οταν-τα-ζωα-συναντουν-τισ-αποκριεσ

ΟΤΑΝ ΤΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ… ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ!

 

Αυτές τις μέρες των Αποκρεών σκεφτήκαμε να μάθουμε με τα Μεγάλα μας Παιδιά για τα ζώα της ζούγκλας αξιοποιώντας… Τι άλλο; Τη μουσική, τον χορό και το παραμύθι!!!

Απευθύνεται σε:

Παιδιά προσχολικής ηλικίας, παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, παιδιά όλων των βαθμίδων της Ειδικής Αγωγής και Ενηλίκους.

Στόχοι:

Οπτική αντίληψη

Ακουστική αντίληψη

Προσοχή

Μνήμη

Λεπτή κινητικότητα

Αδρή κινητικότητα

Δραματοποίηση

Μουσικοκινητική δεξιότητα

Προμαθηματικές έννοιες

Λογικομαθηματική ικανότητα

Εμπλουτισμό λόγου

Προαναγνωστική ικανότητα –γραφή

Κοινωνικοποίηση

Ανάλογα με το δυναμικό της ομάδες σας μπορείτε να προσαρμόσετε τις δραστηριότητες.

1η δραστηριότητα

Στόχος: Να περιγράφουν τα βασικά χαρακτηριστικά της ζούγκλας.

Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες (προτζέκτορας) δείξαμε στα παιδιά μας εικόνα της ζούγκλας, ενώ παράλληλα ακούγονταν ήχοι των ζώων. Τα ρωτήσαμε:

Τι βλέπουν στην εικόνα;

Αν γνωρίζουν πως λέγεται;

Τι καιρό έχει εκεί;

Στόχος: Να αναγνωρίζουν τα βασικά ζώα της ζούγκλας και τα βασικά τους χαρακτηριστικά (χρώμα, μέγεθος, τι τρώνε).

Τους ενημερώσαμε πως θα δούμε κάποια ζώα της ζούγκλας και θα μάθουμε πράγματα για αυτά και όποια τους αρέσουν θα φτιάξουμε τις στολές και θα ντυθούμε τις Απόκριες.

Αρχικά δείξαμε ένα, ένα τα ζώα ( λιοντάρι, τίγρης, ελέφαντας, καμηλοπάρδαλη, πίθηκος κ.λ.π.). Αναγνωρίσαμε το χρώμα, το μέγεθος, πού ζουν (στη γη, στα δέντρα), τι τους αρέσει να τρώνε.

 

Αρχικά, δείξαμε κάθε ζώο μόνο του
Στη συνέχεια, δείξαμε όλα τα ζώα της ζούγκλας μαζί

2η δραστηριότητα

Στόχος: Να ονομάζουν, να διακρίνουν και να ομαδοποιούν τα ζώα με βάση κάποιο χαρακτηριστικό (αξιοποιώντας τις προμαθηματικές έννοιες (πάνω, κάτω).

Ενημερώνουμε τους μαθητές πως θα παίξουμε ένα παιχνίδι. Αφού κόψαμε τις φωτογραφίες των ζώων (σε πραγματικό μέγεθος), χωρίστηκαν ανά δυο και κλήθηκαν να σηκώσουν την κάρτα που τους ζητούσαμε λέγοντάς τους, το όνομα, το χρώμα, το μέγεθος, αν περπατούν ή αν σέρνονται, τι τρώνε κ.λ.π. Οι οδηγίες (διαβαθμισμένης δυσκολίας) ήταν:

Ποιος θα σηκώσει το λιοντάρι;

Σηκώστε το ζώο που έχει χρώμα καφέ.

Σηκώστε το πιο μεγάλο ζώο ή το πιο μικρό.

Επιλέξτε όλα τα ζώα που περπατούν και σηκώστε τα.

Ποιο ζώο είναι πάνω σε δέντρο;

Ποιο ζώο τρέχει κάτω στο έδαφος;

Επιλέξτε όλα τα ζώα που τρώνε κρέας ή φυτά και σηκώστε τα.

Ποιο ζώο τρώει μπανάνες;
Ποιος θα σηκώσει το λιοντάρι;

 

Σηκώστε το πιο μεγάλο ζώο!

Οφείλεται να επισημανθεί πως εφόσον όλοι ήταν σε θέση να ονομάζουν τα ζώα, πηγαίναμε σε μεγαλύτερου βαθμού δυσκολίας ερώτηση. Σε κάθε προσπάθεια των ομάδων χειροκροτούσαμε και τους δυο τονίζοντας πως μετρά η προσπάθεια.

Έπειτα κολλήσαμε τις φωτογραφίες των ζώων σε πλαστικοποιημένη φωτογραφία της ζούγκλας αξιοποιώντας τις έννοιες πάνω – κάτω, πίσω – μπροστά (π.χ. Πού θα κολλήσουμε την μαϊμού, πάνω στο δέντρο ή κάτω;). Τέλος, τα μετρήσαμε.

3η δραστηριότητα

Στόχος: Ακουστική διάκριση ήχων με τα ζώα της ζούγκλας και οπτική διάκριση ζώων σε βίντεο από την ταινία «Ο βασιλιάς των ζώων»

Τα παιδιά άκουσαν ήχους με τα ζώα της ζούγκλας που διάλεξαν να ντυθούν τις Απόκριες. Καθένα έπρεπε να σηκωθεί όρθιο και να φωνάξει το όνομα του ζώου που διάλεξε μόλις άκουγε τον ήχο του.

Ακούστε τον ήχο του Λιονταριού εδώ

Ακούστε τον ήχο της Τίγρης εδώ

Ακούστε τον ήχο της Μαϊμούς εδώ

Ακούστε τον ήχο του Παπαγάλου εδώ

Έπειτα είδαν το βίντεο «Ο κύκλος της ζωής», έχοντας ενημερώσει πως θα τους ρωτήσουμε ποια ζώα είδαν.

 

4η δραστηριότητα

Στόχος: Να κυκλώσουν και να γράψουν τα γράμματα που γνωρίζουν στις λέξεις των ζώων. Να γράψουν μία πρόταση με το ζώο που διάλεξαν.

Δίνουμε στα παιδιά την φωτογραφία και τη λέξη του ζώου που διάλεξαν (όσα γνωρίζουν γραφή παίρνουν μόνο τη φωτογραφία). Κυκλώνουν τα γράμματα που γνωρίζουν, στη συνέχεια τα σχηματίζουμε με το δάχτυλό μας στην πλάτη τους κι εκείνα στην άμμο με το δάχτυλό τους κι έπειτα στο χαρτί.

Τα παιδιά που γνωρίζουν γραφή, γράφουν πρώτα τη λέξη. Αφού συζητήσουμε μαζί τους τι θέλουν να γράψουν για το ζώο (π.χ. τι τρώει;) και απαντώντας στις ερωτήσεις: Ποιος; Τι κάνει; Τι;, τα παιδιά γράφουν την πρόταση.

 

5η δραστηριότητα

Δημιουργήσαμε ένα παραμύθι αξιοποιώντας τα ζώα που επέλεξαν τα παιδιά. Το παραμύθι παρουσιάστηκε ως ηχοϊστορία και έγινε χρήση των μασκών που κατασκευάσαμε με τα μεγάλα μας παιδιά!

Για να δείτε τη δραστηριότητα για την κατασκευή των μασκών πατήστε εδ’ω

Λίγα λόγια για τις ΗΧΟΪΣΤΟΡΙΕΣ..

Η ηχοϊστορία είναι η ηχητική αναπαράσταση ενός παραμυθιού. Δημιουργούμε ήχους με τη φωνή, το σώμα μας, τα μουσικά όργανα αλλά και οποιαδήποτε ηχογόνα αντικείμενα (ότι παράγει ήχο, όπως μπουκάλια), για να αποδώσουμε ηχητικά όσα συμβαίνουν στην ιστορία.

Για να δείτε την ηχοϊστορία μας πατήστε εδώ.

6η δραστηριότητα

Τραγούδι

Ενημερώσαμε τα μεγάλα μας παιδιά πως θα φτιάξουμε ένα τραγούδι με τα ζώα που επέλεξαν ώστε να το χορέψουμε τις Απόκριες. Τους ζητήσαμε να μας πουν τι τους αρέσει από το ζώο που διάλεξαν και δημιουργήσαμε το τραγούδι.

Ντυθήκαμε, βαφτήκαμε, χορέψαμε και τραγουδήσαμε το τραγούδι: «Απόκριες στη Ζούγκλα».

Για να δείτε το τραγούδι μας πατήστε εδώ.

7η δραστηριότητα

Έβδομη και καλύτερη δραστηριότητα η επίσκεψη στο ζωολογικό κήπο. Τα παιδιά περίμεναν με χαρά στη σειρά για να πάρουν το εισιτήριό τους (κοινωνική συμπεριφορά) και είδαν από κοντά τα ζώα της ζούγκλας και όχι μόνο!

Οι παραπάνω δραστηριότητες είχαν ως στόχο τα παιδιά μας να μάθουν για τα ζώα με έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Νομίζουμε πως τα καταφέραμε… Εσείς;

 

Βασιλά Ελπίδα

 Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50

M.Ed. Ειδικής Αγωγής  

   

 Γεωργοβρεττάκου Σταματίνα 

Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50 & ΠΕ01.50

  M.Ed. Παιδαγωγικής ψυχολογίας  

M.Ed. Εκπαίδευσης Ενηλίκων