αισθητηριακη-διαδρομη

«ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ»

 

Στο προηγούμενο άρθρο μας (για να δείτε το άρθρο: “Το αισθητηριακό παιχνίδι και η σημασία του πατήστε εδώ), κάναμε αναφορά και αναλύσαμε το αισθητηριακό παιχνίδι καθώς και τη σημασία του. Θα ορίζαμε λοιπόν το αισθητηριακό παιχνίδι, ως ένα είδος παιχνιδιού και διασκέδασης, στο οποίο τα παιδιά, ανεξαρτήτου ηλικίας και ικανοτήτων, χρησιμοποιούν όλες τους τις αισθήσεις για να παίξουν! Είναι το αυθόρμητο παιχνίδι των παιδιών, αφορά όλες τις αισθήσεις και αποτελεί μια ολοκληρωμένη διαδικασία μάθησης.

Αυτή τη φορά, θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά ένα απολαυστικό αισθητηριακό παιχνίδι που δημιουργήσαμε ως

«ΧΑΚΟΥΝΑ ΜΑΤΑΤΑ».

Το ακόλουθο παιχνίδι δημιουργήθηκε για παιδιά προσχολικής και νηπιακής ηλικίας και κατά τη γνώμη μας, απευθύνεται σε παιδιά από 12 μηνών (με την παρουσία και τη βοήθεια των γονιών τους) έως 100 ετών αφού τα αισθητηριακά παιχνίδια είναι εξίσου διασκεδαστικά για μικρούς και μεγάλους. Επίσης, απευθύνεται σε παιδιά και ενηλίκους ειδικής ανάπτυξης.

Το παιχνίδι που οργανώσαμε ονομάζεται «ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ».

Υλικά:

Xαρτόκουτα

Διάφανες λεκάνες

Μεγάλη πετσέτα

Πανί ή σεντόνι

Αισθητηριακά υλικά:

Χαρτοπόλεμος 

Μακαρόνια

Βαμβάκι

Φακές

Βελουτέ ύφασμα

Χώμα

Αφρός ξυρίσματος

Νερομπαλάκια

Νερό

Φυσικά ο καθένας μπορεί να επιλέξει ποια υλικά θα βάλει και πόσα, καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία αισθητηριακών υλικών. Ενδεικτικά κάποια είναι: φύλλα, λουλούδια, ρύζι, ζάχαρη, κακάο, ζελές.

Στόχοι:

Ενίσχυση αδρής κινητικότητας

Ενίσχυση αισθήσεων

Ενίσχυση φυσικής περιέργειας

Ενίσχυση φαντασίας

Ενίσχυση αυτονομίας

Διασκέδαση, παιχνίδι

 

Τοποθετούμε τα αισθητηριακά υλικά μέσα στις κούτες και στις λεκάνες και φτιάχνουμε τη διαδρομή με την ακόλουθη σειρά: Χαρτοπόλεμος, μακαρόνια, βαμβάκι, φακές, βελουτέ ύφασμα, χώμα, νερομπαλάκια, αφρό ξυρίσματος, νερό. Στο τέλος της διαδρομής καλό είναι να υπάρχει απλωμένη μια μεγάλη πετσέτα για να σκουπίζουμε τα πόδια των παιδιών.

Αφού φτιάξουμε την διαδρομή, την καλύπτουμε με το πανί ή το σεντόνι, μαζεύουμε τα παιδιά γύρω μας και τους λέμε:

«Μαγική διαδρομή θα διασχίσουμε εδώ

και θα φτάσουμε, θα βρούμε

τον κρυμμένο θησαυρό»

 

Η Αισθητηριακή διαδρομή λοιπόν, αποτελούσε το τελευταίο εμπόδιο-στοιχείο

που θα οδηγούσε τα παιδιά στον κρυμμένο θησαυρό.

Αμέσως μετά, σηκώνουμε το πανί και λέμε:

«Ο ένας πίσω από τον άλλο

μπείτε στο λεπτό!

Η μαγική διαδρομή

ξεκινά από εδώ!»

Ένας-ένας ξεκινά να πατά τα αισθητηριακά υλικά και να διασχίζει τη διαδρομή. Κάποιοι περπατούσαν και διέσχιζαν τη διαδρομή ευχάριστα, άλλοι διστακτικά, άλλοι σταματούσαν σε κάποιο υλικό μέχρι να πάνε στο επόμενο.

Εμείς παρατηρήσαμε ότι ένα από τα υλικά που «δυσκόλεψε» πιο πολύ τα παιδιά μέχρι να μπουν και να το πατήσουν ήταν ο αφρός ξυρίσματος, ίσως λόγω της υφής του, γι’ αυτό τον λόγο είναι βοηθητικό να υπάρχει μετά τον αφρό το νερό με σκοπό τα παιδιά να ξεπλένουν τα πόδια τους και να ολοκληρώνουν τη διαδρομή σκουπίζοντάς τα στην πετσέτα.

 

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα τα παιδιά θα κάνουν ξανά και ξανά την «μαγική» διαδρομή γελώντας και απολαμβάνοντας το κάθε υλικό. Αποτελεί ένα από τα παιχνίδια μας που ενθουσίασε πολύ τα παιδιά αλλά και τους γονείς και το πιο βασικό από όλα τους απενοχοποίησε.

 

Συμπερασματικά η αισθητηριακή «ΜΑΓΙΚΗ» διαδρομή αποτελεί ένα παιχνίδι πολύ εύκολο στην οργάνωση και στη δημιουργία του, μπορεί να υλοποιηθεί ακόμα και μέσα στο σπίτι με απλά υλικά και οι γονείς μαζί με τα παιδιά να ζήσουν μια απολαυστική εμπειρία!Επιπροσθέτως, αποτελεί ένα παιχνίδι που μπορεί να υλοποιηθεί σε σχολεία, σε πάρκα, σε δάση, σε χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς.

 

Το σίγουρο είναι ότι είναι ένα παιχνίδι απολαυστικό, διασκεδαστικό και γεμάτο ανακαλύψεις για μικρούς και μεγάλους καθώς όλοι μας μπορούμε να μάθουμε τα πάντα βιωματικά!

 

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί τους,

πατήστε στον σύνδεσμο που ακολουθεί και

θα τις βρείτε στη σελίδα τους στο facebook:

Χακούνα Ματάτα