ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΛΕΚΙΝΟ

 

Τις Απόκριες επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τη φιγούρα του Αρλεκίνου και να τον γνωρίσουμε μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής και της λογοτεχνίας. Έρευνες δείχνουν ότι η εμπλουτισμένη αφήγηση και τα οπτικά ερεθίσματα συμβάλλουν στη σύνδεση των πληροφοριών γεγονός το οποίο αυξάνει την ικανότητα της ανάκλησή τους (Lewin & Kaplan, 1973). Για τον λόγο αυτό, ο πίνακας του Πικάσο και η ιστορία του Αρλεκίνου από την Ζώρζ Σαρή συνδυάστηκαν με ένα παιχνίδι για να μπορέσουν οι Εκπαιδευόμενοι με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες να γνωρίσουν τα χρώματα και τα σχήματα. Άλλωστε είναι γνωστό πως η τέχνη και το παιχνίδι σχετίζονται θετικά και παρέχουν εργαλεία για την εξέλιξη των δυνατοτήτων μας. 

 

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Όλες τις βαθμίδες Ειδικής Αγωγής, σε Ενηλίκους με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, στο Νηπιαγωγείο και στην Α/βάθμια εκπαίδευση.

ΣΤΟΧΟΙ:

 Λεπτή κινητικότητα

Παρατηρητικότητα

Αναγνώριση χρωμάτων

Αναγνώριση & ταύτιση σχημάτων

ΥΛΙΚΑ:

Επιδαπέδια παζλ με σχήματα

Μαρκαδόροι

Εκτυπωμένο τον πίνακα του Πικάσο  ‘”Αρλεκίνος”

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:

1. Ο εκπαιδευτής ενημερώνει τους εκπαιδευόμενους ότι θα μάθουν την ιστορία της στολής του Αρλεκίνου και θα βρουν τον βασιλιά του καρναβαλιού μέσα από ένα παιχνίδι.

2. Στη συνέχεια ο εκπαιδευτής διαβάζει το παραμύθι του Αρλεκίνου από το βιβλίο της Ζώρζ Σαρή και εστιάζει στις εξής ερωτήσεις δείχνοντας παράλληλα και ένα οπτικό ερέθισμα ( εικόνα με Αρλεκίνο).

Γιατί ήταν στεναχωρημένος ο Αρλεκίνος;

Τι έκανε η μαμά του για να τον δει χαρούμενο;

Από τι έφτιαξε τη στολή του;

Τι χρώματα έχει η στολή;

Τι έχει πάνω η στολή;

Γιατί έγινε ο βασιλιάς του καρναβαλιού;

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΑΡΛΕΚΙΝΟΥ:

1. Ο εκπαιδευτής φτιάχνει με τα κομμάτια του επιδαπέδιου παζλ ένα ζάρι που σε κάθε πλευρά υπάρχει και ένα σχήμα (τετράγωνο, τρίγωνο, κύκλος, παραλληλόγραμμο, ρόμβος και ένα σχήμα με χρώμα που δεν υπάρχει στον πίνακα ).

2. Εκτυπώνει τον πίνακα του Πικάσο χωρίς έντονη σκίαση και επιλέγει να τονίσει με μαρκαδόρο τα αντίστοιχα σχήματα που υπάρχουν και στο ζάρι. Τα χρώματα των σχημάτων στον πίνακα είναι ίδια με αυτά που υπάρχουν και στο ζάρι.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!

1. Ενημερώνουμε τους εκπαιδευόμενους ότι θα παίξουμε ένα παιχνίδι για να φτιάξουμε τη στολή του Αρλεκίνου και όποιος καταφέρει να την τελειώσει πρώτος θα γίνει ο Βασιλιάς του Καρναβαλιού!

2. Κάθε παίκτης ρίχνει το ζάρι. Τον ρωτάμε να ονομάσει το σχήμα και το χρώμα. Στη συνέχεια καλείται να εντοπίζει ένα τέτοιο σχήμα που πληροί αυτά τα κριτήρια και να το χρωματίσει. Μόλις το χρωματίσει έρχεται η σειρά του επόμενου παίκτη. Όποιος τύχει σε σχήμα που δεν υπάρχει στον πίνακα τότε χάνει τη σειρά του.

 

Ρίξαμε το ζάρι! Μας έτυχε ο μοβ ρόμβος!
Μπλε τρίγωνο έδειξε το ζάρι γι’ αυτό και το χρωματίζουμε!
Το κορίτσι μας τελείωσε πρώτο τη στολή! Στέφθηκε Βασίλισσα του Καρναβαλιού!

 

Η δραστηριότητα εφαρμόστηκε στο κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας

Η ΑΡΓΩ

 

 

Εμείς συνδέσαμε την αποκριάτικη στολή με το ρεύμα του κυβισμού και μέσα από την επανάληψη μάθαμε τα σχήματα και τα χρώματα ευχάριστα! Εσείς θα μπείτε στον αποκριάτικο ρυθμό μαζί μας;

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Lewin, J. R. & Kaplan, s. A. (1973), imaginal facilitation of paired associate learning. A limited generation? Journal of educational psychology, 64,306-309.

 

 

 

Βασιλά Ελπίδα

 Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50

M.Ed. Ειδικής Αγωγής  

   

 Γεωργοβρεττάκου Σταματίνα 

Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50 & ΠΕ01.50

  M.Ed. Παιδαγωγικής ψυχολογίας  

M.Ed. Εκπαίδευσης Ενηλίκων