στοχευοντασ-τισ-εικονεσ-κατακτωντ

«ΣΤΟΧΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ»

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΩΝΗΜΑΤΟΣ-ΣΤΟΧΟΥ ΣΕ ΛΕΞΕΙΣ ΔΙΣΥΛΛΑΒΕΣ, ΤΡΙΣΥΛΛΑΒΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΣΥΛΛΑΒΕΣ ΣΕ ΑΡΧΙΚΗ ΘΕΣΗ

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στις αρθρωτικές και φωνολογικές διαταραχές, στις ηλικίες κατάκτησης των φωνημάτων και στα στάδια κατάκτησης τους. Στο παρόν άρθρο θα παρουσιαστούν δραστηριότητες που αφορούν στην κατάκτηση του φωνήματος που δυσκολεύεται να εκφέρει το παιδί, σε λέξεις δισύλλαβες, τρισύλλαβες και πολυσύλλαβες σε αρχική θέση.

Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί αντικαθιστά το φώνημα «σ» με το φώνημα «θ» είναι απαραίτητη η ακριβής ακολουθία ορισμένων βημάτων με σκοπό την κατάκτηση του φωνήματος «σ» και την εισαγωγή του στον αυθόρμητο λόγο.

Πιο συγκεκριμένα, εφόσον το παιδί έχει κατακτήσει την ακουστική διάκριση των δύο φωνημάτων, τη σωστή τοποθέτηση των αρθρωτών για την ορθή παραγωγή αυτού και την παραγωγή του σε επίπεδο συλλαβών έπεται η παραγωγή του σε επίπεδο δισύλλαβων, τρισύλλαβων και πολυσύλλαβων λέξεων σε αρχική θέση.

1η δραστηριότητα-«μπάσκετ»

Παίρνουμε χοντρό χαρτόνι και το κόβουμε σε 3 μεγάλα τετράγωνα κομμάτια. Ύστερα κολλάμε 1 πλαστικό ή χάρτινο ποτήρι στο μέσο του κάθε χαρτονιού. Γύρω από το πρώτο ποτήρι και πάνω στο πρώτο χαρτόνι, που έχουμε κόψει, τοποθετούμε εικόνες που αντιστοιχούν σε δισύλλαβες λέξεις σε αρχική θέση του φωνήματος-στόχου.

Έπειτα στο δεύτερο χαρτόνι τοποθετούμε εικόνες που αντιστοιχούν σε λέξεις τρισύλλαβες σε αρχική θέση και στο τελευταίο και τρίτο σε σειρά χαρτόνι, εικόνες που αντιστοιχούν σε λέξεις πολυσύλλαβες σε αρχική θέση. Στην προκειμένη περίπτωση θέτουμε ότι το φώνημα-στόχος είναι το φώνημα «σ».

Στη συνέχεια τοποθετούμε αυτά τα 3 χαρτόνια στον τοίχο. Το παιδί καλείται να στοχεύσει στο πρώτο χαρτόνι που πάνω του θα υπάρχουν εικόνες που αντιστοιχούν σε λέξεις δισύλλαβες σε αρχική θέση. Αφού εκφέρει τη λέξη μιας εικόνας, να πετάξει ένα μπαλάκι μέσα στο ποτήρι.

Αφού έχει εκφέρει τις λέξεις που αντιστοιχούν στις εικόνες του πρώτου χαρτονιού με επιτυχία 80% προχωράει στο επόμενο χαρτόνι. Πάνω του έχουν τοποθετηθεί εικόνες που αντιστοιχούν σε τρισύλλαβες λέξεις σε αρχική θέση. Όταν κατακτήσει και αυτόν τον στόχο με ποσοστό επιτυχίας 80% και άνω, ακολουθεί το τρίτο χαρτόνι.  Εκεί  ολοκληρώνεται αυτή η δραστηριότητα.

Πίνακας με Δισύλλαβες λέξεις
3 πίνακες αυξανόμενης δυσκολίας

 

2η δραστηριότητα-«μπόουλινγκ»

Παίρνουμε τις εικόνες που αντιστοιχούν σε λέξεις δισύλλαβες, τρισύλλαβες και πολυσύλλαβες σε αρχική θέση του φωνήματος στόχου και τις κολλάμε πάνω σε τουβλάκια. Αφού έχουμε τοποθετήσει τα τουβλάκια σε θέση μπόουλινγκ, καλούμε το παιδί με μία μικρή μπαλίτσα να ρίξει όσα περισσότερα τουβλάκια μπορεί.

Ύστερα εκφέρει τις εικόνες που αντιστοιχούν στα τουβλάκια που έριξε. Η δραστηριότητα αυτή ξεκινάει με λέξεις δισύλλαβες. Συνεχίζεται με λέξεις τρισύλλαβες και ολοκληρώνεται με τις πολυσύλλαβες λέξεις. Για την συνέχιση του επόμενου στόχου κρίνεται απαραίτητη η ολοκλήρωση του προηγούμενου με ποσοστό επιτυχίας 80% και άνω.

Αντί για τουβλάκια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύλινα μανταλάκια τα οποία θα έχουμε τοποθετήσει ανάποδα με σκοπό να στερεωθούν και με αυτά θα έχουμε πιάσει μία-μία τις εικόνες.

 

3η δραστηριότητα-«βελάκια»

Τοποθετούμε εικόνες πάνω σε ένα στόχο. Το παιδί καλείται να σημαδεύσει με βελάκια τις εικόνες. Κάθε φορά που στοχεύει μία εικόνα, εκφέρει και τη λέξη που αντιστοιχεί σε αυτή. Η δραστηριότητα αυτή εξίσου ξεκινάει με λέξεις δισύλλαβες. Συνεχίζεται με λέξεις τρισύλλαβες.  Ολοκληρώνεται με τις πολυσύλλαβες λέξεις. Για την συνέχιση του επόμενου στόχου κρίνεται απαραίτητη η ολοκλήρωση του προηγούμενου με ποσοστό επιτυχίας 80% και άνω.

Οι παραπάνω δραστηριότητες μπορούν να πραγματοποιηθούν και με το φώνημα να βρίσκεται σε μεσαία ή τελική θέση με λέξεις δισύλλαβες, τρισύλλαβες και πολυσύλλαβες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΟΡΟΣΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 6 ΕΤΩΝ

Γαυγιωτάκη Ελένη,

Λογοθεραπεύτρια