το-τρενο-γεια-σου

ΤΟ ΤΡΕΝΟ «ΓΕΙΑ ΣΟΥ»

 

Ένα ευχάριστο παιχνίδι αυλής που στοχεύει στη διασκέδαση και στο «δέσιμο» της ομάδας.

Απευθύνεται σε:

Παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.

 

Επιμέρους στόχοι:

Κοινωνικοποίηση

Συνεργασία

Σωματική επαφή

Επικοινωνία

Ψυχαγωγία

Προσανατολισμός στον χώρο

Οριοθέτηση

 

Υλικά:

Κώνοι

 

Χρήση:

Τοποθετούμε τους κώνους στον χώρο μας δημιουργώντας ένα μεγάλο τετράγωνο.

 

Πώς παίζεται:

Ο εκπαιδευτής ενημερώνει τα παιδιά ότι:

1. Το μεγάλο τρένο «Γεια σου» θα ξεκινήσει το ταξίδι του (κάνουν όλοι τον ήχο του τρένου ¨Τσαφ Τσουφ¨).

2. Πρέπει να μπουν όλοι ο ένας πίσω από τον άλλον και να κρατηθούν από την μέση ή από τους ώμους του μπροστινού τους.

3. Ξεκινάει το τρένο. Το παιδί που είναι πρώτο μπορεί να κινείται όπως θέλει στον χώρο (δεξιά- αριστερά- κυκλικά- ζικ ζακ).

4. Όταν ο εκπαιδευτικός σφυρίξει το τρένο σταματά. Τότε όλοι μαζί φωνάζουν «Γεια σου τρένο, Γεια σου! Πώς σε λένε;» και τότε ο μαθητής που είναι πρώτος λέει το όνομα του και όλοι μαζί φωνάζουν «Γεια σου … (όνομα)».

5. Στη συνέχεια το παιδί πάει στο τέλος της γραμμής και ξεκινάει το επόμενο, μέχρι να περάσουν όλα τα παιδιά από την πρώτη θέση και να πουν το όνομά τους.

 

Παραλλαγές:

Μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία πιο δύσκολη χαράζοντας συγκεκριμένη διαδρομή με τους κώνους , ώστε τα παιδιά να είναι οριοθετημένα σε συγκεκριμένο χώρο.

Ακόμα, υπάρχει η δυνατότητα να σπάσουμε το τρένο σε μικρότερα και όταν συναντιούνται μεταξύ τους να κάνουν χειραψία και να λέει «Γεια σου τρένο, Γεια σου! Πως σε λένε;» και τότε το παιδί που είναι πρώτος να λέει το όνομα του και να απαντά «Γεια σου … (όνομα)».

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να αλλάζουμε τις ερωτήσεις, όπως πχ. Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα ή φαγητό κλπ, έτσι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να μάθουμε πολλά για τα παιδιά.

 

Θέματα για συζήτηση:

Αυτό το παιχνίδι σε αυλή ή ακόμη και στο γυμναστήριο του σχολείου λειτουργεί ως μέσω γνωριμίας των μαθητών μεταξύ τους, αλλά και του εκπαιδευτικού με τους μαθητές του. Μέσα από αυτή την διαδικασία μπορούμε να συζητήσουμε με τα παιδιά τρόπους χαιρετισμού στην χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες.

 

 

Παπαπέτρου Μαρουσώ Κλειώ

Καθηγήτρια ειδικής φυσικής αγωγής