17Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

 

Οι εθνικές εορτές είναι μια ιδιαίτερη μέρα για όλα τα παιδιά γιατί μέσα από τραγούδια, βίντεο και ιστορίες μαθαίνουν την ιστορία της χώρας μας. Ενώ τα υπόλοιπα παιδιά μπορεί να είναι ανυπόμονα για την ημέρα που δεν θα έχουν μάθημα, τα πράγματα ίσως να είναι διαφορετικά για το μικρό μας στο φάσμα του αυτισμού, καθώς βγαίνει έξω από τη ρουτίνα του.

ΜΑΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΗΜΑ;

Τα παιδιά στο φάσμα, αναστατώνονται αρκετά όταν βγαίνουν έξω από τη ρουτίνα τους. Τα περισσότερα από αυτά, ειδικά αν έχουν καλές παρέες ή έχουν βρει ήρεμη συντροφιά στην παράλληλη στήριξή τους δε θέλουν να λείπουν από το σχολείο. Οπότε το να πάνε στη γιορτή είναι μονόδρομος. Ψάχνουν όμως τους λόγους για τους οποίους δε θα γίνει το μάθημα όπως συνηθίζεται.

Στο σημείο αυτό, καθησυχάζουμε το παιδί εξηγώντας του πως κάποιες μέρες για τον κόσμο είναι πιο ιδιαίτερες από κάποιες άλλες γιατί έγιναν σπουδαία πράγματα στο παρελθόν που πρέπει να μάθουμε και να γιορτάσουμε. Του δίνουμε να καταλάβει πως η γιορτή ουσιαστικά είναι και εκείνη ένα ευχάριστο μάθημα απλά θα γίνει με έναν διαφορετικό, πιο διασκεδαστικό τρόπο. Ίσως να βοηθήσει και αν του δείξουμε φωτογραφίες από κάποιες παλαιότερες γιορτές ίσως από δικά μας χρόνια ή των αδερφών του.

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!

Με τη μέθοδο των χρωματιστών post-it και των εικόνων και των βίντεο μέσω Internet μπορούμε να του πούμε δύο λόγια για τη γιορτή και να του επισημάνουμε ίσως και μικρές λεπτομέρειες που δεν είναι τόσο γνωστές για να του κινήσουμε το ενδιαφέρον.

Μπορούμε να το παροτρύνουμε να ρωτήσει τον δάσκαλό του/ τη δασκάλα του για αυτές τις λεπτομέρειες, οι οποίοι σίγουρα ξέρουν να περιγράφουν ιστορικά γεγονότα με πιο γλαφυρό τρόπο, οικείο προς τα παιδιά.

 



 

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ…

Αν το μικρό μας έχει κάποιο ποίημα ή κάποιο σκετσάκι για τη γιορτή και δυσκολεύεται να το μάθει, δεν πειράζει καθόλου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πέρα από την ιδιαιτερότητά του είναι παιδί και είναι λογικό να υπάρξουν δυσκολίες όταν έχει να μάθει κάτι απ έξω, ειδικά αν του είναι άγνωστο.

Προσπαθούμε να κάνουμε όλη τη διαδικασία σαν ένα παιχνίδι και να σπάσουμε το κείμενα/ το ποίημα σε κομμάτια με μικρές ερωτήσεις που μπορούμε να του κάνουμε τις τελευταίες μέρες πριν τη γιορτή. Το καθησυχάζουμε λέγοντάς του πως φυσικά και να μη θυμηθεί τα λόγια δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως είναι λογικό να ντρεπόμαστε πού και πού.

Τέλος, καλό είναι να έχουμε συνεννοηθεί με τον δάσκαλο πως θα έχει το παιδί μαζί του το χαρτί και μπορεί να διαβάσει τα λόγια του από εκεί. Μπορούμε να έχουμε υπογραμμίσει τα σημεία που το δυσκολεύουν με όποια χρώματα του αρέσουν.

ΚΙ ΑΝ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΘΕΙ;

Μερικές φορές τα παιδιά στο φάσμα δεν μπορούν τους δυνατούς ήχους και την πολυκοσμία. Δε χρειάζεται να αγχωνόμαστε γι’ αυτό! Συζητάμε με το παιδί από τις προηγούμενες μέρες εξηγώντας του πως όσοι θα είναι εκεί είναι φίλοι του που θα είναι εκεί για τον ίδιο λόγο που είναι και αυτό. Για να γιορτάσει μια επέτειο!

Αν νιώσει άσχημα θα μπορεί να έρθει κοντά μας, στον δάσκαλό του ή τον ειδικό της παράλληλης στήριξής του.

Οι γιορτές του σχολείου είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να μάθει το παιδί να αντιμετωπίζει σιγά σιγά αλλαγές στην καθημερινότητά του. Το καλό σε αυτή την υπόθεση είναι πως θα είναι οι φίλοι του κοντά και σίγουρα θα περάσουν πολύ ωραία! Φυσικά, δε χρειάζεται να πιέσουμε το παιδί, αν βλέπουμε πως εκείνο ζορίζεται.

Θυμηθείτε: Αν βλέπει κι εμάς το παιδί χαλαρούς και με ηρεμία, τότε θα είναι και εκείνο ήρεμο!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

https://www.autismosirakleio.gr/gr/arthrografia/boithste-to-paidi-me-autismo-na-exei-omales-metabaseis-60

 

Μαρούσα Μελισσαράτου,

Ψυχολόγος