ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ, ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΝΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ
ISSN: 2241-6781 ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΝΕΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ” 27ο Τεύχος Νοέμβριος 2021
Περίληψη
Σκοπός του άρθρου είναι μέσα από τη βιβλιογραφική έρευνα, να διερευνηθούν οι αιτίες και οι τρόποι αντιμετώπισης ενός σύγχρονου φαινομένου. Οι συμμορίες των ανηλίκων, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αυξάνονται ανησυχητικά. Η λειτουργία της οικογένειας, το σχολικό πλαίσιο αλλά και κοινωνικοί παράγοντες ευθύνονται για την εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών. Η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, η εφαρμογή αποτελεσματικών πρακτικών στα σχολεία αλλά και η καταπολέμηση των παθογενειών της κοινωνίας φαίνεται ότι είναι δυνατόν να οδηγήσουν στην καταπολέμηση του φαινομένου.
Λέξεις-Κλειδιά: παραβατικότητα, συμμορίες ανηλίκων
Εισαγωγή
Είναι γνωστό, ότι τα τελευταία χρόνια οι βίαιες συμπεριφορές των νέων έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, από το 1999 έως το
2003, οι ανήλικοι που είχαν συλληφθεί για διάφορα εγκλήματα ήταν ηλικίας 13 έως 17 ετών, ενώ συμμορίες ανηλίκων φαίνεται ότι εμφανίζονταν μόνο στα μεγάλα αστικάκέντρα. Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης (Χατζηγεωργίου, 2006) σε 305 μαθητές μέσης εκπαίδευσης, φάνηκε ότι το 10,9% των μαθητών συμμετείχε σε εφηβική συμμορία, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών 74,3% δήλωσε ότι γνώριζε την ύπαρξη αυτών των συμμοριών.
Τα επόμενα χρόνια η παραβατική συμπεριφορά των ανηλίκων, τόσο στις Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Ελλάδα φαίνεται να αυξάνεται δραματικά και μάλιστα να αποκτά μόνιμο και συστηματικό χαρακτήρα. Τα φαινόμενα των συμμοριών ανηλίκων αυξάνονται και εντάσσονται σε μία γενικότερη κουλτούρα του δρόμου, που σκοπό έχει να εναντιωθεί στην πειθαρχία των κανόνων της κοινωνίας (Σκότης, 2005).
Το 2009 ως το 2010, φάνηκε να υπάρχει αύξηση της παραβατικής συμπεριφοράς από ανηλίκους και μάλιστα το ηλικιακό όριο έπεσε ακόμη και κάτω από τα 10 έτη. Σε ανάλογη έρευνα (Κουράκης, 2010), σε 5.000 μαθητές φαίνεται ότι το 34% των μαθητών βίωσαν συμπλοκές, το 30% κλοπές αντικειμένων μαθητών, ενώ το 20% των παιδιών δήλωσε ότι δέχτηκε επίθεση από αντίπαλη συμμορία. Το 72% της παρέας αντέδρασε με έντονη λογομαχία, το 56% με συμπλοκή, ενώ το 38% με απειλές.
Λόγω των ανησυχητικών αυτών δεδομένων, στην παρούσα εισήγησή μας, θεωρούμε απαραίτητο να προσεγγίσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε την έννοια των συμμοριών ανηλίκων. Στη συνέχεια, θα αναφερθούμε στα αίτια και θα προτείνουμε λύσεις, έτσι ώστε να υπάρξει μία σειρά από δράσεις και μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν στην πρόληψη, η οποία λειτουργεί και πιο αποτελεσματικά σε σχέση με την καταστολή.
Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδω: ΑΝΟΙΓΜΑ/ΛΗΨΗ
Βολακάκη Μαρία, Φιλόλογος, M.Ed. Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων
Γεωργοβρεττάκου Σταματίνα, Φιλόλογος-Θεολόγος,
M.Ed.Σχολική Ψυχολογία-Εκπαίδευση Ενηλίκων
Δείτε επίσης: ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ