ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΦΡΟΥΤΑ ΕΚ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας

Η ζωγραφική εκ του φυσικού μπορεί να είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για όλους, μικρούς και μεγάλους, με διαφορετικές προκλήσεις ανάλογα την ηλικία και το επίπεδο δυσκολίας του θέματος που επιλέγουμε να ζωγραφίσουμε.

Τα φρούτα είναι μία καλή επιλογή για τα παιδιά, ώστε να ξεκινήσουν την παρατήρηση πραγματικών αντικειμένων και να προσπαθήσουν να τα αποτυπώσουν στο χαρτί τους: Βρίσκονται εύκολα στο σπίτι μας, έχουν ζωηρά χρώματα και συνήθως τυπικά σχήματα (κύκλο, οβάλ, μισοφέγγαρο), ενώ μετά το τέλος της ζωγραφικής μπορούμε να τα δοκιμάσουμε!!

Φυσικά δε στοχεύουμε σε ένα τέλεια ρεαλιστικό αποτέλεσμα, αλλά σε ένα σχέδιο που θα συνδυάζει στοιχεία της πραγματικότητας με στοιχεία της φαντασίας και της αισθητικής των παιδιών, κάτι που θα κάνει το έργο, μοναδικό!

ΣΤΟΧΟΙ:

Ανάπτυξη της ικανότητας παρατήρησης: Εξάσκηση στην παρατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και του κόσμου γύρω μας! Παρατηρούμε τα αντικείμενα που ζωγραφίζουμε με προσοχή και δίνουμε βάση στις λεπτομέρειες, τα χρώματα, τη μορφή, το σχήμα, τον όγκο.

Ανάπτυξη αισθητικής και συνθετικής ικανότητας: Πειραματιζόμαστε με τη χρήση των χρωμάτων, το συνδυασμό των σχημάτων, την αναπαράσταση αντικειμένων, επιδιώκοντας ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Παρατηρούμε ότι τα φρούτα μας θυμίζουν απλά σχήματα, τα οποία συνδυάζουμε στη ζωγραφική μας.

Εκμάθηση των φρούτων: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για να μάθουν τα παιδιά τα διάφορα φρούτα, τα χρώματά τους, το σχήμα τους, την εποχή που ευδοκιμούν κλπ.

Εξάσκηση στα γεωμετρικά σχήματα: ζωγραφίζουμε τα φρούτα μας, αναγνωρίζοντας ότι το σχήμα τους μοιάζει με βασικά γεωμετρικά σχήματα: κύκλους, τρίγωνα, οβάλ κλπ.

Ανάπτυξη των δεξιοτήτων λεπτής κινητικότητας και οπτικοκινητικού συντονισμού: Στη ζωγραφική εκ του φυσικού, προσπαθούμε να αποδώσουμε λεπτομέρειες για την απόδοση τις πραγματικότητας, εξασκώντας ιδιαίτερα το χέρι μας αλλά και το συντονισμό χεριού-ματιού.

Στολισμός του χώρου μας με τα δικά μας έργα! Μία σύνθεση φρούτων είναι πάντα μία πολύ καλή ιδέα για στολισμό της κουζίνας μας!

ΥΛΙΚΑ:

Χαρτί ζωγραφικής, μολύβι, λαδοπαστέλ, ξυλομπογιές ή τέμπερες.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Διαλέγουμε τα φρούτα που θέλουμε να ζωγραφίσουμε και τα τοποθετούμε μπροστά από τη ζωγραφική επιφάνεια, σε σημείο που μπορούμε να τα παρατηρούμε καλά. Δίνουμε σημασία στο συνδυασμό των χρωμάτων και στο φόντο που έχουμε πίσω από τα φρούτα μας. Μπορείτε να επιλέξετε ένα μόνο φρούτο ή να φτιάξετε μία σύνθεση με πολλά διαφορετικά φρούτα.

Σκίτσο: Με μολύβι σχεδιάζουμε το περίγραμμα των φρούτων στο χαρτί μας. Ξεκινάμε με απλές γραμμές και σχήματα, π.χ. μπορείτε να ξεκινήσετε με έναν κύκλο για ένα μήλο ή ένα οβάλ για ένα αχλάδι.

Χρώματα: Τοποθετούμε χρώματα της επιλογής μας, με στόχο να φαίνονται τα φρούτα μας πραγματικά. Κάνουμε αναμείξεις και προσπαθούμε να πετύχουμε διαφορετικές αποχρώσεις. Άλλωστε αν παρατηρήσουμε καλά, θα δούμε ότι κανένα φρούτο δεν έχει μόνο μία απόχρωση!

Μπορούμε να προσθέσουμε λεπτομέρειες όπως σκιές και φωτεινά σημεία για να δώσουμε βάθος και όγκο στη ζωγραφιά μας.

Φόντο: Παράλληλα δημιουργούμε το φόντο γύρω και πίσω από τα φρούτα μας. Μπορεί να είναι πραγματικό (κάτι που βλέπουμε όντως πίσω τους) ή φανταστικό. Ποια είναι η αγαπημένη σας τοποθεσία για να τοποθετήσετε τα φρούτα σας; Ένα πικνίκ στο πάρκο, ένα καλάθι με φρούτα, ή ακόμα και ένα δέντρο φρούτων;

Συμβουλή! Συνδυάζουμε τη δραστηριότητα με παρατήρηση έργων τέχνης διάσημων καλλιτεχνών με θέμα τα φρούτα! Μπορούμε να διαλέξουμε διαφορετικές αποδόσεις (ρεαλιστικές, αφαιρετικές) για να κατανοήσουμε την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητα του κάθε ζωγράφου.

Καλή διασκέδαση!

 

Δείτε επίσης: ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΤΗ ΒΡΟΧΗ!

 

Ιωάννα Γράψα, Δασκάλα Εικαστικών