  Ένα άγγιγμα στα μαλλιά (Για παράδειγμα: «Μπράβο Γιαννάκη που ολοκλήρωσες την εργασία σου». Τη στιγμή λοιπόν που το λέμε αγγίζουμε τα μαλλιά του παιδιού και παρατηρούμε ότι δυσανασχετεί και απομακρύνεται).

  Με το νερό (Για παράδειγμα, στο σχολείο υπάρχει περίπτωση να λερώσει τα χέρια του. Θα πούμε στο παιδί να πάει να τα πλύνει. Την ώρα που τα πλένει παρατηρούμε με πόση προσοχή τα πλένει για να μην βραχεί. Αν υπάρξει μια περίπτωση να βρέξει την μπλούζα του θα θελήσει να την αλλάξει αμέσως).

•  Με τα υφάσματα, είναι συγκεκριμένα αυτά τα οποία δέχονται στο σώμα τους (Για παράδειγμα, παρατηρείται ότι έχουν προτίμηση στα πιο μαλακά και λεία υφάσματα).

  Η μητρική στοργή προς το παιδί, το χάδι, ακόμα και η αγκαλιά γίνονται αισθητά από το παιδί σαν δυσάρεστα και αποκρούονται.

ΓΕΥΣΗ:

Όσον αφορά τη γεύση παρατηρείται σημαντική επιλεκτικότητα στη διατροφή αυτών των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, συχνά:

•  Δεν δοκιμάζουν νέες τροφές.

  Τρώνε αλεσμένες τις τροφές.

  Οι γεύσεις τους προτιμούν να είναι απλές και ουδέτερες.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω παρατηρεί κανείς ότι αυτά τα παιδιά θέλουν μια ιδιαίτερη προσοχή και παρατήρηση όχι γιατί διαφέρουν αλλά γιατί έχουν την ανάγκη να τα νιώσουν και να τα καταλάβουν.

Τα παραπάνω παραδείγματα που δόθηκαν έχουν παρατηρηθεί σε παιδί με αυτισμό πρώτης δημοτικού σε σχολείο τυπικής ανάπτυξης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Leekam, S., R., et al., (2006). Springer Science+Business Media, Describing the Sensory Abnormalities of Children and Adults with Autism. 3 October 2006.

 

Δείτε επίσης: ΑΥΤΙΣΜΟΣ & ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

 

 

Παπαδάτου – Κοντού Ντένια

Κοινωνική Ανθρωπολόγος-

Ειδική Παιδαγωγός

M.Ed. Ειδικής Αγωγής