ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ
Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που ενισχύει την παιδική δημιουργικότητα και φαντασία και μπορεί να λειτουργήσει τόσο στο χώρο της τάξης, όσο και σε εξατομικευμένο πρόγραμμα.
ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:
Παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού, καθώς και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.
ΣΤΟΧΟΙ:
∙ Λεπτή κινητικότητα
∙ Συγκέντρωση
∙ Ψυχαγωγία
∙ Φαντασία
∙ Συνεργασία
ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ:
1. Κόβουμε προσεκτικά μεγάλα τετράγωνα κομμάτια από χαρτόνι σε διάφορα χρώματα και στη συνέχεια σχεδιάζουμε με μαύρο μολύβι ή κηρομπογιά εικόνες που θα έχουν επιλέξει τα παιδιά, όπως ένα δέντρο, καράβι στη θάλασσα, ένα ανθρωπάκι. Ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα θα βγει αν το χρώμα του χαρτονιού είναι σχετικό με το σχέδιο, πχ. μπλε χαρτόνι για τον ουρανό αν θέλουν να φτιάξουν έναν ήλιο.
2. Στη συνέχεια τα παιδιά μαζί αποφασίζουν σε ποια σημεία του σχεδίου θα κολλήσουν τα μαγικά τους φασόλια! (Είναι καλό να προμηθευτούμε άσπρα φασόλια για να μπορούν να τα βάψουν ύστερα). Με υγρή κόλλα και με τη βοήθεια πινέλων τα παιδιά κολλούν τα φασόλια στο χαρτόνια.
3. Όταν στεγνώσει η κόλλα, ανακατεύουμε τα χρώματα μεταξύ τους και προχωράμε με τη φαντασία μας! Στο υπόλοιπο χαρτόνι, μπορούμε να ζωγραφίσουμε με κηρομπογιές κι άλλα σχέδια για να γεμίσει.
4. Στο τέλος, μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να μας πουν μια ωραία ιστορία για κάθε σχέδιο σε χαρτόνι.
ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να τοποθετηθεί στο κομμάτι των ψυχοκινητικών παιχνιδιών, τα οποία βοηθούν το παιδί να αναπτύξει κινητικές και ψυχοκοινωνικές δεξιότητες.
Στην προσχολική ηλικία για ένα νευροτυπικό παιδί και σε κάθε ηλικία για παιδιά που λαμβάνουν μέρος σε προγράμματα ειδικής αγωγής, ενισχύεται ο κινητικός έλεγχος και αυτό μπορεί να βοηθήσει μετέπειτα και στο κομμάτι της γραφής. Ενισχύεται επίσης η λεπτή κινητικότητα μέσα από τις κινήσεις με τα πινέλα και η συγκέντρωση που χρειάζεται για να κολλήσουν τα φασόλια και να χρωματίσουν εντός σχεδίου.
Η δραστηριότητα αυτή έχει πολλά να προσφέρει σε ομαδικό αλλά και ατομικό επίπεδο και είναι σίγουρο πως οι μικροί μας φίλοι θα το ευχαριστηθούν!
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Καμπάς, Α. (1998). Η σημασία του παιχνιδιού στην εκμάθηση γραφοκινητικών δεξιοτήτων στην προσχολική ηλικία (Διδακτορική διατριβή). Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Κομοτηνή, Ελλάδα.
Ψυχολόγος