ωχ-νερο-να-μην-βραχω

ΩΧ… ΝΕΡΟ ΝΑ ΜΗ ΒΡΑΧΩ!

 

Όταν το παιχνίδι και η φαντασία συνδυάζονται με την μάθηση το αποτέλεσμα είναι ευτυχισμένα παιδιά μικρά και “μεγάλα”! Η δραστηριότητα που ακολουθεί εφαρμόστηκε σε Ενηλίκους με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες και πραγματικά τους έκανα χαρούμενους!

 

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Παιδιά προσχολικής ηλικίας, σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και σε άτομα (παιδιά και ενηλίκους) με νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down και Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος.

 

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ:

Συγκέντρωση

Παρατηρητικότητα

Αδρή κινητικότητα

Ισορροπία

Θεατρικότητα

Αναγνώριση χρωμάτων

Οπτικοκινητικός συντονισμός

 

ΥΛΙΚΑ: 

Πολύχρωμα στεφάνια γυμναστικής.

Νεροπίστολα

ΧΡΗΣΗ:

Τοποθετούμε τα στεφάνια στο έδαφος (βλέπε σχήμα 1), σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους, ώστε τα παιδιά να μπορούν να μεταβούν από το ένα στεφάνι στο άλλο. Το τελευταίο στεφάνι που θα επιλέξουν να πατήσουν τα παιδιά πρέπει να έχει το χρώμα που τους έχει υποδείξει ο εκπαιδευτής από την αρχή, π.χ. το κόκκινο.

 

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ: 

Ο εκπαιδευτής ενημερώνει τα παιδιά ότι:

Είναι καλεσμένα σε μία γιορτή και φορούν τα καλά τους ρούχα!

Πρέπει όμως να περάσουν ένα ποταμάκι χωρίς να βραχούν για να φτάσουν στεγνά στην απέναντι όχθη που είναι η γιορτή.

Στη συνέχεια δείχνει ένα στεφάνι με το χρώμα που θέλει να διδάξει λέγοντας πως μόλις πατήσουν στο χρώμα αυτό στο τέλος της διαδρομής θα κάνουν μεγάλη αγκαλιά.

Το κάθε παιδί δεν πρέπει να πατά έξω από τα στεφάνια γιατί … ο εκπαιδευτής μαζί με τον βοηθό του (μαθητή) θα του ρίξουν με το νεροπίστολο και θα βραχεί! Αν συμβεί αυτό επιστρέφει στην αρχή (υποτίθεται για να αλλάξει ρούχα) και ……ξεκινά πάλι!

Όποιο παιδί τερματίσει δίνει το σύνθημα (που έχει οριστεί από τα παιδιά) με τον εκπαιδευτή για να ξεκινήσει το επόμενο παιδί. Όταν και το τελευταίο παιδί φτάσει στο τέλος της διαδρομής φεύγουν όλοι μαζί αγκαλιασμένοι!

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ:

Τα παιδιά μιμούνται τα βατραχάκια και πηδούν από βραχάκι σε βραχάκι (από στεφάνι σε στεφάνι) για να φτάσουν στο τελευταίο βραχάκι που έχουμε ορίσει εμείς (π.χ στο πράσινο στεφάνι). Αν θέλουμε να αυξήσουμε τον βαθμό δυσκολίας μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά κατά τη διάρκεια που πηδούν από στεφάνι σε στεφάνι να πατούν σε στεφάνια με συγκεκριμένο χρώμα (π.χ. πατήστε μόνο στα κόκκινα στεφάνια- βραχάκια για να φτάσετε απέναντι).

 

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:

Αυτό το παιχνίδι στην αυλή λειτουργεί ως αφόρμηση για γενίκευση των χρωμάτων σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Παραδείγματος χάρη, ο εκπαιδευτής ρωτά τους εκπαιδευόμενους ποια φρούτα ή λαχανικά έχουν κόκκινο χρώμα (Στόχος: ταύτιση χρώματος – αντικειμένου).

 

 

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

 

Η δραστηριότητα εφαρμόστηκε σε τμήμα ενηλίκων με νοητική υστέρηση

του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ

«Η ΑΡΓΩ»

 

Δείτε άλλη μία καλοκαιρινή δραστηριότητα εδώ: «ΝΕΡΟ-ΜΠΑΛΑΚΙΑ: ΜΙΑ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ»

 

Βασιλά Ελπίδα         

 Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50

M.Ed. Ειδικής Αγωγής  

   

 Γεωργοβρεττάκου Σταματίνα 

Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50 & ΠΕ01.50

  M.Ed. Παιδαγωγικής ψυχολογίας  

M.Ed. Εκπαίδευσης Ενηλίκων