ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ:
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι συνεργασίας, συγκέντρωσης, ταύτισης των χρωμάτων και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης των ασκουμένων. Επιστημονικά ευρήματα (πατήστε εδώ) αναφέρουν ότι η καλή φυσική κατάσταση στην παιδική ηλικία μεταφέρει ευνοϊκές βιολογικές και συμπεριφορικές επιδράσεις στη μετέπειτα ζωή του ατόμου και μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας ως ενήλικοι.
ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:
Παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής. Συγκεκριμένα, σε άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, κώφωση, τύφλωση με κάποιες παραλλαγές και σε κάθε περίπτωση με συνοδό παίκτη.
ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ:
• Ψυχαγωγία
• Συνεργασία
• Βελτίωση φυσικής κατάστασης
• Προσανατολισμός στο χώρο
• Γνωριμία χρωμάτων
• Ταύτιση χρωμάτων
ΥΛΙΚΑ:
• 4 καρτέλες/χαρτόνια διαφορετικών χρωμάτων
• 2 Στεφάνια
• 4 κουτιά/ blocks διαφορετικών χρωμάτων
• 2 κουδούνια
ΧΡΗΣΗ:
• Τοποθετούμε το πρώτο στεφάνι στην αρχή και το δεύτερο στο τέλος της διαδρομής. Ανάλογα με τις δυνατότητες των εκπαιδευομένων ορίζεται το πόσο μεγάλη ή μικρή μπορεί να είναι η διαδρομή.
• Μετά το στεφάνι στο τέλος της διαδρομής, τοποθετούμε τα 4 κουτιά/ blocks ή καρτέλες διαφορετικών χρωμάτων και μπροστά από αυτά ένα εμπόδιο ώστε οι παίκτες να μην βλέπουν το μοτίβο των χρωμάτων που έχουμε τοποθετήσει πίσω από αυτό.
ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ:
Ο εκπαιδευτής ενημερώνει τα παιδιά ότι:
1. Πρέπει να δημιουργήσουν μια γραμμή ο ένας πίσω από τον άλλο για να είναι έτοιμοι με τη σειρά να τρέξουν στην καθορισμένη διαδρομή. Ένας εκπαιδευόμενος θα επιλεγεί για να βρίσκεται πίσω από τα εμπόδια ώστε να ελέγχει αν οι επιλογές είναι σωστές.
2. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να τρέξουν τη διαδρομή από το πρώτο στεφάνι στο δεύτερο και να μαντέψουν το μοτίβο χρωμάτων που βρίσκεται πίσω από τα εμπόδια.
3. Τυχαία κάθε μαθητής θα αλλάζει τη θέση των κουτιών/καρτελών μέχρι να ταυτιστούν απόλυτα τα χρώματα με το μοτίβο.
4. Μόλις επιτυγχάνεται η ταύτιση, ο παίκτης που είναι πίσω από τα εμπόδια και ελέγχει, θα χτυπάει το κουδουνάκι και το παιχνίδι τελειώνει. Αλλάζει το μοτίβο και η διασκέδαση συνεχίζεται!
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ:
Μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία ανταγωνιστική δημιουργώντας 2 σειρές με παίκτες και να κερδίζει η ομάδα που θα πετύχει πρώτη την ταύτιση. Ακόμα, θα μπορούσε να γίνει δυσκολότερη η διαδικασία προσθέτοντας επιπλέον στόχους, όπως ισορροπία ή περιορισμό στο χώρο, οπότε θα προσθέταμε στην διαδρομή, εκτός του τρεξίματος, δοκούς ισορροπίας ή ορισμένες διαδρομές ζικ- ζακ κλπ. Τέλος, αντί για χρώματα μπορούμε να βάλουμε φωτογραφίες ζώων, φρούτων, αντικειμένων, αθλημάτων και ό,τι άλλο επιθυμεί να εντάξει ο εκπαιδευτικός στο μάθημά του.
ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:
Αυτό το παιχνίδι παίζεται σε τάξη, αυλή ή ακόμη καλύτερα στο γυμναστήριο του σχολείου, ώστε να υπάρχει άνετος και μεγάλος χώρος. Μπορούμε να συζητήσουμε γενικά για τον αθλητισμό και το πώς βοηθά τον άνθρωπο στην καθημερινότητά του αλλά και για τον υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής. Ακόμα μπορεί να γίνει αναφορά σε μεγάλους αθλητές Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων.
Βιβλιογραφία:
http://www.mednet.gr/archives/2015-6/pdf/732.pdf
Καθηγήτρια ειδικής φυσικής αγωγής
M.Ed. Ειδικής Αγωγής