14-δραστηριοτητεσ-για-παιδια-με-υπο-ευαισθησια-στοματικης-κοιλοτητας

14 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΥΠΟ-ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ

 

Είτε το παιδί σας έχει διαγνωστεί με διαταραχή στοματικής αισθητηριακής επεξεργασίας, είτε έχετε παρατηρήσει ότι αναζητά ή αποφεύγει αισθητηριακά ερεθίσματα είναι σημαντικό να ακολουθήσει μία σειρά δραστηριοτήτων που θα το βοηθήσουν να ελέγξει και να συντονίσει τα αισθητηριακά του επίπεδα (Δείτε τι είναι  διαταραχή στοματικής αισθητηριακής επεξεργασίας στο άρθρο μας ΕΔΩ )

 

Εδώ είναι 14 δραστηριότητες για παιδιά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία, στο σπίτι ή στην τάξη.

Αυτές οι δραστηριότητες θα βοηθήσουν ένα παιδί με υπό- ευαισθησία της στοματικής κοιλότητας καθώς θα μειώσουν την υπέρ-διέγερσή του και την αναζήτηση του για ιδιοδεκτικά ερεθίσματα.

 

1. Σαπουνόφουσκες

2. Σφυρίχτρες

3. Φυσαρμόνικα

4. Μεταφορά βαμβακιού με καλαμάκια

5. Σίτιση διαφορετικών υφών (υγρών, πηκτών, στερεών, κλπ.)

6. Κατάποση διαφορετικών υγρών (νερό, χυμό, smoothies, milkshakes, κλπ)

7. Rocket Rockets από τον Buggy και τον Buddy (https://www.youtube.com/watch?v=BPg-wytFhGg).

8. Μάσημα φυσικής τσίχλας (π.χ. μαστίχας)

9. Μπουρμπουλήθρες με καλαμάκι σε νερό

 

 

10. Φούσκωμα μπαλονιών

 

 

11. Δημιουργία χωνιού από χαρτόνι και φύσημα μπάλας πινγκ – πονγκ μέσα από αυτό

12. Τοποθέτηση ταινίας στο πάτωμα σε ευθείες και ζικ-ζακ γραμμές και φύσημα μπάλας ανάμεσα από αυτές με τη χρήση ενός καλαμακιού

13. Τοποθέτηση σοκοπάστας, πουτίγκας, παγωτού ή κάτι εξίσου νόστιμου γύρω από τα χείλη του παιδιού και γλείψιμο αυτών

 

14. Βαφή με καλαμάκια! Τοποθέτηση νερομπογιάς πάνω σε χαρτόνι και φύσημα αυτής με καλαμάκι προκαλώντας έτσι τη δημιουργία διαφόρων πολύχρωμων σχεδίων

 

Αν και αυτές οι δραστηριότητες παρέχουν σίγουρα κατάλληλη στοματική αισθητηριακή ρύθμιση στα παιδιά με αυτή τη δυσκολία, κάποια άλλα χρειάζονται ένα απτό παιχνίδι που θα μπορούν να το κρατούν μαζί τους ανά πάσα στιγμή και το οποίο θα τους βοηθήσει να παραμείνουν ήρεμα και συγκεντρωμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχει ένα πλήθος τέτοιων αντικειμένων στην αγορά τα οποία χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα για αυτό το σκοπό.

Συμπερασματικά, είτε το παιδί σας έχει διαγνωστεί με διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας είτε εσείς έχετε παρατηρήσει ότι αποφεύγει ή επιδιώκει στοματικά αισθητηριακά ερεθίσματα, αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες στην βελτίωση αισθητηριακών διαταραχών με αποτέλεσμα την ενίσχυση της συγκέντρωσης και της προσοχής.

 

Αυτό το σύνολο των δραστηριοτήτων μπορεί να προσφέρει στα παιδιά ένα διασκεδαστικό και ταυτόχρονα ασφαλή τρόπο μείωσης της αισθητηριακής διέγερσης προωθώντας έτσι την αίσθηση της ηρεμίας αντικαθιστώντας ακατάλληλες συμπεριφορές με κοινωνικά πιο αποδεκτές.

 

 

Πηγή:https://www.merakilane.com

Μετάφραση : Γαυγιωτάκη Ελένη,

Λογοθεραπεύτρια