βρισκω-το-αλλο-μου-μισο

ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΟΥ ΜΙΣΟ

 

Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι έκφρασης και επικοινωνίας μέσα από την κίνηση για τον χώρο της τάξης ή της αυλής.

Απευθύνεται σε:

Απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.

 

Στόχοι:

Συγκέντρωση

Παρατηρητικότητα

Μη λεκτική επικοινωνία

Ψυχαγωγία

Ενεργοποίηση σώματος

Εκφραστικότητα

 

Πώς παίζεται:

Στόχος μας είναι να βρούμε το άλλο μας μισό. Εκείνον ή εκείνη δηλαδή που παριστάνει ότι και εμείς.

1.   Χωρίζουμε τους εκπαιδευόμενους σε δυο ομάδες.

2.   Δίνουμε μυστικά ένα θέμα για αυτοσχεδιασμό -στον κάθε έναν διαφορετικό- στους εκπαιδευόμενους της α’ ομάδας και τα ίδια θέματα έπειτα στον κάθε έναν από την ομάδα β’.

Λέμε για παράδειγμα : «εσύ θα παραστήσεις ένα λιοντάρι, στον επόμενο έναν αετό» κτλ. Τα ίδια θέματα δίνονται μυστικά και στα μέλη της ομάδας β’.

3.   Ξεκινάμε λοιπόν και αυτοσχεδιάζοντας, με όποια κίνηση επιθυμεί ο καθένας, παριστάνουμε τα ζώα που μας έχουν δοθεί.

4. Όλοι έχουν το ίδιο θέμα-ζώο με κάποιον άλλο από την ομάδα. Τους λέμε να παρατηρούν και τους υπόλοιπους καθώς θα αυτοσχεδιάζουν, ώστε όταν αντιληφθούν το άλλο τους μισό, αυτόν δηλαδή που παριστάνει το ίδιο ζώο με εκείνους να συναντηθούν και να συνεχίσουν πια ως ζευγάρι.

5.  Όταν συναντηθούν όλα τα ζευγάρια τότε συνεχίζουμε το παιχνίδι όλοι μαζί δρώντας και αντιδρώντας και με τα υπόλοιπα είδη ζώων. Μπορεί οι σκύλοι να τα βάζουν με τις γάτες, οι γάτες να κυνηγούν τα πουλιά και τα λιοντάρια τις γάτες!!!

 

 

Παραλλαγή:

Για το παιχνίδι αυτό μπορούμε να δώσουμε ως θέμα για αυτοσχεδιασμό τα χρώματα. Να περιγράψουν δηλαδή με την κίνησή τους το κόκκινο, το κίτρινο κτλ. Κάποιος για παράδειγμα μπορεί να σχηματίζει μια καρδιά περιγράφοντας το κόκκινο και κάποιος μια φλόγα για το ίδιο ακριβώς χρώμα.

Θέματα για συζήτηση:

Σε αυτό το παιχνίδι χρησιμοποιούμε την κίνηση ως μέσο επικοινωνίας και διάδρασης. Καλλιεργούνται τόσο τα εκφραστικά όσο και τα αντιληπτικά μέσα προκειμένου να επικοινωνήσουμε με τους άλλους μέσα από το σώμα και την έκφραση. Ανακαλύπτουμε τις πολλαπλές δυνατότητες που διαθέτουμε ενώ αναπτύσσεται η πλαστικότητα του σώματος και του προσώπου και επικοινωνούμε στέλνοντας και προσλαμβάνοντας μη λεκτικά μηνύματα.

ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Το παιχνίδι αυτό έχει ως σκοπό τη βελτίωση των κινητικών ικανοτήτων, ενεργοποιεί τη συγκέντρωση, την προσοχή, το σώμα και μπορεί να αξιοποιηθεί ως παιχνίδι ενεργοποίησης στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης στο Δημοτικό.

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Ο εκπαιδευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει την άσκηση αυτή, ώστε να βοηθήσει στην ενεργοποίηση του σώματος (αδρές κινήσεις) και στη βελτίωση της προσοχής. Βοηθά τον εκπαιδευόμενο να παρατηρεί και να περιγράφει εικόνες αλλά και να βιώνει τη χαρά της δημιουργίας!

 

 

ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΖΩΗ

Ηθοποιός, Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού