ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΒΑΦΤΙΣΤΗΡΙΑ!

Αγαπημένoι μας νονοί και νονές, ξέρουμε πόσο πολύ αγαπάτε τα βαφτιστήρια σας και θέλετε να προσφέρετε το καλύτερο σε αυτά. Σε κάθε γιορτή αναζητάτε το καλύτερο που θα κάνει τα προσωπάκια τους να λάμψουν από χαρά!

Τι θα λέγατε να αφιερώσετε λίγα λεπτά από τον προσωπικό σας χρόνο, ώστε να φτιάξετε μία χειροποίητη κάρτα που να ταιριάζει στην προσωπικότητα του μικρού σας ζουζουνιού; Αν το καθιερώσετε, πιστέψτε μας, θα την περιμένει κάθε φορά με πολλή αγωνία και χαρά!

Στις μικρές ηλικίες, που ακόμα δεν γνωρίζουν να διαβάζουν, πέρα από τις ευχές που θα γράψετε θα είναι πιο συναρπαστικό για αυτά η κάρτα να περιλαμβάνει και μια δραστηριότητα! Πώς σας φαίνεται η ιδέα;

Για τα μωράκια βαφτιστήρια:

1) Επιλέξτε ένα χοντρό χαρτόνι της αρεσκείας σας, το οποίο θα τσακίσετε στη μέση, ώστε να πάρει τη μορφή κάρτας. Χρωματίστε, ζωγραφίστε και γύρω γύρω κάντε τρυπούλες, ώστε να μπορείτε να περάσετε κουδουνάκια, κορδελίτσες, χρωματιστές ζελατίνες και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, που θα δίνει ένα οπτικό, ακουστικό ή απτικό ερέθισμα! Γράψτε μέσα τις ευχές σας με χρώματα και… χρόνια του πολλά! Μη σας ανησυχούν οι ατέλειες, δεν θα τις προσέξει και σίγουρα θα του αρέσει περισσότερο από μία τυπική κάρτα!

* Δεν ξεχνάμε, δίνουμε στα μικρά μας να επεξεργαστούν τις κάρτες πάντα με επίβλεψη! Ευκαιρία να παίξετε μαζί!

Για τα βαφτιστήρια προσχολικής ηλικίας:

2) Το χαρτόνι που θα επιλέξετε για την κάρτα σας μπορείτε να το ντύσετε με υλικά όπως τσόχα, βελούδο, χρυσόσκονη κτλ. να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές υφές και αν δεν είστε καλοί στη ζωγραφική μην ανησυχείτε ! Εκτυπώστε το σχήμα που σας αρέσει π.χ. για το Πάσχα ένα κουνελάκι, κολλήστε το στο εξώφυλλο και προσθέστε πλαστικά ματάκια, κόψτε καρότο από τσόχα και κολλήστε αυτάκια από ροζ χαρτόνι. Ανάλογα με το σχέδιο αξιοποιήστε υλικά χειροτεχνίας, όπως κουμπιά, πούπουλα, αυτοκόλλητα τρισδιάστατα ό,τι υπάρχει διαθέσιμο στο συρτάρι σας και αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη!

Στο εσωτερικό της κάρτας εκτός από τις ευχές σας επιφυλάξτε μία έκπληξη για το βαφτιστήρι σας. Φτιάξτε ένα παιχνίδι εποχιακό ή κάτι που ξέρετε ό,τι του αρέσει. Στο παράδειγμά μας εκτυπώσαμε κοτούλες με ένα λαβύρινθο και απέναντι κολλήσαμε χρωματιστά αυγά από τσόχα. Το παιδί θα ακολουθήσει τη διαδρομή, θα βρει ποιο αυγό αντιστοιχεί σε κάθε κότα και θα τη χρωματίσει αντίστοιχα!

Μία άλλη ιδέα θα ήταν να κολλήσετε σε σχήμα τρίλιζας μικρά χρωματιστά ξυλάκια και στα κενά να βάλετε μικρά κομματάκια Velcro. Κόψτε, ανάλογα το θέμα σας, 5 κόκκινα αυγουλάκια και 5 κίτρινα αν είναι Πάσχα, 5 πράσινα και 5 λευκά δεντράκια για τα Χριστούγεννα ή 5 χρυσά και 5 κόκκινα στρογγυλά σχήματα κτλ. Μην ξεχάσετε να κολλήσετε και πίσω από αυτά Velcro και …..είστε έτοιμοι να παίξετε με το βαφτιστήρι σας πολλές φορές τρίλιζα…. Καλή διασκέδαση!

Αν σας αρέσει η γραφή μπορείτε να γράψετε και ένα μικρό παραμυθάκι που θα χωράει στις 2 σελίδες της κάρτας σας και θα το διακοσμήσετε ανάλογα. Πού ξέρετε; Μπορεί να του αρέσει τόσο και να θέλει να το ακούει πριν κοιμηθεί!

Για τα βαφτιστήρια σχολικής ηλικίας:

3) Σε αυτή την ηλικία οι επιλογές είναι περισσότερες, αφού τα παιδιά ξέρουν να γράφουν, να διαβάζουν και έχουν περισσότερα ενδιαφέροντα. Φυσικά και εδώ μπορείτε να φτιάξετε ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι, όπως ένα δύσκολο λαβύρινθο, να τυπώσετε ένα σχέδιο τύπου ενώνω τις τελείες κ.α. Μπορείτε όμως να γράψετε αινίγματα, να φτιάξετε και μία ακροστιχίδα, ένα σταυρόλεξο, ένα κουίζ γνώσεων σχετικά με τα ενδιαφέροντά του ( αθλητισμός, τέχνη, ιστορία, αυτοκίνητα κτλ) και αν δεν έχετε έμπνευση μπορείτε να βρείτε πολλά στο διαδίκτυο. Ακόμα, γράψτε μία ιστορία ημιτελή και αφήστε στην επόμενη σελίδα να τη συμπληρώσει το ίδιο το παιδί ή γράψτε αστείες ερωτήσεις περιμένοντας αστείες απαντήσεις πχ. Γιατί φοράει κόκκινη στολή ο Άγιος Βασίλης; Τι θα γινόταν αν ο Ρούντολφ δεν είχε μύτη φωτεινή; Ή και αστείες συμβουλές όπως: 3 μυστικά για να κερδίσει το δικό σου αυγό στο τσούγκρισμα!

Αφιερώστε λίγο χρόνο και θα δείτε ότι κάθε φορά θα βρίσκετε όλο και πιο ευφάνταστες ιδέες. Φυσικά μην αγχώνεστε για την τέλεια και αψεγάδιαστη εμφάνιση της κάρτας, θέλουμε να φαίνεται ότι είναι χειροποίητη, γιατί οι ευχές θα μιλήσουν κατευθείαν στην καρδιά!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΑΡΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΟΝΟΥΣ ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ ΧΕΡΑΚΙΑ

 Γεωργοβρεττάκου Σταματίνα 

Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50 & ΠΕ01.50

  M.Ed. Παιδαγωγικής ψυχολογίας  

M.Ed. Εκπαίδευσης Ενηλίκων