ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΛΟΣ ΑΓΧΟΣ
Το απλό άγχος ή αλλιώς stress, είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε μια υπαρκτή κατάσταση που στο άτομο φαντάζει απειλητική. Είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό, καθώς τον ρυθμίζει, ώστε να αντιμετωπίσει σωματικά τον κίνδυνο. Ακόμα και σε μεγάλη ένταση, έχει μικρή διάρκεια και μπορεί να κάνει το άτομο λειτουργικό και να του δώσει κίνητρο για να ολοκληρώσει αυτό που πρέπει να κάνει.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Οι αγχώδεις διαταραχές αποτελούν μια ομπρέλα που κρύβει μέσα της τη Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή, την Ειδική Φοβία, τη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες, τη Διαταραχή Πανικού, την Αγοραφοβία, τη Διαταραχή Άγχους Αποχωρισμού και την Επιλεκτική Βωβότητα. Μπορεί τα γενικότερα συμπτώματα με το απλό στρες να ομοιάζουν (π.χ. ταραχή, αίσθημα παλμών, γρήγορη αναπνοή), όμως οι αγχώδεις διαταραχές κάνουν το άτομο δυσλειτουργικό στην καθημερινότητά του, γιατί βρίσκεται σε μια μόνιμη ταραχή και ανησυχία, φοβούμενοι έναν κίνδυνο που δεν είναι υπαρκτός (π.χ. ένα πιθανό σενάριο).
ΣΥΝΗΘΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα γενικά και κοινά συμπτώματα των παραπάνω διαταραχών είναι:
• Αίσθημα παλμών
• Ζάλη
• Ταραχή
• Υπερκινητικότητα
• Διαταραχές στον ύπνο
• Διαταραχές στη διατροφή
• Ψυχοσωματικά νοσήματα
• Επίμονος φόβος
ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, λόγω των έντονων και μακροχρόνιων συμπτωμάτων, οι αγχώδεις διαταραχές κάνουν το άτομο δυσλειτουργικό στην καθημερινότητά του. Λόγω της έντονης ανησυχίας, του άγχους, των σωματικών συμπτωμάτων και του φόβου μήπως κάτι συμβεί, διαταράσσονται οι διαπροσωπικές σχέσεις του ατόμου, η εργασία του, οι σπουδές του και γενικότερα όλο το πρόγραμμά του.
ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, είναι ένα είδος θεραπείας που ταιριάζει απόλυτα σε άτομο είτε με απλό stress, είτε με κάποια αγχώδη διαταραχή. Στοχεύει στην αλλαγή των δυσλειτουργικών σκέψεων και στις συνήθειες του ατόμου, καθώς δίνονται και τεχνικές χαλάρωσης, ανακούφισης και διαχείρισης των κρίσεων, οπότε το άτομο μπορεί να δει άμεσα αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Κλινική Ψυχολόγος
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
American Psychiatry Association (2015). Διαγνωστικά Κριτήρια από DSM-5. Αθήνα: Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας
MacLeod, C. (1999). Anxiety and anxiety disorders. Handbook of cognition and emotion, 447.
Noyes Jr, R., & Hoehn-Saric, R. (1998). The anxiety disorders. Cambridge University Press.
Otto, M. W., Smits, J. A., & Reese, H. E. (2004). Cognitive-behavioral therapy for the treatment of anxiety disorders. Journal of Clinical Psychiatry, 65, 34-41.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ