ΠΕΡΠΑΤΩ, ΠΕΡΠΑΤΩ… ΑΛΛΑ ΠΟΥ, ΑΛΛΑ ΠΩΣ!!!!!!!
Ένα παιχνίδι σωματικής έκφρασης που καλλιεργεί τη φαντασία και την παρατηρητικότητα μέσα από τον αυτοσχεδιασμό.
Απευθύνεται σε:
Παιχνίδι που απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού, γυμνασίου, σε ενηλίκους καθώς και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής. Μπορεί να γίνει στον χώρο της τάξης αλλά και σε αυλή.
Στόχοι:
• Μνήμη
• Ψυχοκινητική έκφραση
• Συγκέντρωση
• Ψυχαγωγία
• Φαντασία
Πώς παίζεται:
Ξεκινώντας το μάθημα συζητάμε με την ομάδα για τη διαφορετικότητα στην κίνηση του κάθε ανθρώπου. Σκοπός είναι να παρατηρήσουμε το ίδιο μας το σώμα. Αυτό εξαρτάται από την προσωπική κίνηση αλλά και από τον χώρο όπου περπατάμε. Αλλιώς περπατάμε πάνω σε βότσαλα, αλλιώς όταν είμαστε κουρασμένοι και αλλιώς όταν είμαστε χαρούμενοι.
Για αρχή μπορεί ο ίδιος ο εκπαιδευτής να κινηθεί στον χώρο και οι εκπαιδευόμενοι να παρατηρήσουν τις ιδιαίτερότητες της δικής του κίνησης. Τον τρόπο που κινεί τα πόδια και τα χέρια του, τη στάση του σώματος, τον ρυθμό με τον οποίο περπατάει καθώς και την έκφραση του προσώπου του. Μπορούμε να υποθέσουμε ακόμα και το που πηγαίνει και τη διάθεσή του. Ο τρόπος που περπατάμε δείχνει άλλωστε και τη συναισθηματική μας κατάσταση μια δεδομένη στιγμή.
Μετά ζητάμε από την ομάδα ή από κάθε έναν ξεχωριστά να κινηθεί στον χώρο με διαφορετική σύμβαση κάθε φορά. Για παράδειγμα «τώρα παρπατάμε στην άμμο» ή «δείξε μου πως περπατάς όταν είσαι πολύ κουρασμένος».
Οι χώροι και οι τρόποι είναι πολλοί και εξαρτώνται από τις δυνατότητες της ομάδας και από την προσέγγιση του εκπαιδευτή.
Περπατάμε μέσα στη θάλασσα, ξυπόλυτοι σε άμμο που καίει, πάνω σε πάγο, βιαστικοί στον δρόμο γιατί έχουμε αργήσει στο σχολείο, παρπατάμε αστεία κ.α.
Στο τέλος συζητάμε για τις δυνατότητες που έχει το σώμα σε σχέση με την κίνηση σε δοσμένη συνθήκη, τι παρατηρήσαμε, πως αλλάζουν οι ρυθμοί και οι εκφράσεις του προσώπου, τι μας έκανε εντύπωση κτλ. Για παράδειγμα: «Όταν ο Νίκος είναι χαρούμενος πως περπατάει;» «Όταν η Ελένη είναι χαρούμενη περπατάει όπως ο Νίκος;», «Βλέπουμε κάποια διαφορά ή κάποια ομοιότητα;»
Παραλλαγή:
Ο εκπαιδευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει ήχους και μουσική ανάλογα με το δοσμένο θέμα. Για παράδειγμα μπορεί να ζητήσει από τους εκπαιδευόμενους να περπατήσουν αστεία χρησιμοποιώντας μία χαρούμενη μελωδία. Η χρήση μουσικής θα οδηγήσει τους εκπαιδευόμενους να ακολουθήσουν τον ρυθμό της με την ανάλογη κίνηση.
Θέματα για συζήτηση:
Με το παιχνίδι αυτό καλλιεργείται η ψυχοκινητική έκφραση. Οι εκπαιδευόμενοι εξερευνούν τις σωματικές τους δυνατότητες, ελέγχουν τα μέλη τους και ανασύρουν εμπειρίες ή μνήμες ώστε να μπουν στη δοσμένη συνθήκη/ρόλο.
Ο εκπαιδευτής μπορεί να ξεκινήσει με αυτό το παιχνίδι που προτείνεται για ζέσταμα/ενεργοποίηση του σώματος και συγκέντρωσης στα πλαίσια των μαθημάτων της Ευέλικτης Ζώνης και σε ομάδες ενηλίκων στα πλαίσια μαθημάτων υποκριτικής.
Ηθοποιός, Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού