ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΑΠΛΑ ΥΛΙΚΑ

 

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εργοθεραπείας (27η Οκτωβρίου) σκεφτήκαμε πως μπορούμε να εξασκήσουμε τη λεπτή κινητικότητα των εκπαιδευομένων με ΕΕΑ, διασκεδάζοντας με απλά υλικά. Δε θέλει κόπο… Μόνο φαντασία και δημιουργικότητα! Οφείλεται να επισημανθεί ότι σύμφωνα με την προσέγγιση των δυναμικών συστημάτων (Dynamic System) και της συγκεκριμένης δεξιότητας η βελτίωση των δεξιοτήτων καθημερινής ζωής γίνεται μέσα από συγκεκριμένες λειτουργικές δεξιότητες (taskspecific) (Sugden, 2007).

 



 

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Όλες τις βαθμίδες Ειδικής Αγωγής και στην Α/Βάθμια εκπαίδευση.

 

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ:

Εξάσκηση και ενδυνάμωση διποδικής λαβής

Ενδυνάμωση τριποδικής λαβής

Κινητικότητα δαχτύλων

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ:

Εξηγούμε στους εκπαιδευόμενους πως τα όσπρια και τα ζυμαρικά δεν είναι μόνο φαγητό, με λίγη φαντασία μπορούν να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο και ξεχωριστό:

Μπορούμε να χαράξουμε γραμμές σε ένα φύλλο χαρτί ευθεία, οριζόντια, κάθετα και να ζητήσουμε από τους εκπαιδευόμενους να κολλήσουν  με τα δυο δάχτυλα (αντίχειρας –δείκτης ) τα μακαρόνια ή τις φακές. Με αυτόν τον τρόπο εξασκούν τόσο τον οπτικοκινητικό συντονισμό όσο και την ενδυνάμωση των δαχτύλων τους.

 

Εναλλακτικά να γεμίσουν διάφορα σχέδια δικά τους ή δικά μας με τα ζυμαρικά και τα όσπρια.

 

 

Ενημερώνουμε τους εκπαιδευόμενους πως τα όσπρια (φασόλια) χρειάζονται τη βοήθειά μας γιατί έχουν σφηνώσει μέσα στην πλαστελίνη. Τους ζητάμε πάλι με τα δυο δάχτυλα (αντίχειρας – δείκτης) να τα ξεκολλήσουν.

Σχεδιάζουμε φρούτα εποχής και ζητάμε από τους εκπαιδευόμενούς μας να χρησιμοποιήσουν γκοφρέ για να τα ντύσουν. Τους δείχνουμε πώς με τα τρία δάχτυλα (αντίχειρας – δείκτης – μέσο ) μπορούν να κάνουν μπαλάκια και να τα κολλήσουν. Έτσι εξασκούν την τριποδική λαβή και την κινητικότητα των δαχτύλων.

Τέλος, επειδή είναι καλό να μην μείνει το σχέδιό μας κενό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χρώματα και χρυσόσκονη για να το ομορφύνουμε!

Τα μανταλάκια παίρνουν σειρά… Σε τεντωμένο σχοινί που έχουμε κρεμάσει στην τάξη ζητάμε να πιάσουν με μανταλάκια τις όμορφες δημιουργίες τους και για να μην μείνει κενό σχοινί να πιάσουν τα υπόλοιπα μανταλάκια. Έτσι εξασκούν την τριποδική λαβή ή τη διποδική ανάλογα ποιος είναι ο στόχος μας.

 

Τα κάδρα μας είναι έτοιμα για να στολίσουν την τάξη μας! Τι λέτε θα δημιουργήσετε και εσείς τα δικά σας;

 

 

Η δραστηριότητα εφαρμόστηκε στο κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας

Η ΑΡΓΩ

 

ΒΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Sugden, D.A. & Henderson, S.E.(2007).EcologicalInter Intervention for Children with Movement Difficulties. London: Harcourt Assessment

Κακκαλή Κυριακή

Εργοθεραπεύτρια

 

Βασιλά Ελπίδα

 Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50

M.Ed. Ειδικής Αγωγής  

   

 Γεωργοβρεττάκου Σταματίνα 

Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50 & ΠΕ01.50

  M.Ed. Παιδαγωγικής ψυχολογίας  

M.Ed. Εκπαίδευσης Ενηλίκων