η-λεξη-κλειδι

Η ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

 

Παιχνίδι ρόλων για να γνωρίσουμε και στη συνέχεια να εφαρμόσουμε τους τρόπους καλής συμπεριφοράς.

 

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού καθώς και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ

Κοινωνικοποίηση

Τρόποι καλής συμπεριφοράς

Διασκέδαση

Ενσυναίσθηση

Ομαδικότητα

Φαντασία

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ:

1. Συγκεντρώνουμε την ομάδα και λέμε πως σήμερα θα παίξουμε πολλούς διαφορετικούς ρόλους. Το θέμα μας είναι: «Πως ζητάω αυτό που θέλω»

– Μπορεί να θέλω να ζητήσω να μου αγοράσουν οι γονείς μου ένα παιχνίδι, να θέλω να παραγγείλω σε ένα εστιατόριο, να θέλω να παίξω με τα παιχνίδια του φίλου μου κτλ.

Σε αυτή την περίπτωση ο εκπαιδευτής συμμετέχει στο παιχνίδι για να κατευθύνει τη δράση ανάλογα με τη συμπεριφορά του εκπαιδευόμενου.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:

Ο εκπαιδευτής αναλαμβάνει να παίξει τον ρόλο του σερβιτόρου και ο εκπαιδευόμενος αυτού που θα τον καλέσει για να παραγγείλει.

Ο εκπαιδευτής παίζει τον ρόλο του μπαμπά από τον οποίο ο εκπαιδευόμενος ζητά να του αγοράσει ένα παιχνίδι.

Ο εκπαιδευτής παίζει τον ρόλο του δασκάλου και ο εκπαιδευόμενος του ζητά να βγει έξω από την τάξη για κάποιο λόγο.

Ο εκπαιδευτής παίζει το ρόλο του φίλου και ο εκπαιδευόμενος του ζητά να παίξει με τα παιχνίδια του

Ο εκπαιδευτής συνομιλεί με κάποιον και ο εκπαιδευόμενος τον διακόπτει για να του πει κάτι σημαντικό ή μη κ.ο.κ.

2. Καθώς θα εξελίσσεται το παιχνίδι, αυτός που θα κάνει τον ρόλο π.χ του δασκάλου θα αποφασίζει για την έκβαση της ιστορίας. Αν ο εκπαιδευόμενος ζητήσει ευγενικά αυτό που επιθυμεί τότε ο εκπαιδευτής ικανοποιεί το αίτημά του. Αν όχι τότε το αίτημα δε θα γίνει αποδεκτό.

 
 



 

 
 

3. Οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν λέξεις όπως «παρακαλώ», «συγγνώμη», «ευχαριστώ» και να είναι ευγενικοί. Ακόμη και αν ο εκπαιδευτής (ρόλος) δεν ικανοποιήσει το αίτημά τους για κάποιο λόγο (π.χ. Θέλω να σου αγοράσω το συγκεκριμένο παιχνίδι αλλά δεν έχω τα χρήματα) τότε -κατά τη διάρκεια του αυτοσχεδιασμού- γίνεται μια συζήτηση προκειμένου να καταλάβει τον λόγο της άρνησης και έπειτα να τον αποδεχθεί.

4. Στη συνέχεια όλοι μαζί συζητάμε και αναλύουμε τις συμπεριφορές.

-Γιατί ο φίλος του Γιώργου δε δέχτηκε να δανείσει τα παιχνίδια του; Είχε το δικαίωμα να μη θέλει;

-Γιατί η μαμά της Ειρήνης δέχτηκε να της αγοράσει το παιχνίδι που ζήτησε; κτλ αναλύοντας πάντα τους αποδεκτούς ή μη τρόπους συμπεριφοράς.

5. Ο εκπαιδευτής μπορεί να επαναλάβει την ίδια σκηνή δίνοντας κάθε φορά και διαφορετικές εκδοχές. Δηλαδή, στην περίπτωση όπου ο εκπαιδευόμενος είναι ευγενικός υπάρχει η αντίδραση Α και στην περίπτωση που είναι αγενής η αντίδραση Β.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ

Οι ίδιοι ρόλοι μπορούν να ενσαρκωθούν μέσα από παιχνίδι με κούκλες ή δαχτυλόκουκλες αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Οι τρόποι καλής συμπεριφοράς είναι σημαντικό εφόδιο για τη ζωή όλων. Ως εκπαιδευτές θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, κάνοντας γνωστούς τους κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους συμπεριφοράς. ‘Ετσι μέσα από τα παιχνίδια ρόλων οι εκπαιδευόμενοι προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους στους κανόνες, αντιλαμβάνονται την αξία τους και μαθαίνουν να τους χρησιμοποιούν. Ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά υιοθετούν τα παραδείγματα των γονέων (και των οικείων τους) και αντιδρούν όπως και εκείνοι στην καθημερινότητά τους. Το παράδειγμα που δίνουμε με τη δική μας συμπεριφορά συχνά είναι πιο ισχυρό από τις υποδείξεις μας.

 

 

ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΖΩΗ

Ηθοποιός, Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

Δείτε επίσης: ΠΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΙ ΤΟΝ ΘΥΜΟ;