ΤΥΦΛΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ!!!!!

 

Ένα ευχάριστο παιχνίδι συνεργασίας, προσανατολισμού και εμπιστοσύνης, το οποίο γίνεται στο χώρο της τάξης.

Απευθύνεται σε:

Παιδιά δημοτικού, γυμνασίου, σε ενηλίκους καθώς και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.

Στόχοι:

Συνεργασία

Εμπιστοσύνη

Σωματική επαφή

Επικοινωνία

Ψυχαγωγία

Συγκέντρωση

Προσανατολισμός

Πώς παίζεται:

Μπαίνοντας στην τάξη ενημερώνουμε ότι στόχος του παιχνιδιού είναι να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας και να έρθουμε πιο κοντά με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μας.

1. Όλοι μαζί βάζουμε στην άκρη καρέκλες, θρανία ή όποιο άλλο αντικείμενο για να αδειάσουμε το χώρο. Καλό θα είναι να μην υπάρχουν ιδιαίτερα εμπόδια. Να υπάρχει ασφάλεια και να αποφευχθούν οι συγκρούσεις με αντικείμενα στο χώρο.

2. Ο εκπαιδευτής ζητά από την ομάδα να γίνουν ζευγάρια.

3. Τα ζευγάρια ορίζουν ποιος θα είναι ο οδηγός και ποιος ο “τυφλός”.

4. Με ένα μαντήλι δένουμε τα μάτια του ενός. Ο οδηγός καλείται να ακολουθήσει μια ορισμένη διαδρομή με το ζευγάρι του. Η διαδρομή είναι συγκεκριμένη και την καθορίζουμε βάζοντας για παράδειγμα σημάδια στο πάτωμα. π.χ βελάκια με χαρτοταινία ώστε να οδηγήσουμε με ασφάλεια το ζευγάρι μας μέχρι το τέλος της.

5. Ο οδηγός κρατά με προσοχή το ζευγάρι του από το χέρι ή από τη μέση. Έτσι νιώθει ασφάλεια και εμπιστοσύνη δίπλα του και τον καθοδηγεί με οδηγίες όπως: «Προχώρα», «σταμάτα», «ένα βήμα δεξιά», «στρίψε αριστερά» κτλ.

Εξηγούμε στους εκπαιδευόμενους ότι δε μπορούμε να κρατάμε τον οδηγούμενο από σημείο του σώματός του όπου θα τον κάνει να νιώσει δυσφορία. Για παράδειγμα, δεν τον οδηγούμε κρατώντας τον από το κεφάλι (μαλλιά, μύτη κτλ) ή από κάποιο άλλο σημείο που θα τον εμποδίζει στην κίνηση.

Θα πρέπει τα ζευγάρια να είναι σε συνεχή επαφή και να δίνονται οι σωστές οδηγίες για να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής τους με ασφάλεια. Γι’αυτό προχωρούν με αργά βήματα.

Ο οδηγός φροντίζει να μην τρομάξει ο οδηγούμενος αν έρθει σε επαφή με κάποιο εμπόδιο, καθησυχάζοντάς τον, και συνεχίζουν τη διαδρομή.

Αν επαρκεί ο χρόνος και αφού ολοκληρώσουν τις διαδρομές όλα τα ζευγάρια μπορούν να αλλάξουν ρόλους. Τότε θα έχουν όλοι την ευκαιρία να περάσουν τόσο από τη θέση του οδηγού, ο οποίος με υπευθυνότητα θα καθοδηγήσει ένα μέλος της ομάδας το οποίο βασίζεται μόνο σε εκείνον τη δεδομένη στιγμή. Αλλά και από τη θέση του οδηγούμενου που καλείται να εμπιστευτεί τυφλά τον οδηγό του.

Παραλλαγή:

Αν η ομάδα ανταποκρίνεται, ο εκπαιδευτής μπορεί να προτείνει η διαδικασία να γίνει χωρίς να υπάρχει σωματική επαφή μεταξύ των ζευγαριών αλλά από απόσταση και μόνο με οδηγίες όπως: ένα βήμα αριστερά, σταμάτα, στρίψε δεξιά κτλ. Η παραλλαγή είναι ιδανική για ομάδες ενηλίκων ή μαθητών γυμνασίου.

Θέματα για συζήτηση:

Οι εκπαιδευόμενοι μέσα από αυτή τη διαδικασία αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας. Αναλαμβάνουν την ευθύνη να οδηγήσουν με ασφάλεια ένα μέλος της ομάδας τους, προστατεύοντάς το, όταν αυτό βασίζεται εξ ολοκλήρου σε εκείνους. Ακόμη, μαθαίνουν να προσανατολίζονται στο χώρο μέσα από αυτή την άσκηση εμπιστοσύνης.

Οι οδηγούμενοι έχουν την ευκαιρία να νιώσουν ότι μπορούν να αφεθούν και να εμπιστευτούν τον άλλον όταν δεν έχουν τον έλεγχο. Κάτι που συμβαίνει συχνά στην καθημερινότητα όλων! Νιώθουν με τον καιρό όλο και πιο οικεία. Μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα έχοντας λιγότερες αναστολές και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Η άσκηση μπορεί να αξιοποιηθεί από τους εκπαιδευτές Δημοτικού Σχολείου στα πλαίσια των μαθημάτων της Ευέλικτης Ζώνης και σε ομάδες ενηλίκων στα πλαίσια μαθημάτων υποκριτικής.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ!!!

 

ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΖΩΗ

Ηθοποιός, Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού