Αναγλυφη ζωγραφικη με πλαστελινη!

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής, σχολικής ηλικίας και σε όλες τις βαθμίδες ειδικής αγωγής.

ΣΤΟΧΟΙ:

Να δημιουργήσουμε με πλαστελίνη, ένα υλικό πολύ αγαπημένο για τα παιδιά!

Να εξασκήσουμε λεπτή και αδρή κινητικότητα αλλά και τη συνθετική ικανότητά μας, καθώς μας δίνεται η δυνατότητα να συνδυάσουμε διαφορετικά χρώματα, να δημιουργήσουμε ανάγλυφο αποτέλεσμα και να πειραματιστούμε στη χάραξη.

Να εξασκήσουμε τη φαντασία μας, χρησιμοποιώντας ένα παραδοσιακό υλικό πλαστικής, με ζωγραφικό τρόπο αυτή τη φορά!

Να κατανοήσουμε την έννοια του «ανάγλυφου» και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε με αυτό.

ΥΛΙΚΑ:

Μπλοκ ακουαρέλας,

Κουτί πλαστελίνη με πολλά χρώματα για να έχουμε ποικιλία,

Μολύβι, γόμα, εργαλείο για χάραξη (πχ εργαλεία πλαστελίνης ή οδοντογλυφίδα).

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Σχεδιάζουμε με το μολύβι το σχέδιο που θέλουμε να χρωματίσουμε. Αυτή τη φορά θα το χρωματίσουμε με πλαστελίνη!

Ξεχωρίζουμε τα χρώματα της πλαστελίνης που θα χρησιμοποιήσουμε και τα ζεσταίνουμε στο χέρι μας να μαλακώσουν για να απλώνονται πιο εύκολα. (Συμβουλή: Αν η πλαστελίνη είναι πολύ σκληρή μπορούμε να τη μαλακώσουμε φυσώντας τη για 1’ με το ζεστό αέρα από το πιστολάκι μαλλιών).

Ξεκινάμε το χρωματισμό! Τοποθετούμε ένα μπαλάκι πλαστελίνης στο σχέδιο μας και το πατάμε με το δάχτυλο μας, ώστε να απλωθεί και να χρωματίσει! Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να καλύψουμε όλη τη ζωγραφιά μας με διάφορα χρώματα.

Τώρα μπορούμε να παίξουμε με το ανάγλυφο! Η ζωγραφιά μας από πλαστελίνη μπορεί να αποκτήσει διαφορετικά «ύψη» ανάλογα το πόσο θα απλώσουμε την πλαστελίνη στο χαρτί μας! Έτσι, αν δεν ασκήσουμε μεγάλη πίεση, το σχέδιο θα είναι πιο «ψηλό» από τα υπόλοιπα, δημιουργώντας ανάγλυφο.

Στα σχέδια που θέλουμε να φαίνονται στο φόντο, πιέζουμε πολύ την πλαστελίνη, να απλωθεί. Στα σχέδια που θέλουμε να ξεχωρίζουν μπροστά, αφήνουμε πιο ψηλά κομμάτια πλαστελίνης ώστε να ξεχωρίζουν.

Τέλος, μπορούμε με ένα εργαλείο πλαστελίνης, ή μια οδοντογλυφίδα να χαράξουμε σχέδια στην πλαστελίνη, ώστε να αποκτήσει ανάγλυφα σχέδια!

Καλές δημιουργίες!

 

Δείτε επίσης:

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ (ΜΕ ΔΥΟ ΥΛΙΚΑ)!

 

Ιωάννα Γράψα, Δασκάλα Εικαστικών