ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΙΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΠΡΩΙΝΟ ΣΑΝ «ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ»
«Το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας, και το βράδυ σαν ζητιάνος»
Η κατανάλωση πρωινού πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της κάθε ημέρας, κυρίως λόγω της μεγάλης περιόδου νηστείας κατά τη διάρκεια της νύκτας αλλά και για τη διατήρηση της υγείας.Το πιο πάνω γνωμικό δεν είναι τυχαίο, καθώς το πρωινό πρέπει να είναι «Βασιλικό» γιατί τροφοδοτεί τον οργανισμό με ενέργεια και με τα απαραίτητα μακροθρεπτικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος) και μικροθρεπτικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα) συστατικά.
Γιατί το πρωινό είναι απαραίτητο για τα παιδιά μας;
Τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού είναι πολύ σημαντικά για τη υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών που θα επηρεάσουν την μετέπειτα ζωή του. Το υγιεινό πρωινό είναι σημαντικό για την υγεία, ανάπτυξη και ευημερία των παιδιών. Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό συμβάλλει:
• Στη διατήρηση του σωματικού βάρους και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
• Αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης των παιδιών στο σχολείο.
• Ενισχύει τη γνώση και τη μάθηση καθώς αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Παράλληλα, ρυθμίζει:
• την όρεξη,
• τον κορεσμό,
• και τη μέση κατανάλωση ενέργειας κατά το μεσημέρι.
Υπάρχουν ενδείξεις που συσχετίζουν την κατανάλωση υγιεινού πρωινού με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, καρδιαγγειακών και υπέρτασης.
Επομένως, κάθε φορά που εμείς οι γονείς λέμε: «Δεν προλαβαίνω να φτιάξω πρωινό πάρε κάτι από το κυλικείο!», ας σκεφτούμε πώς:
Γονείς – Πώς προωθούν τη λήψη υγιεινού πρωινού;
Οι γονείς, εκτός από το σχολείο και γενικότερα την εκπαίδευση αποτελούν τους φορείς υιοθέτησης σωστής διατροφικής συμπεριφοράς. Οι γονείς που καταναλώνουν υγιεινό πρωινό αποτελούν σημαντικό πρότυπο για τα παιδιά ώστε να υιοθετήσουν τη συμπεριφορά αυτή. Η θετική ενίσχυση από μέρους των γονέων προς τα παιδιά, αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα που ενθαρρύνει τα παιδιά προς την κατεύθυνση αυτή.
Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς για να αποτελέσουμε θετικό πρότυπο για τα παιδιά μας;
1. Ψωνίζουμε κι ετοιμάζουμε μαζί με τα παιδιά μας το πρωινό.
2. Τρώμε μαζί με τα παιδιά μας το πρωινό, αν δεν είναι εφικτό τις καθημερινές το Σαββατοκύριακο.
3. Δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να διαλέξουν το εβδομαδιαίο πρωινό, δίνοντας τους υγιεινές επιλογές!
4. Δημιουργούμε μαζί με τα παιδιά Πίνακα Θετικής Ενίσχυσης και τον κολλάμε στο ψυγείο. Γράφουμε για κάθε μέρα μαζί με τα παιδιά μας το πρωινό που επέλεξαν και επιβραβεύουμε με αστεράκι την κάθε ημέρα που κατανάλωσαν υγιεινό πρωινό. Στο τέλος κάθε εβδομάδας μετράμε πόσα αστεράκια μάζεψαν. Αρχικός στόχος είναι τα 4 αστεράκια, δηλαδή τις 4 μέρες της εβδομάδας να έχουν καταναλώσει υγιεινό πρωινό και τελικός στόχος οι 6 – 7 ημέρες της εβδομάδας.
Δημιουργούμε εικονικά ελκυστικά πρωινά: π.χ. σάντουιτς ανθρωπάκια ή αστεράκια, ελκυστικά ποτήρια και μπολ με παιδικούς ήρωες κλπ. Καλό θα είναι όταν θα φτιάχνετε το εβδομαδιαίο πρωινό με τα παιδιά σας, να έχετε τοποθετημένες τις επιλογές ήδη στα δελεαστικά ποτήρια και μπολ πάνω στο τραπέζι και να τους παροτρύνεται να τα δοκιμάσουν και να αποφασίσουν τα ίδια τι τους αρέσει και τι όχι.
Και μην ξεχνάτε καλό είναι όσο πιο συχνά μπορούμε ας τρώμε πρωινό μαζί με τα παιδιά μας! Έτσι χτίζουμε σωστές διατροφικές συνήθειες!
Βιβλιογραφία:
Carlo Agostoni&FurioBrighenti (2010), “Dietary Choices for Breakfast in Children and Adolescents”, Pages 120-128
Mameli C, Galli E, Dilillo D, Alemanno A, Catalani L, Cau S, Fransos L, Lucidi F, Macrì A, Marconi P, Mostaccio A, Presti G, Rovera G, Rotilio G, Rubeo M, Tisiot C, Zuccotti G.(2014) “Psychosocial, behavioural, pedagogical, and nutritional proposals about how to encourage eating a healthy breakfast”, Ital J Pediatr.
Peter G. Williams(2014)“The Benefits of Breakfast Cereal Consumption: A Systematic Review of the Evidence Base”
Raaijmakers LG1, Bessems KM, Kremers SP, van Assema P (2010) “Breakfast consumption among children and adolescents in the Netherlands” ,Eur J Public Health.
Ruxton CH1, Kirk TR. (1997) “Breakfast: a review of associations with measures of dietary intake, physiology and biochemistry” , Br J Nutr.
Δείτε επίσης: ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ;
Κασή Μαργαρίτα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος