ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Όλο και περισσότεροι έφηβοι φαίνεται να ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον κόσμο του αθλητισμού, ειδικά τα τελευταία χρόνια, που υπάρχει μεγάλη προώθησή του από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Όπως επίσης και πολλοί γονείς προσπαθούν να εμφυσήσουν στα παιδιά τους την περιέργεια να δοκιμάσουν κάποιο άθλημα ή να γυμναστούν με κάποιο τρόπο. Η γυμναστική και ο αθλητισμός, στον υγιή τους βαθμό, μπορούν να έχουν πολλά οφέλη για τον έφηβο.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η εφηβεία είναι η ηλικία των αλλαγών. Τόσο των συναισθηματικών, αλλά και των σωματικών και των ορμονολογικών. Ένας υγιής τρόπος άθλησης σε τακτική βάση, βοηθά τον έφηβο να έχει μια καλή φυσική κατάσταση, τόσο εξωτερικά (που σίγουρα θα ανεβάσει την αυτοπεποίθησή του), όσο και εσωτερικά. Η σωστότερη λειτουργία των οργάνων, οι σταθερές τιμές των ουσιών στο σώμα και η μεγαλύτερη αντοχή, είναι μερικά από τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό.

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΟΝΩΣΗ

Οι έφηβοι συσσωρεύουν μέσα τους μεγάλη ένταση από συναισθηματικούς, οικογενειακούς, σχολικούς και κοινωνικούς παράγοντες και χρειάζεται να βρεθεί ένας τρόπος να εκτονωθεί όλο αυτό, χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο μεγάλο ξέσπασμα. Η συχνή άσκηση βοηθά πάρα πολύ. Η συναισθηματική εκτόνωση, αλλά και η ηρεμία που επέρχεται μετά από ένα session είναι καθοριστική για το πώς θα συνεχίσει η μέρα του εφήβου και το πώς θα αντιδράσει σε γεγονότα που μπορεί να τύχουν, καθώς θα έχει διώξει ένα ήδη μεγάλο βάρος από πάνω του.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΗΤΑ

Ο αθλητισμός είναι ένα από τα χόμπυ που μπορούν με μεγάλη ευκολία να διευρύνουν τον κοινωνικό κύκλο ενός εφήβου. Στα ομαδικά αθλήματα μαθαίνει τη συνεργασία, την ομαδικότητα και την ευγενή άμιλλα, και μπορεί να του παρουσιαστούν και ευκαιρίες για μακροχρόνιες φιλίες. Ακόμα και στα ομαδικά αθλήματα όμως, το να έρχεται ο έφηβος σε επικοινωνία με άτομα που μοιράζεται τις ίδιες ασχολίες και ενδιαφέροντα, τον βοηθά να κοινωνικοποιηθεί και ακόμα και να εμπλουτίσει τις γνώσεις του επάνω στο αντικείμενο.

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί ανησυχούν για ιδιαίτερα βλαβερές συνήθειες που μπορεί να αποκτήσει ένας έφηβος. Κακή διατροφή, κάπνισμα, ναρκωτικές ουσίες, εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια και στα social μέσω του κινητού και του υπολογιστή είναι μονοπάτια τα οποία, αν εδραιωθούν στη ζωή του εφήβου, είναι δύσκολο μετά να απομακρυνθεί.

Ο αθλητισμός, λόγω των προπονήσεων ή των αγώνων περιορίζει τον χρόνο του εφήβου για τέτοιου είδους συνήθειες αφού απαιτεί συγκεκριμένο πρόγραμμα, διατροφή και φυσική κατάσταση για να μπορέσει ο ίδιος να ανταπεξέλθει σε αυτό, οπότε αναγκαστικά τα παραπάνω αποφεύγονται.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΒΙΑΙΩΝ ΕΚΦΡΑΣΕΩΝ

Ο υγιής αθλητισμός μαθαίνει στον έφηβο αξίες όπως το ομαδικό πνεύμα, η ευγενής άμιλλα, η συνεργασία, η υπομονή και η πειθαρχία. Ειδικά σε αθλήματα πολεμικών τεχνών, η πειθαρχία είναι η αρχή και το τέλος για όλες τις πρακτικές που μαθαίνουν εκεί. Έτσι, ο έφηβος είναι λιγότερο πιθανό να εμπλακεί σε βίαια επεισόδια και να παραμένει ψύχραιμος ακόμα και όταν τον προκαλούν, ενώ γνωρίζει ότι μπορεί ακόμα και να έχει μεγαλύτερη σωματική δύναμη από εκείνον που βρίσκεται απέναντί του.

Μαρούσα Μελισσαράτου

Κλινική Ψυχολόγος

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Meredith, C. N., & Dwyer, J. T. (1991). Nutrition and exercise: effects on adolescent health. Annual review of public health, 12(1), 309-333

Pan, T. (2020). Psychological and exercise interventions for teenagers with internet addiction disorder. Revista Argentina de Clínica Psicológica, 29(2), 226

•Pilgaard, M. (2012). Teenagers’ participation in sports and exercise in modern everyday life. In Scandinavian sport studies forum (Vol. 3, pp. 71-95). Scandinavian Sport Studies Forum.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ