φτιαξτε-το-τελειο-σνακ-για-το-παιδι-σασ

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ!

 

Τα παιδιά έχουν αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια λόγω της ραγδαίας ανάπτυξής τους. Τα πρόχειρα σνακ, όπως γλυκά και παγωτά δεν είναι κατάλληλα για να δώσουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στα παιδιά και αυξάνουν άμεσα τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη και άλλων ασθενειών στο μέλλον. Τα βασικά χαρακτηριστικά για να φτιάξουμε υγιεινά και θρεπτικά σνακ για παιδιά είναι τα παρακάτω :

Επιλέγουμε τροφές στην απλούστερη μορφή τους και όχι επεξεργασμένες. Αφήνουμε στο ράφι τρόφιμα με άγνωστες λέξεις στην διατροφική ετικέτα.

Επιλέγουμε πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα ζύμωσης ( κεφίρ και γιαούρτι). Παρέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά εποχής. Είναι πιο γευστικά, έχουν λιγότερα φυτοφάρμακα και κοστίζουν λιγότερο από τα φρούτα που δεν είναι εποχής. Μελέτη στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τριών με πέντε μερίδων λαχανικών την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και βοηθά στην πρόσληψη χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις ο διαβήτης και το άσθμα.

Ένα φρούτο με ξηρούς καρπούς αποτελεί ένα τέλειο ενδιάμεσο γεύμα για το σχολείο .

Ακούμε πάντα τις προτιμήσεις των παιδιών. Δεν πιέζουμε και δεν επιβραβεύουμε με φαγητό. Τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται για αυτό γινόμαστε το ζωντανό παράδειγμα με τις διατροφικές επιλογές μας. Συμβουλευόμαστε τον διατροφολόγο μας σε περίπτωση που προβληματιζόμαστε για τη σχέση του παιδιού ή και τη δική μας με το φαγητό.

Οι διατροφικές συνήθειες που αποκτά το παιδί στα πρώτα χρόνια τις ζωής του είναι καθοριστικές τόσο για τη σωστή ανάπτυξή του όσο και για την τρέχουσα και μελλοντική του υγεία.

Τα τέλεια σνακ εκτός από θρεπτικά θα πρέπει να είναι γευστικά, χρωματιστά και νόστιμα έτσι ώστε να μπορούν να καταναλωθούν ευχάριστα και να αποτελέσουν συνήθεια για το παιδί. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ιδιαίτερα σε μικρότερες ηλικίες ο τρόπος παρουσίασης τον γευμάτων. Ένα παιδί που θα δει από μικρό την τροφή του ως παιχνίδι και ως πρόκληση θα είναι στο μέλλον ένας ενήλικας με υγιή σχέση με το φαγητό. Ακολουθούν παραδείγματα με θρεπτικά σνακ παρουσιασμένα με τρόπο κατάλληλο για μικρές ηλικίες.

 

 

Γιαούρτι πλήρες με αποξηραμένα φρούτα και ταχίνι

 

 

Φρούτο εποχής με ξηρούς καρπούς 

 

 

Λαχανικό με τυρί φέτα και παξιμάδι ελαφρώς βρεγμένο και με ελαιόλαδο

 

Τυρί Μυζήθρα ή cottage με παξιμάδι Κρήτης και λαχανικό ( εναλλακτικά προσθέτουμε ντομάτα και κάνουμε κρητικό ντάκο)

 

Φρούτο εποχής με φυστικοβούτυρο φυσικό χωρίς ζάχαρη και προσθήκη ελαίων μαζί με γάλα πλήρες βιολογικό

 

 

Πάμπαλος Περίανδρος, Bsc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και στην παχυσαρκία (ΚΕΑΔΔ)

Προσωπική σελίδα :https://goo.gl/ztYnjw

 

Βιβλιογραφία:

Μπαμπου, Σ., (2015). Διατροφο -ζουζουνίσματα της Σοφίας. Αθήνα: Μεταίχμιο 

Deanne J.(2001). Practitioner skills for eating disorders . Μετάφραση Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών .

Αλεξάνδρα Κ. , Χριστίνα Φ.(2013). Stop στην παιδική παχυσαρκία. Mednutrition publications

Πασχαλέρη, Ε. (2008). Οι συνταγές που άλλαξα (ν). Αθήνα: Φερενίκη